Sunday, October 31, 2010

Μέτρα για την παταξη της φοροδιαφυγής υποδεικνύει το Ταμείο

ΔΝΤ: «Αλλάξτε τα όλα στις εφορίες»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2010 14:24
Web-Only

Συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής με διοικητικές αλλαγές και εντατικοποίηση των ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα που κατέχουν αδήλωτο πλούτο ζητάει με έγγραφό του προς την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα το «Βήμα», διαπιστώνεται υστέρηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και υποδεικνύεται η άμεση ενεργοποίηση των 250 ελεγκτών του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ελεγχθούν –όπως επισημαίνεται- όσοι πολίτες κατέχουν πισίνες, σκάφη, μεγάλη ακίνητη περιουσία και πολυτελή αυτοκίνητα.
Στις συστάσεις του Ταμείου περιλαμβάνεται και η ενδελεχής έρευνα όλων των καταγγελιών που υποβάλλουν οι πολίτες στις αρχές για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό. Ζητείται ακόμη η άμεση ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων και η επιτάχυνση των οικείων δικαστικών διαδικασιών, ενώ προτείνεται και η κατάρτιση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και η πειθαρχία τους.
Αν δεν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι είναι πολύ πιθανόν να μην επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα που έχει τεθεί για το 2011.
Τις υποδείξεις του Ταμείου –που φέρουν ημερομηνία 26/10/2010- παρουσίασαν σε στελέχη της κυβέρνησης οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, Μπομπ Τράα και Στέφανι Εμπλε, οι οποίοι επεσήμαναν τις παρούσες αδυναμίες του συστήματος, όπως οι χρονοβόρες διαδικασίες επίλυσης των φορολογικών διαφορών στα δικαστήρια, αλλά και η ακαμψία του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που δεν επιτρέπει τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στις ΔΟΥ. Τέλος, επισημαίνεται ότι απαιτείται και η διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, με συγχωνεύσεις στο πρότυπο του Καλλικράτη.

Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας για το καλό του ευρώ;

Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην οικονομική πολιτική για το καλό του ευρώ; Ναι, θα πουν ορισμένοι, έχοντας κατά νου την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως όρια στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες;

Αλήθεια, μέχρι ποιό βαθμό μπορούν οι χώρες μέλη της ΕΕ να εκχωρούν αρμοδιότητες από τα εθνικά κοινοβούλια στις Βρυξέλλες; Και ποια είναι τα όρια της εθνική κυριαρχίας; Όπως εκτιμά η Γερμανίδα οικονομολόγος Ντανιέλα Σβάρτσερ, ειδική σε θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων:

"Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ. Κάθε κυβέρνηση και κάθε κοινοβούλιο προσπαθεί να υπερασπιστεί το δικαίωμά του για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, την επιβολή φόρων και το σχεδιασμό των δαπανών. Με αφορμή την οικονομική κρίση όμως διαπιστώσαμε πόσο μεγάλη είναι η αλληλεξάρτηση των χωρών-μελών. Όταν κάτι πάει στραβά, τότε οφείλουν να συνδράμουν οι υπόλοιποι, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας".

«Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας έχει περιοριστεί»

Πώς αξιολογεί όμως η ίδια την περίπτωση της Ελλάδας;

Σβάρτσερ: Σβάρτσερ: "Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας σε ότι αφορά θέματα προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής έχει περιορισθεί δραστικά""Η εθνική κυριαρχία σε ότι αφορά θέματα προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής έχει περιορισθεί δραστικά, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια από τις άλλες χώρες μέλη. Προϋπόθεση ήταν η συμφωνία σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα (σσ. εξυγίανσης των δημοσιονομικών), το οποίο ουσιαστικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια πολιτικών ελιγμών τα επόμενα τρία χρόνια. Το ερώτημα λοιπόν σήμερα είναι το εξής: θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις; Όχι όμως για να περιορίζεται η εθνική κυριαρχία ορισμένων χωρών, αλλά για να μπορούν να αποφευχθούν ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον".

Γεγονός είναι, σημειώνει η κα. Σβάρτσερ, ότι αφενός μπορεί να γίνεται από ορισμένους λόγος για ένα νέο κύμα ευρωσκεπτικισμού, προστατευτισμού, ακόμη και ενός νέου εθνικισμού, αφετέρου όμως η κρίση έφερε τους Ευρωπαίους πιο κοντά. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει, δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία για τη διάσωση του ευρώ, ύψους 750 δις.

«Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία επικρίθηκε δικαίως»

Πώς σχολιάζει η ίδια τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, μια πρόταση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως των "μικρών" χωρών της Ένωσης;

"Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία επικρίθηκε δικαίως""Αυτό δεν το περίμενε κανείς στην ΕΕ, προκάλεσε σοκ και, κατά την άποψή μου, επικρίθηκε δικαίως το γεγονός ότι δεν υπήρξε προηγουμένως συνεννόηση με τις μικρότερες ή και τις άλλες μεγαλύτερες χώρες Έγινε δηλαδή στα πρότυπα της ξεπερασμένης λογικής του γαλλογερμανικού άξονα που λέει ΄ας προτείνουμε εμείς και οι άλλοι θα ακολουθήσουν΄".

