Monday, November 28, 2011


Πολιτική | 28.11.2011

Στο επίκεντρο η ευρωκρίση

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχεται σήμερα στον Λευκό Οίκοι τους προέδρους της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο πλαίσιο της κρισιμότερης συνόδου κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ στην ιστορία του θεσμού.

 
Η συνάντηση διεξάγεται εν μέσω ενός ασταθούς οικονομικού κλίματος, όπου τίθεται υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη του ευρώ και ταυτόχρονα κλονίζεται η Γουόλ Στριτ.
Με την κυβέρνηση Ομπάμα να ανησυχεί ότι οι αμερικανικές τράπεζες κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες της επιδεινούμενης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, κύριο θέμα στην ατζέντα είναι η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί ιδιαίτερα και για τις πολιτικές επιπτώσεις των εξελίξεων καθώς ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ λόγω της αναιμικής ανάπτυξης και της διατήρησης της ανεργίας σε υψηλά ποσοστά απειλείται η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

Δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί από τους γερμανικούς δισταγμούς

Κινούμενος σε αυτό το περιβάλλον ο Αμερικανός πρόεδρος προσέρχεται στη συνάντηση με την ηγεσία της ΕΕ με σαφείς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αν και τόσο ο κ. Ομπάμα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι δύνανται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και πηγάζουν από τη διστακτικότητα της Γερμανίας.
Οι ΗΠΑ πιέζουν για ένα αξιόπιστο «τείχος ασφαλείας» που μπορεί να προσφέρει η ενίσχυση του EFSF, ενώ προκρίνουν και πιο επιθετική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ στα πρότυπα της πρακτικής που ακολουθεί η FED, θέση που μέχρι στιγμής προσκρούει στην αντίδραση του Βερολίνου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στη σύνοδο θα συζητηθούν η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, οι προσπάθειες ενδυνάμωσης των οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και η ενίσχυση της ανάπτυξης. Η σύνοδος είναι η πρώτη άμεση επαφή της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής ηγεσίας μετά τις παραιτήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα και την Ιταλία από τους τεχνοκράτες Λουκά Παπαδήμο και Μάριο Μόντι, εξέλιξη που χαιρέτισαν τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η Ουάσιγκτον.
Στη σύνοδο αναμένεται να εξετασθούν επίσης οι κοινές προσπάθειες Ευρώπης και Αμερικής για την στήριξη της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπως και ο συντονισμός κινήσεων στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Αθανάσιος Έλλις
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw

No comments:

Post a Comment