Saturday, November 19, 2011

απο την ελεύθερη ζώνη.ΑΔΙΚΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΕΙΣΟΥΝ ΚΑΜΕΡΟΝ-ΣΑΡΚΟΖΙ…
«Τείχος Μέρκελ» για το ευρώ

Να... κρύψει την αγανάκτησή του μάλλον επιχειρεί ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Γερμανία τορπιλίζει ανοιχτά την Ευρώπη
Στο… αόρατο τείχος της Άνγκελα Μέρκελ προσκρούουν οι δραματικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ωρών, με σκοπό να  δημιουργηθεί άμεσα μία ικανή «ασπίδα προστασίας» για την Ευρωζώνη. Την Παρασκευή, μετά τη γερμανική άρνηση στις προτάσεις του Νικολά Σαρκοζί, σειρά να δοκιμάσει την… ξεροκεφαλιά της Καγκελαρίας.

Με αυτόν τον τρόπο, το… «φιλικό κλίμα» της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ντέιβιντ Κάμερον στο Βερολίνο απέδωσε καρπούς μόνον… για τους φωτογράφους, αφού επί της ουσίας, η Γερμανία εξέφρασε και πάλι τις σαφείς διαφωνίες της στις προτάσεις των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του διαλόγου, οι κύριοι άξονες των προτάσεων Κάμερον δεν ήταν άλλοι από τη μελλοντική θεσμική δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να κόψει «φρέσκο» χρήμα ώστε να βοηθήσει άμεσα τις οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση – άποψη που επιμένει να επιρρίπτει… μετά βδελυγμίας το Βερολίνο.  

Μάλιστα, επί του θέματος είχε προλάβει να αρθρογραφήσει την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, ο οποίος  έγραψε στους  Financial Times ότι «το τύπωμα χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα, που μόνον βραχυπρόθεσμα μπορεί να αποτελούσε βοήθεια». 

Εκτός αυτού, το έτερο μεγάλο ζήτημα αφορούσε στην περίφημη επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωζώνη, πρόταση στην οποία ομοίως αντιτίθεται σφόδρα η Γερμανία – και μάλιστα, δίχως να παρέχει έναν ισχυρό αντίλογο. 

Ακόμη, το τρίτο βασικό σημείο τριβής στο τρίγωνο Μέρκελ-Σαρκοζί-Κάμερον, άπτεται του ενδεχόμενου τροποποίησης των Συνθηκών της Ε.Ε. στο εγγύς μέλλον, με τη Γερμανία να υπερθεματίζει σε όλους τους τόνους μία τέτοια εξέλιξη – προδήλως ώστε να… εγκαθιδρυθεί και επισήμως ο ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας στην Ένωση αλλά και την Ευρωζώνη. 

Με αυτά και με εκείνα, και έπειτα από μία θυελλώδη Πέμπτη για τη συνοχή της Ευρωζώνης συνολικά, η Παρασκευή ήλθε απλώς να επιβεβαιώσει ότι, πλέον, αποτελεί κοινό τόπο στην υπόλοιπη Ευρώπη πως η… ξεροκεφαλιά και η χρονοτριβή της Άνγκελα Μέρκελ συνιστούν… υδρογονοβόμβες για τα θεμέλια και το αύριο της Ε.Ε όσο και για τη μοίρα του κοινού νομίσματος…

No comments:

Post a Comment