Friday, November 18, 2011


Πολιτική | 18.11.2011

Μέρκελ και Κάμερον θέλουν από κοινού να αντιμετωπίσουν την ευρωκρίση

 

Γερμανία και Βρετανία θέλουν από κοινού να βρουν λύση στις διαφορές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ. Αυτό τόνισαν Μέρκελ και Κάμερον στη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

 
Η Γερμανία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε μετά τη συνάντησή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Βερολίνο την απαίτησή της για περιορισμένες αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος σχετικά με την διατήρηση των κανόνων σταθερότητας. Παράλληλα τόνισε πάντως πως προτίθεται από κοινού να εργασθούν ώστε να βρεθεί μια λύση μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου «αφού ο καθένας από εμάς καταλαβαίνει τη θέση του άλλου» όπως τόνισε.
Όσον αφορά την εισαγωγή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών οι διαφορές των δυο χωρών παραμένουν άλυτες. Το Λονδίνο αρνείται πεισματικά την εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο εάν επιβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Κάμερον τόνισε πως η Βρετανία θέλει να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην Ευρώπη διότι η χώρα του είναι μια χώρα με ενεργό ρόλο στο διεθνές εμπόριο. Η σταθερότητα της Ευρωζώνης αφορά και την Βρετανία παρόλο που αυτή δεν ανήκει σε αυτή.
Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την πρόθεση της να αγωνιστεί για την καλή συνεργασία και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία μέσα σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο παίζει ένα σημαντικό ρόλο.
Οι δυο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων του περασμένου Οκτωβρίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε μέρα μετράει».


DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
 
 
dw

No comments:

Post a Comment