Πολιτική | 20.10.2010
Ελευθερία του τύπου: από την 35η στην 70η θέση η Ελλάδα
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έξι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να μοιράζονται από το 2002 τις πρώτες θέσεις. Πρόκειται για τη Φινλανδία, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ελβετία, οι οποίες θεωρούνται πρότυπο όσον αφορά το σεβασμό των δημοσιογράφων και την προστασία των μέσων ενημέρωσης.
Η πτώση της Ελλάδας
Παρά ταύτα, η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τον ηγετικό της ρόλο στην ελευθερία του τύπου, επισημαίνει η έκθεση. Μπορεί 13 από τις 27 χώρες – μέλη να κατατάσσονται στις 20 πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα, οι υπόλοιπες 14 ωστόσο δεν φαίνεται να εξελίσσονται το ίδιο καλά: η Γαλλία βρίσκεται στην 44η θέση, η Ιταλία στην 49η, η Ρουμανία στην 52η, ενώ Ελλάδα και Βουλγαρία μοιράζονται – μαζί με την Κένυα, το Μπενίν και τις Νήσους Κομόρες – την 70η θέση.
Οι Φιλιππίνες, η Ουκρανία, η Κιργιζία και η Ελλάδα καταγράφουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη πτώση. Στην Ελλάδα η πτώση αποδίδεται κυρίως στις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων.
Να αφεθεί ελεύθερος ο Σιαομπό
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καλούν την Κίνα να αφήσουν ελεύθερο των αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό"Η υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας εξακολουθεί να είναι ένας αγώνας, ένας αγώνας της επαγρύπνησης στις δημοκρατίες της παλιάς Ευρώπης και ένας αγώνας εναντίον της καταπίεσης και της αδικίας στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του κόσμου", υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ζαν Φρανσουά Ζιλιάρ, σχολιάζοντας τη νέα έκθεση. "Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είναι η μοίρα των ακτιβιστών, δημοσιογράφων και μπλόγκερ, που με θάρρος υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης". Ο κ. Ζιλιάρ καλεί την Κίνα να αφήσει ελεύθερο των αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, ο οποίος βραβεύθηκε φέτος με το Νομπέλ Ειρήνης.
Στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα των συνολικά 178 χωρών βρίσκονται το Τουρκεμιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία.
AP / rsf.org / Κώστας Συμεωνίδης /dw
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment