Καθυστερούν για τις λεπτομέρειες
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011, 21:16
Κλείδωσε κοινή συναινέσει το όνομα του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης. Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, αν και δεν έχει καταγραφεί ούτε μία επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος.
Το στοιχείο που έχει καθυστερήσει τον σχηματισμό της κυβέρνησης ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα αφορά τις απαιτήσεις του νέου πρωθυπουργού.
Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να ζητά να έχει άποψη επί του σχηματισμού της κυβέρνησής του αλλά και να επιλέξει το οικονομικό του επιτελείο. Ταυτόχρονα ζητά να σχηματιστεί μία κυβέρνηση πολιτικά ισχυρή. Παράλληλα, τίθεται εκ των πραγμάτων και ένα ζήτημα για τα χρονικά περιθώρια της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Κατά τον κ. Παπαδήμο η θητεία της κυβέρνησής του θα πρέπει να ξεπερνά τα στενά περιθώρια της 19ης Φεβρουαρίου οπότε, κατά την αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, θα πρέπει να διενεργηθούν εθνικές εκλογές.
Για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης ακούγονται τα ονόματα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή. Ακούγεται επίσης το όνομα του Τάσου Γιαννίτση πρώην υπουργού του Κώστα Σημίτη καθώς και του κ. Ράπανου, προέδρου της Εθνικής Τραπέζης.
Η επιλογή ενός νέου οικονομικού επιτελείου προϋποθέτει πως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα είναι υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση και κατά τα φαινόμενα θα πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του Αντιπροέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός είναι και ο λόγος της μακράς συνομιλίας που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον Απόστολο Κακλαμάνη, συνομιλία οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα στη Βουλή και που προκάλεσε διάφορες ερμηνείες.
Η μια ερμηνεία είχε να κάνει με την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος αναχωρώντας δήλωσε «εγώ τώρα πάω να κοιμηθώ…» και η δεύτερη ερμηνεία αφορούσε το ενδεχόμενο να έχει γίνει πρόταση στον κ. Κακλαμάνη να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι περισσότερο ευσταθεί η πρώτη ερμηνεία και κατά πολύ λιγότερο η δεύτερη. Ωστόσο ο κ. Κακλαμάνης ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι , για το εάν δηλαδή του έχει γίνει η ερώτηση και έκλεισε η συζήτηση με τους δημοσιογράφους με ένα αόριστο «θα τα πούμε…».
Η νέα εμπλοκή
Ωστόσο μία νέα εμπλοκή εμφανίστηκε στον ορίζοντα με αφορμή την ιταμή απαίτηση του Διευθυντηρίου της Ευρωζώνης και της Κομισιόν για ενυπόγραφη δέσμευση από τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Προβόπουλο (Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος), του νέου πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Οικονομικών, ότι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αρνείται να υπογράψει ένα τέτοιο κείμενο και πως δεσμεύεται προφορικά. Σχεδόν αμέσως έφθασε στην Αθήνα η απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος επιμένει στην γραπτή δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο την Τετάρτη προκειμένου να υποβάλλει την παραίτηση του στον κ. Κάρολο Παπούλια. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών οπότε και θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Στην συνέχεια θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της.
Διεργασίες στη ΝΔ
Σε συλλογή υπογραφών προβαίνουν, κατά πληροφορίες, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά των πολιτικών επιλογών του Αντώνη Σαμαρά.
Πρόκειται για στελέχη που έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά της συγκυβέρνησης και κατηγορούν τον πρόεδρο της Ν.Δ. για υποχωρητικότητα. Ο Γιάννης Μανώλης, άλλωστε, τοποθετήθηκε δημόσια και κάλεσε τη Συγγρού να μη στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση με διακεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συγκροτηθεί ένα αρραγές μέτωπο μερικών δεκάδων βουλευτών (οι πληροφορίες ομιλούν για 40 – 50 βουλευτές), που καλούν τον Αντώνη Σαμαρά να παρακάμψει τους αντιρρησίες και να ευθυγραμμιστεί με τη μνημονιακή πολιτική, ακολουθώντας την άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Θα τα βρούμε αργότερα με τα υπόλοιπα και τις διαφορές μας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.» φέρονται να δηλώνουν βουλευτές που ανήκουν σε αυτό το μέτωπο. Ήδη οι βουλευτές Καμμένος και Γαληνός έχουν δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή συμφωνία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος, διέψευσε τα περί συλλογής υπογραφών, αλλά το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχει αυξηθεί η πίεση που ασκείται από πρόσωπα που πρόσκεινται στο Δίκτυο 21 αλλά και από ενεργά πρώην μέλη της «Πολιτικής Άνοιξης», που εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους και την απογοήτευσή τους για τη μεταστροφή Σαμαρά.
Η πίεση ασκείται μέσα από συγκεκριμένους ιστοτόπους, οι οποίοι κατά καιρούς διαδραματίζουν ρόλο καθαρτηρίου εντός της Νέας Δημοκρατίας, όπως στην περίπτωση των «ντιντίδων», όταν δηλαδή είχαν στοχοποιηθεί στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Άρης Σπηλιώπουλος.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011, 00:35 ZOYGKLA
No comments:
Post a Comment