Monday, October 31, 2011


Πολιτική | 31.10.2011

Άρχισε η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό

Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η τριμερής συνάντηση για το κυπριακό που συγκάλεσε ο γ.γ. των ΗΕ, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Έρογλου, στο Μανχάσετ του Λογκ Άιλαντ.

Οι διήμερες συνομιλίες ξεκίνησαν με το θέμα της διακυβέρνησης και θα θίξουν επίσης το περιουσιακό και το κεφάλαιο της ιθαγένειας, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται να μην δέχεται να συζητήσει και το εδαφικό.
Μετά την εναρκτήρια ομιλία του γενικού γραμματέα, τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών και το κοινό πρόγευμα εργασίας, στο οποίο παρακάθισαν επίσης οι σύμβουλοι των δυο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερζάι, άρχισαν οι συνομιλίες που διεξάγονται με τη μορφή των ‘εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων’, τις οποίες συντονίζει κυρίως ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Οι κ. Χριστόφιας και Ερογλου συνομιλούν απ' ευθείας μόνον όταν είναι παρών ο κ. Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος, αφού αποχώρησε χθες το πρωί μετά την επίσημη έναρξη, θα επιστρέψει στο Greentree σήμερα το απόγευμα και θα παραμείνει στις συνομιλίες για περίπου επτά ώρες.

Μεγάλες οι προσδοκίες του ΟΗΕ

Μπαν Κι Μουν: επίλυση του κυπριακού πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕΜπαν Κι Μουν: επίλυση του κυπριακού πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕΠάντως παρά τον επίσημο χαρακτήρα της συνάντησης και τις προσδοκίες των ΗΕ να υπάρξουν συγκλίσεις στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού, όπως είναι το περιουσιακό, η διακυβέρνηση και η ιθαγένεια, δεν διαφαίνονται προοπτικές σημαντικής προόδου που να δικαιολογούν το επόμενο βήμα που επιθυμεί ο ΟΗΕ. Δηλαδή τη σύγκλιση στις αρχές του 2012 διεθνούς διάσκεψης με στόχο την επίλυση του προβλήματος πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία τον ερχόμενο Ιούλιο. Ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν θα κλείσει την τριμερή συνάντηση με ανακοίνωση, η οποία αναμένεται τελικά να είναι γραπτή, αύριο το πρωί.
Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο κ. Χριστόφιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον προερχόμενο από την Ουάσιγκτον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον στην οποία συζητήθηκε και το Κυπριακό.


Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw

No comments:

Post a Comment