Saturday, October 16, 2010

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ λόγω Περιφερειών
Πού και πώς η «σίγουρη νίκη» εξελίσσεται σε δύσκολη διαδικασία

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Σύννεφα έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η διαπίστωση ότι η επερχόμενη αναμέτρηση για την Tοπική Aυτοδιοίκηση δεν θα είναι «περίπατος» για το ΠΑΣΟΚ, αλλά επώδυνη δοκιμασία, καθώς σε σειρά περιφερειών το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα συσπείρωσης.

Πριν από την εκκίνηση της προεκλογικής «κούρσας» στο πράσινο στρατόπεδο επικρατούσε βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να επικρατήσει σε οκτώ και πλέον από τις δεκατρείς περιφέρειες, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στο ηγετικό προφίλ του κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ επιπροσθέτως θα μπορούσε να εμφανίσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως «λαϊκή εντολή» για τη συνέχιση της ασκούμενης, σε συμφωνία με την τρόικα, οικονομικής πολιτικής.

Ομως, τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί άρδην. Εμπειρα περί τα εκλογικά στελέχη της Ιπποκράτους υποστηρίζουν πως η νίκη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ είναι διασφαλισμένη μόνο στις περιφέρειες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου, ενώ αυξημένες πιθανότητες επικράτησης των «πράσινων» ψηφοδελτίων υπάρχουν επίσης στη Δυτική Ελλάδα, τη Θράκη και την Πελοπόννησο, με τον κ. Π. Τατούλη.

Περιπλοκή

Μεγαλύτερη περιπλοκή, βεβαίως, για την Ιπποκράτους συνιστά η δυναμική που εμφανίζεται να αναπτύσσει η υποψηφιότητα του κ. Γ. Δημαρά στην Περιφέρεια Αττικής. Ορισμένοι δεν αποκλείουν, εάν ο κ. Δημαράς επιτύχει να περάσει στον β΄ γύρο αντί του υποψηφίου της Ν. Δ. κ. Β. Κικίλια, να επικρατήσει του κ. Γ. Σγουρού, στερώντας από το ΠΑΣΟΚ τη -θεωρούμενη έως βέβαιη πριν από μερικές εβδομάδες- μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ζημιά για την Ιπποκράτους θα είναι μάλιστα διπλή, καθώς, με δεδομένη την «πασοκογενή» προέλευση του κ. Δημαρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα υποστηρίζουν πως ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος διαφωνεί με την «πολιτική του Mνημονίου».

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου σπεύδει να κατεβάσει πολύ χαμηλά τον πήχυ της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οπως λέγεται από στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, για το ΠΑΣΟΚ θα συνιστά «νίκη» και «ψήφο εμπιστοσύνης» των πολιτών εάν, με βάση τα ποσοστά των υποψηφίων του στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης έναντι εκείνων των υποψηφίων της Ν. Δ., επιβεβαιώνεται ότι παραμένει πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, η αξία αυτής της «πρωτιάς» είναι αδιαμφισβήτητη, με δεδομένα τα άκρως επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες.

Πάντως, οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ιπποκράτους εκφράζουν φόβους ότι η ανωτέρω γραμμή άμυνας είναι ασθενής. Κατά το σκεπτικό τους, εάν το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί ισχνό και οι απώλειες στην αυτοδιοικητική αναμέτρηση μεγάλες, σε δήμους και περιφέρειες, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κ. Γ. Παπανδρέου να εφαρμόσει την επώδυνη πολιτική που προβλέπει και για το 2011 η συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα. Και ως εκ τούτου, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα είναι αργά ή γρήγορα για τον πρωθυπουργό μονόδρομος.

Το κακό κλίμα που διαμορφώνεται έχει ως επακόλουθο να αναβιώνουν οι εσωτερικές εντάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που υποστηρίζουν πως η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης τείνει να καταστεί χειρότερη από εκείνη πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Δυσφορία

Ειδικότερα, τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου έχουν προκαλέσει κάποιοι υπουργοί, από τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τον κ. Δ. Ρέππα μέχρι τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο και τον κ. Π. Μπεγλίτη, που προτάσσουν το ζήτημα της ανάπτυξης ασκώντας, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στο μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, άπαντες γνωρίζουν πως η ανάπτυξη, ειδικά στην Ελλάδα, απαιτεί πόρους και όσο οι διεθνείς αγορές παραμένουν κλειστές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι υποκριτικό να βάλλεται εκ των έσω η κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη ύφεση.

Παράλληλα, στο στόχαστρο έχει μπει -για μία ακόμη φορά- ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, λόγω της επιλογής του να εμπλέξει τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή με τις αναφορές Γιουνκέρ περί διαφθοράς στην Ελλάδα. Οπως λέγεται, εάν δεν υπήρχε η τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου, το θέμα θα είχε λάβει περιορισμένη έκταση, ενώ πλέον η Ρηγίλλης έχει τη δυνατότητα να εγκαλεί σε μόνιμη βάση τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι «δυσφημεί» τη χώρα στο εξωτερικό.


No comments:

Post a Comment