Thursday, October 27, 2011


Ο κύκλος της κυβέρνησης έκλεισε, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τη ότι «χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει» μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, ότι σε εννέα χρόνια θα έχει φθάσει τη χώρα εκεί που ήταν το 2009.
O A. Σαμαράς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής
«Μετά από ενάμιση χρόνο σκληρών θυσιών του ελληνικού λαού, η χθεσινοβραδινή απόφαση αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν και λαθεμένη και αδιέξοδη. Κι όπως ήλθαν τα πράγματα, αυτή η απόφαση ήταν, τελικά, αναπόφευκτη», εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.
Όπως επεσήμανε, με το "κούρεμα", το χρέος το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009 πριν μπούμε στο μνημόνιο. «Η κυβέρνηση όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φοροεπιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει ότι σε εννέα χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει και πάλι στο 2009», όταν μάλιστα θα εχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας.
«Τόσο καιρό», σημείωσε, «τους προειδοποιώ ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο θα "κουρευτεί" το χρέος, αλλά το πως η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση, ώστε να βγάλει πρωτογενή πλεονάσματα και να μπορέσει κάποια στιγμή να ορθοποδήσει, ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη της - και σήμερα με δικαιώνουν οι ίδιες οι επίσημες εκθέσεις».
Όλα εξαρτώνται από ένα πράγμα, τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ, να τεθεί ως προτεραιότητα η ανάπτυξη, αλλά για να γίνει αυτό, επανέλαβε για μία ακόμη φορά, πρέπει να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται -όχι να αλλάξουν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά εκείνα που δεν αποδίδουν και εμποδίζουν την ανάκαμψη. Διαφορετικά, συμπλήρωσε, βρισκόμαστε μπροστά σε άλλα 9 χρόνια λιτότητας, φτώχειας και κατάρρευσης, που δεν αντέχει, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία.
Το λάθος παραμένει και διαιωνίζεται γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάκαμψη, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εμφανίστηκε βαθιά ανήσυχος και για τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου:
Ως προς το ίδιο το «κούρεμα», σημείωσε πως η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισεκατομμύρια, διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ, όπως είπε, δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα ασφαλιστικά Ταμεία και στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε αν υπάρχει εγγύηση για τις συντάξεις των ασφαλισμένων.
Επίσης, πρόσθεσε, «δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά και δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες, ώστε να μην υπάρξει "χρηματοδοτικό κενό", ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με τη ρευστότητα, που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της οικονομίας».
Σύμφωνα τέλος με τον πρόεδρο της ΝΔ, το Ταμείο Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας, EFSF , δεν ενισχύεται επαρκώς για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις στη δευτερογενή αγορά, ούτε εξοπλίζεται αρκετά για να εξουδετερώσει τους κινδύνους «μεταδοτικότητας» της κρίσης.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σαμαράς, χρειάζεται πάνω από όλα ανάκαμψη της οικονομίας της και η ΝΔ θα εξακολουθήσει να λέει όχι στο λάθος και να απορρίπτει κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να μην την παραδώσουμε σε κανέναν με οιοδήποτε τρόπο.
Οι υπεύθυνοι του ναυαγίου δεν μπορούν να εμφανίζονται ως ναυαγοσώστες, ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε, παρατήρησε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν είναι παρίας στην Ευρώπη. Η χώρα όμως, κατέληξε, θα τα καταφέρει γιατί πάνω απ' όλα έχουμε ατσαλένια θέληση, «αυτό που λέμε τσαγανό».
  

No comments:

Post a Comment