Επισκόπηση τύπου | 25.10.2010
Το 90% των λαθρομεταναστών περνούν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη
Όλες οι γερμανικές εφημερίδες σήμερα δημοσιεύουν την είδηση ότι η Κομισιόν απάντησε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για παρέμβαση της ομάδας FRONTEX στην προστασία των συνόρων της από τους λαθρομετανάστες.
«Η Ελλάδα ζητά βοήθεια για τη προστασία των συνόρων της από τους λαθρομετανάστες», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit και υπογραμμίζει: «Η Κομισιόν κάνει λόγο για δραματική κατάσταση διότι το ρεύμα των λαθρομεταναστών διογκώνεται και ενδέχεται να προκαλέσει πραγματική ανθρωπιστική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από όπου σύμφωνα με την Κομισιόν περνά το 90% των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.
Η Ελλάδα εκτιμά ότι δεν μπορεί πια να αντεπεξέλθει και γι’ αυτό ζήτησε την παρέμβαση της ομάδας ταχείας επέμβασης FRONTEX για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς διογκούμενο κύμα προσφύγων.
Είναι η πρώτη φορά που χώρα-μέλος της ΕΕ ζητά την συνδρομή της ομάδας FRONTEX από την εποχή της σύστασής της το 2007.»
Η εφημερίδα αναφέρεται σε παλαιότερες έρευνες και καταγγελίες της ανθρωπιστικής οργάνωσης PRO ASYL για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και για τη συστηματική επαναπροώθησή τους προς την Τουρκία.
Σύμφωνο Σταθερότητας και τα διδάγματα από την ελληνική κρίση
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Β. Σόιμπλε: "Αντλήσαμε σωστά διδάγματα από την ελληνική περίπτωση"Στην κυριακάτικη έκδοση της Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του αναφέρεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και την ελληνική περίπτωση.
Σε ερώτηση της εφημερίδας, εάν το νέο σύμφωνο Σταθερότητας εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη περίπτωση σαν της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός απαντά: «Αντλήσαμε σωστά διδάγματα από την ελληνική περίπτωση. Πρώτον, με τον διαρκή μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων επιδιώκουμε να οδηγήσουμε την αγορά, δηλαδή τους επενδυτές ομολόγων, στην ανάληψη των ευθυνών τους. Δεύτερον, καθιστούμε αυστηρότερο τον μηχανισμό επιβολής κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Διότι οι κυρώσεις επιβάλλονται νωρίτερα, ταχύτερα και είναι αυστηρότερες. Εξάλλου για πρώτη φορά επιβάλλονται όχι μόνον πρόστιμα, αλλά ακυρώνονται και επιδοτήσεις που αφορούν τις χώρες-παραβάτες. Αυτές οι κυρώσεις τερματίζονται μόνον με πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επομένως δημιουργήσαμε έναν ημιαυτόματο μηχανισμό.»
Στην ιστοσελίδας της η ίδια εφημερίδα Bild ανακαλύπτει τώρα το σκάνδαλο για την μονή Βατοπεδίου και με τίτλο «Μοναχοί διαπλέκονται σε σκάνδαλο εκατομμυρίων» γράφει: «Τώρα αναταράζει την ηρεμία ένα νέο σκάνδαλο: ο ηγούμενος της μονής του Αγίου Όρους Βατοπέδι φέρεται να αντάλλαξε μια λίμνη, η οποία φαίνεται να μην ανήκε στην περιουσία του μοναστηριού, με εκτάσεις στην περιοχή της Αθήνας και άλλες τουριστικές περιοχές. Πρόκειται για κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ.»
Πόση αλήθεια αποκαλύπτουν οι νέες αποκαλύψεις της Wikileaks;
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Τζούλιαν Ασάνζ από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Wikileaks σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο (23.10.10)Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν σήμερα τις νέες αποκαλύψεις της διαδικτυακής πλατφόρμας Wikileaks για τον πόλεμο στο Ιράκ μέσω απόρρητων εγγράφων.
Οι βρετανικοί The Times υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια δημοσίευση είναι αμφιλεγόμενη: «Στη δημοκρατία η ευρυθμία του κράτους εξαρτάται από το πόσο καλά ενημερωμένος είναι ο λαός. Ουδείς ψηφοφόρος δεν θα στήριζε μια στρατιωτική επέμβαση στο εξωτερικό, εάν δεν ήξερε ακριβώς πόσο κινδυνεύει, πόσο θα κοστίσει και κυρίως ποιο θα είναι το τίμημα σε ανθρώπινο δυναμικό.
Είναι σωστό επομένως και αναγκαίο να έχει πρόσβαση η κοινή γνώμη στα απαραίτητα στοιχεία για το πώς διαμορφώνεται και ασκείται η εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς όμως η δημοσίευση των 400.000 στρατιωτικών ντοκουμέντων συνιστά κακό παράδειγμα ενημέρωσης.»
Η γερμανική Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι το υλικό δεν αλλάζει τη γνωστή μέχρι τώρα εικόνα για τον πόλεμο του Ιράκ, αλλά: «Τα έγγραφα είναι υλικά από το μέτωπο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγησή τους. Διότι δεν μπορούμε να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό ο Ιρακινός πληροφοριοδότης λέει την αλήθεια ή μήπως λέει αυτά που οι περισσότεροι Αμερικανοί ήθελαν να ακούσουν.»
Η ισπανική El Mundo εκτιμά ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα έχει συνέπειες: «Τα εγκλήματα που πληροφορούμεθα έγιναν επί διακυβέρνησης Μπους, αλλά συνιστούν πρόβλημα για τον Ομπάμα. Διότι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν.»
Η γαλλική Liberation κάνει λόγο για τις ευθύνες της διαδικτυακής πλατφόρμας Γουίκιλικς: «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιεύει τα ονόματα των πληροφοριοδοτών. Μπορούμε επομένως να του προσάψουμε την κατηγορία ότι προκαλεί έτσι τις ίδιες παράπλευρες απώλειες και ζημίες που προκάλεσαν και οι στρατηγοί του Πενταγώνου.»
Τέλος η ιταλική Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι το υλικό επιβεβαιώνει την ουσία του πολέμου στο Ιράκ: «Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν γεγονότα ενός αποτυχημένου πολέμου, μιας ασυντόνιστης κατοχής που προκάλεσε εκατόμβες θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό. Ένα πρόβλημα όμως παραμένει: πόση αλήθεια μας αποκαλύπτει όλο αυτό το υλικό που δεν μπορεί να επαληθευτεί τόσο εύκολα;»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου/ dw
No comments:
Post a Comment