Του Κ. Π. Παπαδιοχου
Σε μεγάλη δοκιμασία, που θέτει ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ισχυρά διλήμματα, περιλαμβανομένης της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της 7ης Νοεμβρίου. Καθώς τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις που φθάνουν καθημερινά στο νέο «στρατηγείο» του κ. Γ. Παπανδρέου στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν είναι ενθαρρυντικά για την πορεία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές, ο πρωθυπουργός φέρεται για πρώτη φορά να συζητά το ενδεχόμενο, σε περίπτωση αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, να ζητήσει την άμεση ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Βεβαίως, στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αρνούνται επιμελώς να προσδιορίσουν τον «πήχυ» του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αφήνουν, όμως, σαφώς να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσουν να συγκρίνουν τα ποσοστά που θα λάβουν οι «πράσινοι» υποψήφιοι, έναντι εκείνων της Ν. Δ. στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, προκειμένου να προβάλουν το επιχείρημα πως παρά τα σκληρά μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει η κυβέρνηση το 2010, το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα. Είναι όμως προφανές ότι εκ των πραγμάτων θα εγερθεί ζήτημα δυσαρμονίας μεταξύ της παρούσας Βουλής και της λαϊκής ετυμηγορίας, εάν η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά των δέκα ποσοστιαίων μονάδων στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 έχει μειωθεί σε οριακό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ.
Οι λόγοι της αιφνίδιας μεταστροφής του κ. Παπανδρέου, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες απέρριπτε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, είναι δύο.
Πρώτον, αντιλαμβάνεται ότι εάν η κυβέρνηση περάσει τον σκόπελο των αυτοδιοικητικών εκλογών με μειωμένη πολιτική νομιμοποίηση θα είναι πρακτικά πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να «περάσει» τα δύσκολα μέτρα που απαιτεί το Μνημόνιο με την τρόικα για το 2011, ενώ δεν θα είναι σε θέση να δώσει από θέση ισχύος τις σκληρές μάχες που απαιτούνται για μια σειρά από επιβεβλημένες πλέον -λόγω Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- διαρθρωτικές αλλαγές, από την εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ μέχρι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Δεύτερον, στην περίπτωση κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ «αποδοκιμαστεί» στις επικείμενες κάλπες, ο κ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίζεται ως πρωθυπουργός «περιορισμένης ισχύος» και στο εξωτερικό της χώρας. Ομως, η ισχυρή προσωπική εικόνα του κρίνεται από τον ίδιο απολύτως απαραίτητη, προκειμένου η Αθήνα να αντεπεξέλθει με επιτυχία στη συνεχή διαπραγμάτευση που απαιτείται με την τρόικα για την προσαρμογή του Μνημονίου στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά και για άλλα κρίσιμα θέματα. Τον πρωθυπουργό φέρεται να επηρέασε και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος σε σύσκεψη που έγινε, μετέφερε στον πρωθυπουργό μια ανησυχητική εικόνα η οποία -όπως φέρεται να είπε- θα μπορούσε να παραπέμψει σε Γαλλία, λόγω της κυοφορούμενης δυσαρέσκειας στον κόσμο.
Η σημασία που αποδίδει αίφνης το Μέγαρο Μαξίμου στην εκλογική αναμέτρηση είναι ορατή από μια σειρά κινήσεων στις οποίες κατέληξε η υπό τον κ. Γ. Ραγκούση ομάδα του πολιτικού σχεδιασμού. Η αρχή έγινε με την ανάδειξη του διακυβεύματος της εκλογικής αναμέτρησης που συνοψίζεται στο δίλημμα εάν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΠΑΣΟΚ ή θα επιστρέψει σε τροχιά πτώχευσης. Παράλληλα, ορατή είναι η πλήρης ενεργοποίηση του κ. Παπανδρέου. Θα σηκώσει το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. εν αντιθέσει με γνωστά κυβερνητικά ονόματα που δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ενώ πυκνό προβλέπεται το συνολικό πρόγραμμα των προσωπικών του εμφανίσεων. Βαρύτητα δίδεται στην περιφέρεια Αττικής, όπου το φάσμα της ήττας του κ. Γ. Σγουρού από τον κ. Γ. Δημαρά είναι ορατό, γεγονός που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προβληματίζει τον κ. Παπανδρέου.
Το επίδομα δίχασε την Ιπποκράτους
Το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να «παγώσει» κάθε νέα επώδυνη απόφαση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή μέχρι και τον β΄ γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ετσι μετατίθενται για αργότερα οι όποιες αποφάσεις για τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ πιο διαλλακτική εμφανίζεται η κυβέρνηση και στο πεδίο των αλλαγών στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο ίδιο πλαίσιο του «κατευνασμού» των ψηφοφόρων εντάσσεται και η εξαγγελία για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος από 100 έως 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους έως το τέλος του χρόνου. Πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο λέγεται ότι δίχασε σε πολλά επίπεδα το επιτελείο του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν ένθερμοι θιασώτες του επιδόματος αλλά και σφοδροί πολέμιοι, με δύο βασικά επιχειρήματα. Πρώτον, ότι πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό καθώς εμφανίζεται να διολισθαίνει σε παροχές, και δεύτερον, ότι στο εσωτερικό η κυβερνητική πρωτοβουλία θα ερμηνευθεί ως «ψηφοθηρική» και κίνηση πανικού. Θα πρέπει να επισημανθεί, τέλος, ότι ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης, παραμένει βαρύ. Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν πως μετά τις 14 Νοεμβρίου και στην πορεία προς την ψήφιση του προϋπολογισμού το κυβερνών κόμμα αναμένει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στον οποίο δεν θα πρωταγωνιστήσουν μόνο δυσφορούντες βουλευτές που τηρούν στάση αναμονής, αλλά και ορισμένοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί.----------- πηγή καθημερινή.
No comments:
Post a Comment