Επισκόπηση τύπου | 24.11.2011
"Όλοι οι Έλληνες στο δρόμο των περικοπών – επιτέλους"
«Ο Σαμαράς λέει ναι στο πρόγραμμα περικοπών», «Ο Σαμαράς δίνει ενυπόγραφες εγγυήσεις», «Δέσμευση από την Ελλάδα», με αυτούς και παρόμοιους τίτλους σχολιάζεται σήμερα ο γερμανικός τύπος την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ.
«Όλοι οι Έλληνες στο δρόμο των περικοπών – επιτέλους» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Μετά από μακρά αντίσταση ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς συντάσσεται με την κυβερνητική γραμμή και ανοίγει το δρόμο για την ευρωβοήθεια».
Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι την ώρα που ο Μπαρόζο ασκούσε πιέσεις και η Μέρκελ απειλούσε, ο ίδιος ο Σαμαράς έκανε λόγο για «ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας. Την Τετάρτη όμως έκανε τελικά πίσω».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της επιστολής και στις πιέσεις που δέχθηκε ο αρχηγός της ΝΔ εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. «Οι σκληροπυρηνικοί του κόμματός του τον ενθάρρυναν να εμμείνει στη γραμμή του. (…) Από την άλλη Φιλελεύθεροι πολιτικοί εμφανίστηκαν συγκλονισμένοι με την άκαμπτη στάση του». Εξίσου σαφής ήταν όμως και η προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής «συνιστούν την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη».
«Ο Σαμαράς σταμάτησε να αντιστέκεται» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην αυστριακή WienerZeitung που σημειώνει ότι «μετά από μια μακρά περίοδο διστακτικότητας ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να στηρίξει τους στόχους του προγράμματος περικοπών». Η εφημερίδα αναφέρεται στη διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους της ΝΔ μεταξύ της φιλελεύθερης και της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος με τους πρώτους να εμφανίζονται οργισμένοι με τη στάση αναμονής που τηρούσε ο αρχηγός του κόμματος.
Μέρκελ εναντίον Μπαρόζο;
"Τα ευρωομόλογα θα ανακούφιζαν τις υπερχρεωμένες χώρες από το βάρος των επιτοκίων (...)"Τη διαμάχη μεταξύ Μέρκελ και Μπαρόζο για το θέμα των ευρωομολόγων σχολιάζει σήμερα η Süddeutsche Zeitungεπισημαίνοντας ότι «ποτέ στο παρελθόν ένας γερμανός καγκελάριος δεν έβαλε σε τέτοιο βαθμό εναντίον ενός προέδρου της Κομισιόν, όπως χθες η Μέρκελ εναντίον του Μπαρόζο. Δεδομένου ότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν φημίζεται για τον αυθορμητισμό της, θα πρέπει να εξέλαβε την κίνηση Μπαρόζο ως τεράστια πρόκληση. Στην πραγματικότητα ο Μπαρόζο θέλησε να εντείνει τις πιέσεις προς τη Γερμανία προκειμένου να εγκαταλείψει την αρνητική της στάση στο θέμα των ευρωομολόγων. Ωστόσο είναι κακό για την Ευρώπη όταν η Κομισιόν τα βάζει εν μέσω της κρίσης ειδικά με εκείνη τη χώρα που έχει το ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης».
Διαφορετικά βλέπει τα πράγματα η Frankfurter Rundschau εκτιμώντας ότι «τα ευρωομόλογα θα ανακούφιζαν τις υπερχρεωμένες χώρες από το βάρος των επιτοκίων δίνοντάς τους μια ανάσα για την τόσο αναγκαία οικονομική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια: θα γλίτωναν τις χώρες αυτές από τη λιτότητα μέχρι τελικής πτώσης. Η διάχυση της πίεσης προς τα κράτη που αναγκάζονται να κάνουν περικοπές και η οποία επιτυγχάνεται δια του ευρωομολόγου, είναι σωστή. Αργά ή γρήγορα θα το αντιληφθεί αυτό και η Γερμανία γιατί για μια χώρα που εξάγει δεν είναι αδιάφορο πώς και εάν αναπτύσσονται οι ευρω-γείτονες».
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw
No comments:
Post a Comment