Monday, October 11, 2010

Πολιτική | 11.10.2010

Εντυπωσιακή άνοδος των δεξιών λαϊκιστών του FPÖ

Οι δεξιοί λαϊκιστές του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) είναι οι μεγάλοι νικητές των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στη Βιέννη. Το FPÖ κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του και να σκαρφαλώσει στο 27 %

Οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να έχασαν την αυτοδυναμία, παραμένουν ωστόσο πρώτη δύναμη με 44 %. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των υποψηφίων των Σοσιαλδημοκρατών και νυν δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, τόνισε ότι σε μια δημοκρατία οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και πως αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος απέδωσε την άνοδο του FPÖ στο γεγονός ότι οι δεξιοί λαϊκιστές κατάφεραν να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους οπαδούς τους.

Απώλειες και για τους Πράσινους

Όλοι οι υποψήφιοι των εκλογών. Αριστερά η Μαρία ΒασιλάκουΌλοι οι υποψήφιοι των εκλογών. Αριστερά η Μαρία ΒασιλάκουΜε έντονα αντιισλαμικούς τόνους στον προεκλογικό του αγώνα, το Κόμμα της Ελευθερίας κατάφερε να διπλασιάσει τις έδρες του από 13 σε 28, αγγίζοντας σχεδόν το ιστορικό ρεκόρ που είχε πετύχει υπό τον Γιοργκ Χάιντερ με 27,9 %. Στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, το 2005, είχε λάβει 14, 8 %.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έχασε 5,6 ποσοστιαίες μονάδες και έλαβε 13,2 % ενώ απώλειες σημείωσαν και οι Πράσινοι της Μαρίας Βασιλάκου που είδαν τα ποσοστά του κόμματός τους να μειώνονται στο 12,2 %.

Η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί, πλην των επιστολικών (περίπου 155.000). Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων δεν αναμένεται πριν την 18η Οκτωβρίου.

AP / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

No comments:

Post a Comment