Θα μπορούσε να φανταστεί να εκχωρήσουν κάποια στιγμή χώρες όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία τη φορολογική τους αρμοδιότητα στις Βρυξέλλες;

"Πιστεύω ότι καμία χώρα δεν θα ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να σκεφτούμε όμως μέχρι ποιό βαθμό μπορεί να φτάσει η κοινή μας δράση για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ευρώ; Εντέλει όμως δεν μπορείς να εκχωρείς τα πάντα, κάθε πολιτική ευθύνη".

Jürgen Liminski / DLF / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου dw

Δεν ήταν ο Φειδιππίδης αυτός που έτρεξε την κλασική διαδρομή

Δεν ήταν ο Φειδιππίδης αυτός που έτρεξε την κλασική διαδρομή

Λαμπρός κλασικός μαραθώνιος
Στις 9 το πρωί της Κυριακής δόθηκε η εκκίνηση του 28ου Μαραθωνίου, που φέτος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω της επετείου των 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα.

Ο Κενυάτης, Ρέιμοντ Μπετ ήταν ο νικητής της ιστορικής διαδρομής από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, δηλαδή, τη διαδρομή που ακολούθησε πριν από 2.500 χρόνια ο Φειδιππίδης για να αναφωνήσει το «νενικήκαμεν», ενημερώνοντας για το αποτέλεσμα στη Μάχη του Μαραθώνα.

Ο Αφρικανός μαραθωνοδρόμος -μάλιστα- έκανε νέο ρεκόρ καθώς με χρόνο 2.12.40 βελτίωσε το ρεκόρ του νικητή του Μαραθωνίου του 2008, Πολ Λεκουράα (2.12.42).

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο συμπατριώτης του Μπετ, Τζόναθαν Κίπκοριρ (2:14.05), και στην τρίτη ο -επίσης- Κενυάτης, Εντουϊν Κιμουτάι, με 2:15.21.

Πρώτη γυναίκα που τερμάτισε τη διαδρομή ήταν η Ράσα Ντραζνταουσκάιτε από τη Λιθουανία με 2:31.06, ρεκόρ κλασικού μαραθωνίου.

Ο πρώτος Έλληνας

Ο Μιχάλης Φαρμάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που πέρασε την γραμμή του τερματισμού.

Χιλιάδες συμμετοχές

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στους άνδρες πρώτευσε στους άνδρες ο Μιχάλης Παρμάκης του ΠΓΣ με 2,20,48 με δεύτερο τον περυσινό νικητή Δημήτρη Θεοδωρακάκο του Ολυμπιακού με 2,21,44 και τρίτο τον Κώστα Πουλιό του ΠΑΟ με 2,25,19.

Μεταξύ αυτών ήταν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας.

Την εκκίνηση του Μικρού Μαραθώνιου έδωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικητιάδης και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλης Σεβαστής.

Παπανδρέου: «Σήμερα γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα»

Ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετείχε στο κλασικό μαραθώνιο δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου λίγα λεπτά μετά από τον τερματισμό του στο Παναθηναϊκό Στάδιο. «Σήμερα γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος πέρασε και το μήνυμά του για την Ελλάδα και τον δικό της μαραθώνιο…

«Eίναι μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να τρέξω έστω αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, αυτή την ιστορική ημέρα, που προβάλει την Ελλάδα, την Ελλάδα που έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά που σίγουρα όλοι μαζί θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο», τόνισε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος σχολίασε για τη σημασία του Κλασικού Μαραθωνίου:

«Πριν από 2.500 χρόνια είχαμε τη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Σήμερα, γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα μέσα από το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιορτάζουμε τις κοινές μας αξίες, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αγάπης, του αθλητισμού», κατέληξε.

Και το google στο Μαραθώνιο

Την Κυριακή συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την ημέρα του πρώτου Μαραθώνιου και η Google μετέτρεψε το logo της για να τιμήσει το παγκόσμιο αυτό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. Mε αυτόν τον τρόπο ο αμερικανικός κολοσσός συμμετάσχει στην ιστορική επέτειο προβάλλοντας τη διοργάνωση της Αθήνας με τον καλύτερο τρόπο. Το logo έχει γραφεί με αρχαιοελληνικές γραμματοσειρές και μέρος του αποτελεί ένας δρομέας (προφανώς ο Φειδιππίδης).

