Friday, October 21, 2011


Πολιτική | 21.10.2011

«Ναι» της Μέρκελ σε κούρεμα του ελληνικού χρέους;

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει δηλώσει στην κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών ότι η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα γύρω στο 40-50%.

 
Αυτό υποστηρίζουν βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζουν ότι, κατά την καγκελάριο, δεν αρκεί το συμπεφωνημένο «μείον 21%» του χρέους, αλλά θα πρέπει να επιβληθεί μεγαλύτερη απομείωση.
Επίσης η κυρία Μέρκελ φέρεται να έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να επιλύσει προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών. Θεωρείται ότι αυτό παραμένει μία βασική διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ωστόσο η ίδια η κ.Μέρκελ είπε στους βουλευτές της ότι σε ουσιώδη ζητήματα δεν υπάρχουν διαφωνίες με το Παρίσι.
Για Τετάρτη οι αποφάσεις;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο κατέβασε κι άλλο τον πήχυ των προσδοκιών για την Σύνοδο της Κυριακής, λέγοντας ότι «η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει σε δύο δόσεις, την Κυριακή θα έχουμε διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αλλά αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τετάρτη». Για εκείνη τη μέρα αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο.   Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ, αναλυτές εκτιμούν ότι με τη «διάσπαση» της Συνόδου Κορυφής σε Κυριακή και Τετάρτη, η Ευρώπη μάλλον θα δρομολογήσει αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει: να ανοίξουν τη Δευτέρα το πρωί τα χρηματιστήρια στην Ασία σε κλίμα αβεβαιότητας.
Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. «Σε αυτήν την κυβέρνηση, τίποτε πια δεν λειτουργεί. Η Γερμανία, αλλά και η Ευρώπη αξίζουν κάτι καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ.
DPA / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw

No comments:

Post a Comment