Thursday, October 14, 2010

Πολιτική | 14.10.2010

Στο 3,5 % η ανάπτυξη στη Γερμανία

Τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα παρουσίασαν σήμερα την φθινοπωρινή τους έκθεση για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Όπως αναμενόταν, οι ειδικοί διόρθωσαν προς τα πάνω τις αρχικές τους προβλέψεις

Τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών μελετών της Γερμανίας διόρθωσαν προς τα πάνω τις αρχικές τους προβλέψεις που ήθελαν τον ρυθμό ανάπτυξης να κινείται στο 1,5 % του ΑΕΠ. Οι ειδικοί προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5% για φέτος και 2% για το 2011. Επίσης, προβλέπουν υποχώρηση του ελλείμματος το 2011 στο 2,7 %, κάτω δηλαδή από το όριο του 3 % που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών και για την πορεία της ανεργίας, καθώς προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανέργων θα υποχωρήσει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια κάτω από τα 3 εκατομμύρια. Το γενικότερα πολύ θετικό κλίμα στη Γερμανία αποδίδεται όχι μόνον στην κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών αλλά και στην απρόσμενα μεγάλη αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Το γενικότερα πολύ θετικό κλίμα στη Γερμανία αποδίδεται κυρίως στην κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγώνΤο γενικότερα πολύ θετικό κλίμα στη Γερμανία αποδίδεται κυρίως στην κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγώνΟι ειδικοί προτρέπουν τη γερμανική κυβέρνηση να εμμείνει στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, καθώς η κρίση απέδειξε, όπως αναφέρουν, ότι μόνον εκείνες οι χώρες που έχουν γερές βάσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα σοκ των διεθνών αγορών. Καλούν δε την κυβέρνηση Μέρκελ να μην επαναπαύεται, καθώς η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί τελείως. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι, όπως το ενδεχόμενο νέας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας ή ο κίνδυνος να σκάσει η φούσκα των ακινήτων στην Κίνα. Νέες αναταράξεις μπορεί να προκύψουν και στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η αξιοπιστία ορισμένων χωρών. Εάν για παράδειγμα χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία κάνουν χρήση του μηχανισμού στήριξης, δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες επιβαρύνσεις.

AFP / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

No comments:

Post a Comment