NanoPhos: Διεθνής Διάκριση από τον Μπιλ Γκέιτς για καινοτομία

“Στη NanoPhos αναπτύσσουμε μοναδικές εφαρμογές με όχημα τη νανo τεχνολογία, με σκοπό να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον τελικό χρήστη, γνώσεις ή υψηλό κόστος!” 
Η NanoPhos διακρίθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς για την καινοτομία των προϊόντων της και έλαβε το 1ο βραβείο  καινοτομίας και βιωσιμότητας στην διεθνή έκθεση 100% Detail του Λονδίνου.
Η NanoPhos αναπτύσσει ενεργά το διεθνές εμπορικό της δίκτυο και τα προϊόντα της  μπορείτε να βρείτε στη Βρετανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο, Πολωνία, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ιαπωνία και Μεξικό.
Τι είναι η νανοτεχνολογία;
Η Νανοτεχνολογία αποτελεί το επιστημονικό πεδίο το οποίο ασχολείται με απειροελάχιστες σε διαστάσεις χημικές δομές, συνήθως κάτω από τα 100nm. Ένα νανόμετρο αντιστοιχεί σε ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου (10-9m) και αν υποθετικά η Γη είχε διάμετρο ενός μέτρου, τότε το νανόμετρο θα ήταν ίσως μικρότερο από ένα μήλο! Ακούγεται σχεδόν μαγικό, αλλά η επιστήμη της Νανοτεχνολογίας έχει δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία ιδιαίτερων και λειτουργικών υλικών. Τα υλικά αυτά συχνά αποκαλούνται και “έξυπνα” καθώς ανταποκρίνονται σε εξωτερικούς παράγοντες. Ανάλογα με την εξωτερική μεταβολή, τα “έξυπνα” υλικά εμφανίζουν διαφορετικές μηχανικές, χημικές ή ηλεκτρικές ιδιότητες. Τα προϊόντα Νανοτεχνολογίας αποτελούν τη νέα επανάσταση με πρωτοποριακά υλικά στο χώρο της ιατρικής, των βιομηχανικών διεργασιών, των υλικών υψηλής αντοχής & ανθεκτικότητας, στην ενέργεια και το περιβάλλον. 
Τα προϊόντα της NanoPhos προστατεύουν και δίνουν «έξυπνες» ιδιότητες σε διάφορες δομικές επιφάνειες: Η σειρά προϊόντων SurfaPore αδιαβροχοποιεί και προστατεύει επιφάνειες τσιμέντου, κονιαμάτων, επιχρισμάτων, πέτρας, κεραμικών, μαρμάρου, γρανιτών και ξύλου, ενώ τα DeSalin καθαρίζουν και αποκαθιστούν τη ζωντάνια των επιφανειών, προετοιμάζοντας την εφαρμογή των υλικών προστασίας. Το SurfaPore ThermoDry είναι μοναδικό πρόσμικτο κοινών χρωμάτων, χαρίζοντας θερμομόνωση και αδιαβροχοποίηση, απλά με τη βαφή των επιφανειών. Τελευταία προσθήκη αποτελεί το SurfaMix C, το οποίο αναμιγνύεται με διάφορα κονιάματα και τσιμεντοειδή ενισχύοντας τη μηχανική αντοχή τους, την πρόσφυση, την ελαστικότητά και την εργασιμότητά τους. Τέλος, το προϊόν SurfaShield C, το οποίο απορροφά το φως στο περιβάλλον, μετατρέποντας τη φωτεινή ενέργεια σε χημική: Φανταστείτε ένα αόρατο υμένιο επάνω σε τοίχο ή πλακίδια το οποίο θα αυτοκαθαρίζεται, καίγοντας ουσιαστικά οποιοδήποτε ρύπο τολμήσει να ακουμπήσει στην επιφάνειά του. Ταυτόχρονα, θανατώνει βακτήρια και μικροοργανισμούς (αντιβακτηριακές ιδιότητες) απλά και μόνο με την έκθεση του στο φως. Σύντομα, θα παρουσιαστούν και τα πρώτα υλικά προστασίας από διάβρωση για μεταλλικές επιφάνειες με τη χρήση νανοσωματιδίων. Ειδικές εφαρμογές όπως θερμομονωτικά επιχρίσματα αποτελούν επίσης επίκεντρο των ενδιαφερόντων της NanoPhos.
 Βραβεύσεις και διακρίσεις:
Στοκχόλμη, Ιούνιος 2005: Πρώτη Θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Επιχειρηματικού Σχεδίου (European Business Plan of the Year, EBPYC) 2005Αθήνα, Ιανουάριος 2008: Εκδήλωση ΣΕΒ «Ελλάδα & καινοτομία», Βράβευση από τον Bill Gates ως μία από τις τρεις πιο καινοτόμες Ελληνικές εταιρίες.Λονδίνο, Σπτέμβριος 2008: Πρώτο Βραβείο Καινοτομίας στη Διεθνή Έκθεση 100% Detail.Σχετικά με τις πρόσφατες βραβεύσεις σε Dubai και Shanghai επισυνάπτω το σχετικό δελτίο τύπου.
Iωάννης Αραμπατζής, PhD, Γενικός Διευθυντής και Συνιδρυτής της NanoPhos
O Ιωάννης Αραμπατζής είναι κάτοχος PhD in Chemical Engineering από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και MBA από το ΑLBA Graduate Business School και BSc στη Χημεία απο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.