Tuesday, October 25, 2011


Κοινωνία & Πολιτισμός | 25.10.2011

Η Ευρώπη γερνάει

 

Ενώ στην Ασία και στην Αφρική γεννιούνται όλο και περισσότερα παιδιά, στην Ευρώπη ο πληθυσμός γηράσκει. Μέσος όρος ζωής είναι 76 χρόνια για τους άνδρες και 82 για τις γυναίκες.

 
Οι Ιρλανδοί δεν θα εξαφανιστούν τόσο γρήγορα. Παρά την οικονομική κρίση επιμένουν να κάνουν παιδιά και διαθέτουν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ με 2,07 παιδιά ανά γυναίκα. Τους ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες ενώ σε καλή σειρά είναι Γάλλοι και Βρετανοί.

Όσο και να ακούγεται παράδοξο στις χώρες στις οποίες οι γυναίκες είναι πιο ενταγμένες στην αγορά εργασίας ο αριθμός γεννήσεων είναι υψηλότερος. Ο Άξελ Πλίνεκ, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο για τη γερμανική Οικονομία στην Κολωνία παρατηρεί πάντως:

Ηλικιωμένοι παίζουν σκάκιΗλικιωμένοι παίζουν σκάκι«Μπορεί να δει κανείς γενικά ότι εξαιτίας της δημογραφικής αλλαγής μειώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης. Αποφασιστικής σημασίας είναι ποιο είναι το ποσοστό του πληθυσμού στην οικονομία και αυτό το ποσοστό των εργαζομένων αυξάνεται. Δεν είναι βέβαια παντού στην Ευρώπη το ίδιο κυρίως όμως στη Γερμανία και στη Νοτιανατολική Ευρώπη ενώ στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γεννήσεων και υπάρχει μια άλλη δημογραφική δομή».

Κατά μέσο όρο πάντως στην ΕΕ υπάρχει μια μικρή αύξηση των γεννήσεων με 1,6 παιδιά ανά γυναίκα. Επίσης υπάρχει και μια τάση σύμφωνα με την οποία όλο και περισσότερες γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία και χωρίς γάμο αποκτούν παιδιά.

Η Ευρώπη θύμα της επιτυχίας της

Νέες προκλήσειςΝέες προκλήσειςΠαράλληλα οι Ευρωπαίοι γηράσκουν. Το 2008 υπολογίστηκε ότι οι άνδρες ζουν 76 χρόνια και οι γυναίκες 82. Οι διαφορές όμως και μέσα στην Ευρώπη είναι μεγάλες. Στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία οι άνθρωποι ζουν περισσότερο ενώ στην ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οι άνθρωποι ζουν λιγότερο. Στην ΕΕ υπολογίζεται πάντως ότι από το 2014 ο αριθμός του ενεργού εργαζόμενου πληθυσμού θα μειωθεί.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς η δημογραφική αλλαγή δεν έχει παντού τις ίδιες συνέπειες. Για τον Άξελ Σουπάν από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Μονάχου περισσότερο θα υποφέρουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Μια λύση πάντως του δημογραφικού προβλήματος είναι η αυξημένη παρουσία των μεταναστών. Η μικρή αύξηση των γεννήσεων που παρατηρείται δεν μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Αυτό που βοηθάει είναι η παρουσία των μεταναστών. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην ΕΕ ζουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι των οποίων η καταγωγή δεν είναι από την Ευρώπη.


Daphne Gratwohl / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
 
 
dw

No comments:

Post a Comment