Friday, October 15, 2010

Νέες ιδέες για στήριξη της Ελλάδας

Εγκαίνια της Ερμής Έξπο στο Ατλάντικ Σίτι.
Φωτογραφία VOA

Εγκαίνια της Ερμής Έξπο στο Ατλάντικ Σίτι.

Μοιραστείτε το

Τις μέρες αυτές που η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας καταβάλουνε σκληρές προσπάθειες να ξεπεράσουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, τα αδέλφια τους εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, κι ενδεχομένως και σε άλλα μέρη του κόσμου, πασχίζουνε να βρουν τρόπους για να τους βοηθήσουν. Δεν τους το ζήτησε κανείς. Το κάνουν γιατί έτσι νοιώθουν. Με δικά τους έξοδα και χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Το ενδιαφέρουν τους είναι ειλικρινές. Το είδαμε από κοντά και το καταγράψαμε στην φετινή διοργάνωση της έκθεσης του Ερμή, στο Ατλάντικ Σίτι της Νέας Υερσέης.

Η Hermes Expo International, όπως η Έκθεση του Ερμή είναι επίσημα γνωστή στο Δυτικό Ημισφαίριο, γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή με σκοπό την διεύρυνση των επιχειρηματικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα με το επιχειρηματικό κέρδος, που αποτελεί τον κύριο μοχλό τέτοιων εκδηλώσεων, στην σκέψη των εκθετών φέτος ήταν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και το ερώτημα τι μπορεί ο καθένας τους να κάνει για να καταστήσει λιγότερο οδυνηρή την διαδικασία προς την αποκατάσταση της Ελληνικής οικονομικής ευρωστίας.

Παύλος Κοτρότσιος
VOA
Παύλος Κοτρότσιος

Ο Παύλος Κοτρότσιος, Ιδρυτής και Πρόεδρος της έκθεσης, μας είπε: «Για πολλά χρόνια η Ελλάδα υπήρξε το λίκνο του πολιτισμού, το λίκνο της δημοκρατίας και τόσων άλλων ωραίων πραγμάτων σε αυτόν τον κόσμο. Τώρα όμως χρειάζεται την συνδρομή και την σκέψη όλων των Ελλήνων, των απανταχού Ελλήνων της διασποράς. Εμείς εδώ λοιπόν φέτος με τον Ερμή, θέλοντας να δείξουμε το καινούργιο πρόσωπο της Ελλάδας, καλέσαμε όλους αυτούς τους οργανισμούς που παρουσιάσανε τα προϊόντα τους, τις υπηρεσίες τους και οτιδήποτε αναδεικνύει κάθε τι το Ελληνικό».

Ιδιαίτερα προωθήθηκαν Ελληνικά κρασιά, τυριά και γεωργικά προϊόντα στην Αμερικανική αγορά, για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου της Ελλάδας, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδά της. Ήρθαν και τα παίνεσαν οι ίδιοι οι παραγωγοί τους. Λόγου χάριν είδαμε προϊόντα από την Θεσσαλονίκη, που είχε ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα και την πιο πολυμελή εκπροσώπηση καθώς και προϊόντα από την Καβάλα, τα οποία προώθησε αυτοπροσώπως ο Νομάρχης της Θεόδωρος Καλλιοντζής με την βοήθεια ομάδας συνεργατών του.

Χρήστος Χρηστάκης
VOA
Χρήστος Χρηστάκης

Η έκθεση πρόβαλε επίσης τον πολιτισμό και τις φυσικές καλλονές της Ελλάδας με απώτερο σκοπό να αυξηθεί το Αμερικανικό τουριστικό ρεύμα προς αυτήν, και να ενισχυθεί έτσι μια δεύτερη σημαντική εισοδηματική πηγή της. Έγιναν παράλληλα και προσπάθειες προσέλκυσης Αμερικανών επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Χρήστος Χρηστάκης είναι Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Φιλαδέλφεια, που ηγήθηκε αρκετών τέτοιων προσπαθειών επειδή πιστεύει πως «σαν Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί έχουμε ηθική υποχρέωση να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και την Ελληνική οικονομία με διάφορους τρόπους, είτε με επενδύσεις, είτε με τον τουρισμό, επισκεπτόμενοι οι ίδιοι την Ελλάδα και παρακινώντας και άλλους να πάνε στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, Αμερικανούς, και ακόμα να βρούμε πρόσθετους τρόπους ώστε να υποστηρίξουμε την οικονομική κρίση της Ελλάδας».

