Thursday, November 24, 2011


Επισκόπηση τύπου  | 23.11.2011

Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι


Περιορισμένα σήμερα τα δημοσιεύματα που αφορούν ειδικά την Ελλάδα. Τα περισσότερα στρέφονται γύρω από την έκδοση ευρωομολόγου και φυσικά σε όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.

«Ο Παπαδήμος χωρίς συναίνεση», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung και η εφημερίδα σημειώνει: «Γράμμα δεν είχε στην τσέπη του. Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός στην επίσημη επίσκεψη του τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο  και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φαν Ρομπέι, δεν έφερε μαζί του τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα εξυγίανσης».
Λουκάς ΠαπαδήμοςΛουκάς ΠαπαδήμοςΚαι λίγο παρακάτω η εφημερίδα γράφει: «Ο Μπαρόζο στην κοινή του εμφάνιση με τον Παπαδήμο απέφυγε να ασκήσει ανοιχτά πίεση στο Σαμαρά. Τόνισε όμως πόσο σημαντική είναι η εθνική συναίνεση στην παρούσα φάση».
«Οι Βρυξέλλες θέλουν γραπτές εγγυήσεις», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Welt και παρατηρεί: «Χωρίς γραπτές εγγυήσεις όλων των πολιτικών που ηγούνται στη νέα κυβέρνηση για την εφαρμογή του πακέτου σταθερότητας η Ελλάδα δεν θα πάρει την επόμενη δόση»
Η Badische Zeitung υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κριθεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή εάν διασωθεί εκ νέου με δάνεια δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ζητά ενυπόγραφες εγγυήσεις από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αθήνας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Όλοι είναι διατεθειμένοι (να το κάνουν) – πλην ενός: ο συντηρητικός αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Έτσι γίνεται το πρόσωπο κλειδί στο δράμα του χρέους. (…) Εάν ο Σαμαράς εμμείνει στην άρνησή του, τότε η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση».
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει για τις προτάσεις Μπαρόζο σχετικά με το ευρωομόλογο: «Για τον πρόεδρο της Κομισιόν το ζητούμενο είναι λιγότερο η σταθερότητα και περισσότερο η αλληλεγγύη. Η Ελλάδα, η Ιταλία και οι λοιποί μπορούν να δανειστούν ακριβά στις αγορές. Ακόμα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν φαίνεται να προσελκύει Κινέζους και άλλους χρηματοδότες. Αυτό θα αλλάξει όμως εάν οι Γερμανοί μέσω των ευρωομολόγων εγγυηθούν για τα χρέη των χωρών του νότου».
Πλατεία ΤαχρίρΠλατεία ΤαχρίρΚαι τέλος όσον αφορά τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου η γερμανική έκδοση των Financial Times σημειώνει: «Η υποτιθέμενη επανάσταση πριν από εννέα μήνες δεν ήταν στην πραγματικότητα επανάσταση, δεν επήλθε ρήξη με το παλιό σύστημα. Είναι αλήθεια πως χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους και εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους. Όμως τον Μουμπάρακ τον έριξαν οι στρατιωτικοί».
Η Frankfurter Allgemeine γράφει για το ίδιο θέμα: «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έκανε πολλά λάθη και από φόβο απέφυγε να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Η χώρα βυθίστηκε σε μια βαθιά κρίση και για αυτό ευθύνεται η ανεπάρκεια και οι υπερβολικές απαιτήσεις. Ακόμα αυτό που φταίει είναι ότι η χώρα είναι υπό την κυριαρχία των στρατιωτικών και δεν έχει μεγάλο περιθώριο να πάρει τις δικές της αποφάσεις».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw

No comments:

Post a Comment