Οικονομία | 13.05.2011
Μάριο Ντράγκι - πρωσικής κοπής τραπεζίτης με διεθνή εμπειρία και ακτινοβολία
Ποιος είναι άραγε ο Μάριο Ντράγκι; Πρόκειται για έναν αθόρυβο, αλλά ιδιαίτερα αποφασιστικό και φιλόδοξο τραπεζίτη με μεγάλη εμπειρία.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε προτείνει επίσημα τον Ντράγκι ως υποψήφιο διάδοχο του Τρισέ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο (12.01.2011), αλλά μέχρι την παραίτηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Άξελ Βέμπερ, που εθεωρείτο φαβορί, η γερμανική κυβέρνηση απέφευγε να πάρει σαφή θέση υπέρ του ‘σούπερ Μάριο’, όπως αποκαλείται.
Πρώτος μετά τον Μπερλουσκόνι έχρισε επίσημα υποψήφιο διάδοχο του Τρισέ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πριν από λίγες ημέρες λέγοντας: «Η Γαλλία είναι ευτυχής που μπορεί να ψηφίσει έναν Ιταλό, στο πόστο του προέδρου της ΕΚΤ. Τον Μάριο Ντράγκι, τον οποίο γνωρίζω καλά. Στηρίζουμε την υποψηφιότητά του όχι γιατί είναι Ιταλός, αλλά γιατί έχει άριστες δεξιότητες. Και ασφαλώς γιατί αυτός ακριβώς ο άνθρωπος είναι Ιταλός.»
Πρότυπο και για τους Γερμανούς ο Μάριο Ντράγκι
Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της συνάντησης των G20Ωστόσο ο ιταλικός τύπος σε αναλύσεις του υπογραμμίζει ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ο κλασσικός Ιταλός, δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ιταλικής νοοτροπίας, αντίθετα πρόκειται για έναν οξυδερκή αναλυτή, έναν εργατικότατο τραπεζίτη με πρωσική πειθαρχία και κυρίως για μια σημαντική προσωπικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που χαίρει της εκτιμήσεως τόσο των κυβερνήσεων, όσο και των τραπεζών.
Φαίνεται ότι η φοίτησή του σε σχολή Ιησουιτών στη Ρώμη σφράγισε την προσωπικότητά του και την καριέρα του. Το έχει επιβεβαιώσει ο ίδιος πριν από καιρό σε μια από τις σπάνιες και φειδωλές του δηλώσεις: «Οι άριστες προδιαγραφές μαζί με ηθικά μηνύματα καθόριζαν τότε την καθημερινότητά μου. Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα μηνύματα πως πρέπει να διεκπεραιώνεις αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι, όσο πιο καλά μπορείς, ότι πρέπει να είσαι ειλικρινής και κυρίως ότι ο κάθε άνθρωπος είναι με τον τρόπο του μοναδικός.»
Ο Μάριο Ντράγκι είναι επικεφαλής της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας από το 2006, έχει χρηματίσει εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, υφυπουργός κατά την κρίση του 1992 και από το 2002 μέχρι το 2005 αντιπρόεδρος της Goldmann Sachs στο Λονδίνο. Αυτή είναι και η μόνη «κηλίδα» της καριέρας του.
Και αυτό διότι χρημάτισε αντιπρόεδρος της Goldmann Sachs και μέτοχός της, όταν η εν λόγω τράπεζα βοήθησε την Ελλάδα να «αποκρύψει» την πραγματική δημοσιονομική της κατάσταση και να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Ωστόσο ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτές τις συναλλαγές.
Ο Ρωμαίος κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται σκληρό καρύδι από το ιταλικό χρηματοπιστωτικό κατεστημένο, ενώ στη Γερμανία εκτιμάται ιδιαίτερα η δήλωσή του σε συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (21.02.2011) ότι «πρέπει όλοι να μιμηθούμε τη Γερμανία και να θεσπίσουμε χρεόφρενο. Το χρεόφρενο συνιστά πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη.»
Jan-Christoph Kitzler / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
dw
No comments:
Post a Comment