Οικονομία | 10.10.2010
Διάσταση απόψεων για την νομισματική πολιτική
Στο μείζον ζήτημα της νομισματικής πολιτικής στην παρούσα φάση δεν στάθηκε δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η διάσταση απόψεων έγινε κάτι παραπάνω από εμφανής στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη και στο οποίο αναφέρεται απλά ότι ο ρόλος του ΔΝΤ θα πρέπει να αναβαθμιστεί ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να βρεθεί λύση στο άμεσο μέλλον. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να ενισχύσει την εποπτεία του στην πολιτική των συναλλαγματικών ισοτιμιών προκειμένου να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στην Κίνα και στις λοιπές αναδυόμενες οικονομίες.
Θα αλλάξει πολιτική η Κίνα;
"Η μεγαλύτερη πρόκληση, την οποία δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε, είναι η έλλειψη ισορροπιών στη διεθνή οικονομία"Πόσο πιθανό όμως θεωρείται το ενδεχόμενο να αλλάξει μεσοπρόθεσμα την νομισματική της πολιτική η Κίνα και να ανατιμήσει το γουάν, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τις εξαγωγές της, ρωτήθηκε ο ο Ντένις Σνόουερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών για την Παγκόσμια Οικονομία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία;
"Μεσοπρόθεσμα θα εμμείνουν στις θέσεις τους, μακροπρόθεσμα όμως θα μεταρρυθμίσουν τη νομισματική τους πολιτική για έναν πολύ απλό λόγο: η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς από ότι οι δυτικές οικονομίες και ως εκ τούτου η εσωτερική αγορά θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από τις εξαγωγές. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο. Και μέχρι τότε θα ελλοχεύουν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε σήμερα".
Παρά την εντονότατη κριτική όμως, η Ουάσιγκτον δεν έχει την πολυτέλεια λήψης αυστηρών μέτρων καθώς το κύριο χαρακτηριστικό των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας είναι η αλληλεξάρτηση, είπε πολύ χαρακτηριστικά ο ειδικός: "Οι Αμερικανοί χρειάζονται τους Κινέζους όσο και οι Κινέζοι τους Αμερικανούς. Υπάρχει μια έντονη αλληλεξάρτηση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απορρέει από έναν νομισματικό πόλεμο είναι να οδηγήσει σε έναν προστατευτισμό. Αυτό θα πρέπει να προσέξουμε".
Το ΔΝΤ πρέπει να δώσει λύσεις
Η νομισματική πολιτική κυριάρχησε στη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας ΤράπεζαςΠώς όμως διαμορφώνεται υπό το πρίσμα αυτό ο μελλοντικός ρόλος του ΔΝΤ; Θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, όπως ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών στην Ουάσιγκτον; "Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Πιστεύω ότι στην παρούσα φάση η μεγαλύτερη πρόκληση, την οποία δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε, είναι η έλλειψη ισορροπιών στη διεθνή οικονομία. Η Κίνα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη, άλλες χώρες λιγότερο από όσο θα έπρεπε, κοκ. Σε αυτό το πεδίο το ΔΝΤ θα έπρεπε να προτείνει λύσεις, δεν το έχει κάνει όμως ακόμη ενώ δεν υπάρχουν καν τα κατάλληλα εργαλεία. Εάν δεν υπάρξουν λύσεις, μπορεί να επέλθει απογοήτευση και εντέλει ο ρόλος του ΔΝΤ να αποδυναμωθεί".
Ο Ντένις Σνόουερ, τέλος, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. "Μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές δεν είναι πολύ καλές. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένουμε θα είναι χαμηλότεροι από εκείνους που είχαμε πριν την κρίση. Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει αισθητό και στις αναδυόμενες οικονομίες".
Jürgen Zurheide (DLF) / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
το καλώς νοούμενο συμφέρον ενός εκάστου είναι το στοιχείο που κυριαρχεί σε όλες τις διασκέψεις.Τα πράγματα για το διεθνές Ταμείο θάταν καλίτερα πριν την αλληλεξάρτηση των οικονομιών. Η κατάσταση ως έχει καθίσταται γρίφος ,στο πρόβλημα της σχέσης των νομισμάτων, την λύση του οποίου επιλαμβάνονται οι ειδικοί, μα που και οι ίδιοι θα συναντούν αρνήσεις σαν θεωρούν οτι άλλοι τους πιέζουν .do that or do this .Νομίζω πως ο χρόνος θα παίζει πάντα τον ρόλο του στις λύσεις. Ηγγικεν η εποχή που οι εξαρτήσεις ανάμεσα στους μεγάλους ειναι και το σημείο αδυναμίας τους στη λήψη πρωτοβουλιών.
ReplyDelete