Friday, October 28, 2011

στο επίκεντρο η συμφωνία των Βρυξελλών.



πηγή: www.ANT1online.gr
Δημοσιεύθηκε: 14:42 - 28/10/11
Με ανακούφιση υποδέχτηκε η διεθνής κοινότητα τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής για τη διάσωση της Ελλάδας, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έσπευσε να υποστηρίξει μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι κακώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ, διότι είχε χρησιμοποιήσει ανακριβή στατιστικά στοιχεία και δεν ήταν έτοιμη ενταχθεί πλήρως στην ευρωζώνη.
Σε μια δήλωση βόμβα κατά της Ελλάδας, ο Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τους Γάλλους από τα μέτρα λιτότητας που τους ετοιμάζει και επιτέθηκε κατά της Αθήνας, λέγοντας ότι ήταν λάθος η ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι αν δεν είχε βρεθεί λύση στις Βρυξέλες, ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα είχε βυθιστεί σε μια τεράστια καταστροφή.
Μετά την επιτυχία του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα υποστήριξε από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Η Σύνοδος έλαβε ένα καλό πακέτο μέτρων. Όμως, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε και άλλα βήματα. Όπως, οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί παντού, στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να δούμε μια μόνο σύνοδο ως απάντηση σε όλα αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ειδικά πάνω στην αλληλεγγύη και τις δημοσιονομικές πολιτικές», τόνισε.
Θετικές ήταν οι αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, όσο και η Χίλαρι Κλίντον που συνάντησε τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη στην Ουάσιγκτον, επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η εφαρμογή των αποφάσεων.
Την ίδια ώρα, η Κίνα ετοιμάζεται να στηρίξει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και να επενδύσει έως και 100 δις στην Ευρώπη, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει και ανταλλάγματα.
Οι αγορές δείχνουν ενθουσιασμό για τις αποφάσεις αυτές και τα χρηματιστήρια κάνουν ράλι, ενώ την Πέμπτη, ο οίκος Standard & Poor’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Κύπρου κατά μια βαθμίδα.

No comments:

Post a Comment