Wednesday, November 30, 2011


Διεθνής συμφωνία κεντρικών τραπεζών για αύξηση της ρευστότητας
Description: http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif Η είδηση προσέφερε εντυπωσιακή άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας συμφώνησαν την Τετάρτη, να κινηθούν συντεταγμένα, προκειμένου να αυξήσουν τη ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η συντονισμένη ένεση ρευστότητας έχει ως στόχο τον περιορισμό των πιέσεων που ασκούνται στις χρηματαγορές, αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν ένα σχέδιο μείωσης των τιμών στα swaps του δολαρίου, ως τον Φεβρουάριο του 2013, καθιστώντας έτσι φτηνότερη τόσο τη χρηματοδότηση των τραπεζών, όσο και – συνεπακόλουθα – τη ρευστότητα των ιδιωτών που δανείζονται από τις τράπεζες.
Την είδηση υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, με τις μετοχές να σημειώνουν εντυπωσιακά «άλματα» ανόδου.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός αυτό αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία που επικρατεί παγκοσμίως για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Όπως αναφέρουν, η κίνηση αυτή των κεντρικών τραπεζών μπορεί, πράγματι, να βοηθήσει στην προσωρινή αντιμετώπιση της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης, όμως ουσιαστικά «αγοράζει χρόνο» για τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να επιλύσουν το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Από την άλλη πλευρά, δεν παύει αυτή η κίνηση να αποτελεί μία εντυπωσιακή επιβεβαίωση της ενότητας και των στενών δεσμών που – επιθυμούν να δείξουν ότι – έχουν οι κεντρικές τράπεζες, παγκοσμίως.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

No comments:

Post a Comment