Thursday, November 24, 2011


Κοινωνία & Πολιτισμός | 22.11.2011

Φίλτρο στο ίντερνετ από σήμερα στην Τουρκία

 

Από σήμερα ισχύει στην Τουρκία ένα ειδικό φίλτρο για το ίντερνετ, το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει τους χρήστες από την πορνογραφία και τα αυτονομιστικά κινήματα. Έντονες είναι οι επικρίσεις από διάφορες οργανώσεις.

 
Το ειδικό φίλτρο για το ίντερνετ θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ εδώ και τρεις μήνες. Όμως οι έντονες αντιδράσεις του κόσμου και οι διαδηλώσεις με το σύνθημα ‘μην πειράζετε το ιντερνέτ μου’ είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εφαρμογής του μέτρου.  Έντονη ήταν και η κριτική που προήλθε από τα μίντια και φυσικά από τα διάφορα μπλογκ στο διαδίκτυο.
Ίντερνετ γιοκ;...Ίντερνετ γιοκ;...Αφορμή για αυτή την απαγόρευση είναι ένας νέος νόμος της κυβέρνησης που αφορά τους καταναλωτές και την επικοινωνία. Σύμφωνα με το νόμο, κύριος στόχος  είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να προστατευθούν από την πορνογραφία στο διαδίκτυο.
Μια ενδεκαμελής επιτροπή συνέταξε τη λίστα με τις ‘βλαβερές’ λέξεις. Και οι έντεκα ήταν από διάφορα υπουργεία αλλά όχι από ανεξάρτητες οργανώσεις. Συνολικά 130 λέξεις θεωρούνται ύποπτες. Εκτός από πορνό και σεξ απαγορεύονται επίσης λέξεις, όπως οι αγγλικές adult, fetish, escort, hot, teen, mature, gay. Κατά περίεργο τρόπο απαγορεύεται και η λέξη απαγόρευση.
ΕΕ και ΟΑΣΕ εκφράζουν ανησυχίες
Κάποιοι πάντως συμφωνούν...Κάποιοι πάντως συμφωνούν...Τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΑΣΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η τουρκική κυβέρνηση. ‘Γενικές απαγορεύσεις στο περιεχόμενο του ίντερνετ πρέπει να είναι στοχευμένες και με μέτρο’, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Ο ΟΑΣΕ από την πλευρά του προειδοποίησε πως με αυτό τον τρόπο περιορίζεται το δικαίωμα του ατόμου στην πληροφόρηση. Παρόμοια είναι και η άποψη πανεπιστημιακών αλλά και ανθρώπων της τέχνης.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που επικροτούν το νέο μέτρο. Για παράδειγμα ο Γκινζελί Οτσακόγλου από τη συντηρητική εφημερίδα Zaman λέει, ότι παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα αρχίζει τυπικά να ισχύει το φίλτρο στο ίντερνετ. Αν πράγματι στην πράξη θα εφαρμοστεί, είναι κάτι για το οποίο πολλοί αμφιβάλλουν. Πέρα από αυτό οι συζητήσεις στην Τουρκία γενικότερα για την ελευθεροτυπία είναι από τα θέματα που εδώ και καιρό απασχολούν την κοινή γνώμη.

Murat Celikkafa / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
 
 
dw

No comments:

Post a Comment