Στα πλαίσια της έκθεσης έγιναν πολλά σεμινάρια, χρήσιμα τόσο για Έλληνες όσο και για Αμερικανούς εκθέτες και επισκέπτες, στα οποία εξετάστηκαν σύγχρονες στρατηγικές και πρακτικές που μειώνουν το κόστος της λειτουργίας επιχειρήσεων, προωθούν την εφευρετικότητα, βελτιώνουν την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων και αυξάνουν τον βαθμό ικανοποίησης των εργαζομένων. Αναπτύχτηκαν επίσης νέες και δυνητικά κερδοφόρες ιδέες. Ορισμένες μπορεί να είναι εφαρμόσιμες άλλες όχι. Αλλά αυτό που μετράει είναι ότι ομογενείς ποικίλων επαγγελμάτων κάθισαν κάτω και σκέφτηκαν συλλογικά προτάσεις για το καλό της Ελλάδας.

Σπύρος Σπυρέας
VOA
Σπύρος Σπυρέας

Ανάμεσά τους ήταν ο Σπύρος Σπυρέας, πρόεδρος μεγάλης Αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας που έκανε την ακόλουθη εισήγηση: «Θα μπορούσε η Ελλάδα να δημιουργήσει δικές της μονάδες φαρμακευτικές, μια εθνική βιομηχανία φαρμάκων, η οποία μπορεί να στελεχωθεί με ανθρώπους της Ελλάδας, επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, και να αναπτύξει καινούργια σκευάσματα και φάρμακα τα οποία όχι μόνον θα τα χρησιμοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση, για να βοηθήσει έτσι τις τιμές των φαρμάκων να πέσουν, αλλά ταυτόχρονα θα μπορέσει να τα εξάγει σε άλλα μέρη ούτως ώστε να πάρει μια πάρα πολύ μεγάλη πηγή εσόδων».

Κώστας Γαλάνης
VOA
Κώστας Γαλάνης

Στην έκθεση του Ατλάντικ Σίτι συναντήσαμε και ομογενείς πού ήρθανε από άλλες χώρες, μόνο και μόνο για να ανταλλάξουνε ιδέες σχετικά με το πώς να βοηθήσουν την Ελλάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Κώστας Γαλάνης από το Μεξικό. Κατά την έκφρασή του: «Το Μεξικό και αυτό έχει την δική του κρίση που περνάει αυτές τις ώρες, αλλά παρόλα ταύτα εμείς σαν Έλληνες είμαστε πιο ενωμένοι με την Ελλάδα και ενδιαφερόμαστε πρώτα από όλα για να προωθηθεί το ζήτημα της Ελλάδας και να δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε από αυτό το μικρό μέρος, γιατί ο Ελληνισμός του Μεξικού είναι πάρα πολύ μικρός. Οι Έλληνες ομογενείς του Μεξικού έχουμε την φλόγα της πατρίδας μέσα μας που καίει και θέλουμε κι εμείς να βάλουμε οτιδήποτε για να πάει μπροστά».

Μιχάλης Ερωτόκριτος
VOA
Μιχάλης Ερωτόκριτος

Τις εντυπώσεις των παραγόντων που ήρθαν από την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην έκθεση συνόψισε ο Μιχάλης Ερωτόκριτος, Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου που δεν έχασε ευκαιρία να διαφημίζει την Δωδεκανησιακή επαρχεία του στο Ατλάντικ Σίτι. Μας είπε: «Η αγάπη των Ελληνοαμερικανών για την Ελλάδα είναι δεδομένη. Το έχω διαπιστώσει αυτό τις τρείς φορές που έχω έρθει από την πατρίδα. Ζούνε περισσότερο την πατρίδα εδώ από ότι την ζούμε εμείς στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην Έκθεση, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε. Είναι αλήθεια ότι δεν περίμενα τόσο μεγάλη συμμετοχή, τόσο καλή οργάνωση. Αξίζουνε συγχαρητήρια στον κ. Κοτρότσιο».

Αν και κανένας από όσους συναντήσαμε στην Έκθεση του Ερμή δεν υποτιμά τις δυσκολίες που χρειάζεται να υπερπηδηθούν για να ορθοποδήσει και πάλι οικονομικά η Ελλάδα, εν τούτοις οι πάντες φαίνονταν πεπεισμένοι ότι είναι θέμα χρόνου μέχρις ότου αυτό επιτευχθεί. Ζητήσαμε από τον Χρήστο Χρηστάκη να μας πει σε τι αποδίδει την αισιοδοξία αυτή και εκείνος μας απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος γιατί πάντα η ιστορία μας λέει πως οι Έλληνες, με το Ελληνικό δαιμόνιο και το εμπορικό μυαλό τους, έχουμε τον τρόπο και την μέθοδο να βρούμε λύσεις. Κι εγώ νομίζω ότι μετά την κρίση που περνάει αυτή την στιγμή η Ελλάδα, θα βγει κάτι καλό για την Ελλάδα».

Το ίδιο εύχεται και όλη η ομογένεια στην Αμερική, η νέα δύσκολη περίοδος που ξεκινά να οδηγήσει σε μια ισχυρότερη και πιο ευημερούσα Ελλάδα.

No comments:

Post a Comment