Friday, November 18, 2011


 

Επισκόπηση τύπου  | 17.11.2011

Ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και οι πρώτοι τριγμοί

 

Ιταλία και Ελλάδα, το δίδυμο της κρίσης, αλλά και των προσπαθειών για ένα νέο ξεκίνημα στα σχόλια και τις αναλύσεις του γερμανικού τύπου. Ιδιαίτερα η ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Λουκά Παπαδήμο και η στάση Σαμαρά.

 
«Ο Παπαδήμος μπορεί να ξεκινήσει με τις μεταρρυθμίσεις», γράφει σήμερα η Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, «Πρώτη επιτυχία για τη νέα κυβέρνηση που έλαβε την ψήφο 255 βουλευτών», σημειώνει η Hamburger Abendblatt, «Συναίνεση στο κοινοβούλιο, αλλά φόβοι για νέα έξαρση της βίας στους δρόμους», επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά πρώτοι τριγμοί στο ‘συνασπισμό’. (…) Και χθες ο Α. Σαμαράς επανέλαβε εκ νέου την άρνησή του να συνυπογράψει τις δεσμεύσεις, αφού (…) δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Όσον αφορά τον νέο πρωθυπουργό, επόμενη δοκιμασία για τον ίδιο, οι σημερινές σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις αριστερών ομάδων με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου».

Ποιος θα υποχωρήσει πρώτος, η ΕΕ ή ο Σαμαράς;

Στο θέμα των γραπτών εγγυήσεων αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Welt υπό τον τίτλο: Αθήνα και Βρυξέλλες αλληλοεκβιάζονται. (…) «Στην πραγματικότητα ΕΕ και Σαμαράς βάζουν το πιστόλι ο ένας στο στήθος του άλλου: Εάν ο συντηρητικός πολιτικός δεν υπογράψει, δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα και αυτό κάνει την Ελλάδα να τρέμει. Εάν όμως δεν δοθούν τα χρήματα, η Ελλάδα θα καταρρεύσει και ακολούθως θα κινδυνεύσει με κατάρρευση και η ευρωζώνη, και αυτό κάνει την ΕΕ να τρέμει. Ποιος θα υποχωρήσει άραγε πρώτος;»

«Η στάση του Σαμαρά είναι ερμηνεύσιμη: εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές θα τις κέρδιζε η Ν.Δ. Έτσι στην πραγματικότητα η ΕΕ ζητά από τον νικητή των εκλογών να παραιτηθεί από το προεκλογικό του πρόγραμμα. Διότι ο Σαμαράς έχει ανακοινώσει ότι ως πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις στην πολιτική των περικοπών και στην αναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ. Στόχος του είναι να ενισχύσει τους μικρομεσαίους και όχι να τους επιβάλει ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Το ίδιο ερμηνεύσιμη είναι όμως και η δυσπιστία της ΕΕ: νομίζει ότι ο Σαμαράς επιδιώκει να προχωρήσουν πρώτα οι επενδυτές στο κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο της 26ης – 27ης Οκτωβρίου, και κατόπιν ο Σαμαράς να χαλαρώσει τις υποσχεθείσες περικοπές.»

«Πόσο ισχυρά είναι τα θεμέλια που στηρίζεται ο Παπαδήμος;»

«Οι Έλληνες εμπιστεύονται στην ανάγκη τον Παπαδήμο», γράφει ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και υπογραμμίζει ότι «ο Παπαδήμος αγωνίζεται για να εκταμιευθεί η ευρωβοήθεια, αλλά ενδέχεται να αποτύχει. Ο συντηρητικός πολιτικός Αντώνης Σαμαράς, που στηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση, βάζει συνεχώς εμπόδια στον νέο πρωθυπουργό.»

«Πόσο ισχυρά είναι άραγε τα θεμέλια που στηρίζεται ο Παπαδήμος; Την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε ότι ο παραιτηθείς σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να εμποδίσει την επιλογή του Παπαδήμου. Το φαβορί του ήταν ο πρόεδρος της βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, μια μαριονέτα, που ο Παπανδρέου μπορούσε να χειραγωγεί κατά το δοκούν.
Αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς παίρνει τις αποστάσεις του από τον νέο πρωθυπουργό. (…) Χθες αποσαφήνισε ακόμη μία φορά ότι αρνείται να δώσει γραπτές διαβεβαιώσεις στην τρόικα και ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί μαζί τους. (…) Στην πραγματικότητα όμως από αυτή την υπογραφή εξαρτώνται πολλά. Εάν ο Σαμαράς παραμείνει ανένδοτος στην άρνησή του, απειλείται η Ελλάδα με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.»

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw

No comments:

Post a Comment