Sunday, October 10, 2010

Οικονομία | 06.10.2010

Οι τράπεζες "αχίλλειος πτέρνα" της ανάκαμψης

Μικτή η εικόνα που δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του έκθεση αξιολογώντας την κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Θετικές αλλά και αρνητικές εξελίξεις διαπιστώνει το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία του έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην προσπάθεια να επέλθει χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο, και αυτό είναι το βασικό μήνυμα της εξαμηνιαίας έκθεσης: "Το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ανάκαμψης. Γι΄ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε με την επιδιόρθωση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, προκειμένου να βάλουμε την ανάκαμψη και πάλι σε ασφαλή δρόμο. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και διεθνής συνεργασία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος".

Το βασικό σενάριο

Η εξυγίανση των δημοσιονομικών θα πρέπει να παραμείνει βασικός στόχος Η εξυγίανση των δημοσιονομικών θα πρέπει να παραμείνει βασικός στόχοςΣτο λεγόμενο βασικό σενάριο το ΔΝΤ κάνει λόγο για μερική βελτίωση της σταθερότητας των χρηματαγορών που συνοδεύεται από περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη. Την ίδια ώρα ωστόσο ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι: το τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο απέναντι σε ενδεχόμενα νέα σοκ των αγορών και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εξισορρόπηση των ισολογισμών, σύμφωνα με τον Χοσέ Βινιάλς.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι σε διεθνές επίπεδο οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει τα 3/4 των απωλειών και των απομειώσεων ενεργητικού, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει ένα σημαντικό μέρος, το οποίο αντιστοιχεί σε 550 δισ. δολάρια και θα πρέπει ακόμη να αναγνωριστεί: "Το κακό είναι ότι παρά την όποια πρόοδο δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η αξιοπιστία των αγορών. Γι΄ αυτό το λόγο οι τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες και επιστρέφουν άμεσα σε ένα καθεστώς κρίσης, σε περίπτωση δυσάρεστων εκπλήξεων".

Για τον μηχανισμό στήριξης

"Το κακό είναι ότι παρά την όποια πρόοδο δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η αξιοπιστία των αγορών"Του λόγου του αληθές απέδειξαν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες αναταράξεις στην ευρωζώνη. Οι χρηματαγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα καπέλα επικινδυνότητας ορισμένων χωρών, δηλαδή τα λεγόμενα spreads για ελληνικά, ιρλανδικά, ισπανικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα. Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχωρούν ήδη και άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχουν περιορίσει τις αναταράξεις στις αγορές και ως εκ τούτου συνιστούν μεσοπρόθεσμα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε ο Χοσέ Βινιάλς. Σημείωσε ωστόσο ότι οι προσπάθειες των χωρών αυτών για οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα καθίστανται δύσκολες δεδομένων των αβέβαιων προοπτικών ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ΔΝΤ συμβουλεύει όλες τις χώρες να προσανατολίζονται στον τερματισμό των προγραμμάτων στήριξης του τραπεζικού τομέα, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τον βαθμό ανάκαμψης της οικονομίας. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών θα πρέπει να παραμείνει βασικός στόχος, ωστόσο οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας θα πρέπει να συνεξετάζονται σε αυτή την προσπάθεια και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να συνοδεύεται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Rolf Wenkel / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments:

Post a Comment