kathimerini.gr με πληροφορίες sport-fm

Saturday, October 30, 2010

Πείσμα χωρίς σχέδιοTου Αλεξη ΠαπαχελαΑποφάσισε ο κ. Παπανδρέου να αυτοκτονήσει και πάει σε εκλογές; Αυτό ρωτούν πολλοί Ελληνες πολίτες που δεν κατάλαβαν το νόημα της διακαναλικής συνέντευξης του πρωθυπουργού. Το ζήτημα είναι ότι λίγο μας ενδιαφέρει το αν ο σημερινός πρωθυπουργός αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά ή όχι. Δικό του θέμα είναι να αποφασίσει αν αντέχει την πίεση, ειδικά την πίεση όσων ακόμη πιο δύσκολων έρχονται. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν μαζί του καλείται να αυτοκτονήσει και μια ολόκληρη χώρα, γιατί αυτό πια αφορά εμάς, τα παιδιά μας και πολύ πιο σημαντικά, τέλος πάντων, πράγματα από το μέλλον ενός συγκεκριμένου πολιτικού...Ολοι μας συμμεριζόμαστε το πόσο αφόρητη πρέπει να είναι η πίεση πάνω στον κ. Παπανδρέου. Θα έπρεπε, βεβαίως, να το περιμένει, να έχει ένα σαφές σχέδιο και ένα λαμπρό επιτελείο. Προφανώς δεν καταλάβαινε τι του έλεγαν οι διάφοροι συνομιλητές του πριν από τις εκλογές και γι’ αυτό δεν έκανε τίποτα για να προετοιμασθεί ή για να μας προετοιμάσει. Κάθε άλλο. Από την ώρα πάντως που υπεγράφη το Μνημόνιο έχει όντως δείξει ότι αγνοεί το πολιτικό κόστος και πως λειτουργεί με πείσμα. Σε αυτό, βεβαίως, βοηθά το γεγονός ότι έχει φτιάξει ένα πολύ θετικό προφίλ στο εξωτερικό, κερδίζοντας σχεδόν τον θαυμασμό ενός διεθνούς κατεστημένου. Και η αλήθεια είναι πως πολλές φορές ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από έναν ναρκισσισμό σε σχέση με την εικόνα του εκτός Ελλάδος. Οι συνεργάτες του συχνά λένε μεταξύ τους πως πολύ πιο σοβαρά θα πάρει κάτι που θα του πει ένας λέκτορας του Χάρβαρντ παρά ένας υπουργός του.Ισως και αυτό να έπαθε ο κ. Παπανδρέου. Οταν έστρεψε το βλέμμα του εντός Ελλάδος, έπαθε βέρτιγκο. Από τα μπράβο της Μέρκελ ή του Στρος-Καν έπεσε πάνω στο «φαινόμενο Δημαρά» και στον τυφλό θυμό του κόσμου που μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης. Αυτός όμως δεν ήταν λόγος να βάλει τη χώρα σε μια περιπέτεια. Ας έκανε ένα διάγγελμα που θα έβαζε το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» αλλά χωρίς να θέτει θέμα εκλογών. Είναι απίστευτα ανεύθυνο, μάλιστα, να κατηγορεί τώρα τον κ. Σαμαρά επειδή ανέβηκαν τα spreads, όταν ξέρει καλά ότι οι αγορές αντέδρασαν στο φάσμα της αβεβαιότητος το οποίο ο ίδιος έφερε στο μυαλό τους.Τι θέλει εν πάση περιπτώσει ο κ. Παπανδρέου; Ο λαός τού έδωσε μια άνετη πλειοψηφία βασισμένος σε ψευδείς υποσχέσεις. Ο λαός τού έχει δώσει ένα μεγάλο τράτο, ανέχθηκε τη στροφή 180 μοιρών από το «λεφτά υπάρχουν» στο Μνημόνιο, υπέμεινε μεγάλες τομές όπως στο ασφαλιστικό και έχει δείξει μέχρι τώρα μεγάλη ωριμότητα. Στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν τον αμφισβητεί ευθέως, όλοι έχουν ανεχθεί τις «πριγκιπικές» επιλογές νεοσσών της πολιτικής σε κρίσιμες θέσεις και αρκετοί υπουργοί έβγαλαν πέρα μόνοι τους δύσκολες αποστολές χωρίς να ανοίξει μύτη. Σοβαροί άνθρωποι στους οποίους ανέθεσε εξαιρετικά λεπτές αποστολές επίσης έχουν ανεχθεί το γεγονός ότι δεν έχουν με ποιον να συνεννοηθούν, πνίγονται από τις συνεχείς διενέξεις των πρωθυπουργικών συμβούλων, οι οποίοι ξεμαλλιάζονται με κάθε ευκαιρία και δαιμονίζονται από την παντελή έλλειψη συστήματος και πειθαρχίας στο προσωπικό του περιβάλλον.Ολοι λοιπόν, ο λαός, το ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί του τον στηρίζουν και ανέχονται όλες τις ιδιορρυθμίες γιατί καταλαβαίνουν ότι διακυβεύεται η τύχη της χώρας. Και ξαφνικά επειδή ο ίδιος δεν κατάλαβε ότι έρχονταν αυτοδιοικητικές εκλογές, επειδή έβαλε τον Καμίνη ή τον Σγουρό χωρίς να σηκώσει το δαχτυλάκι του να τους πάρει τηλέφωνο ή να τους βοηθήσει, έπρεπε να μας βάλει το δίλημμα των εκλογών με μια τηλεοπτική εμφάνιση που μας έπεισε ότι υπάρχει πείσμα, αλλά ούτε ίχνος σαφούς οράματος ή σχεδίου για οτιδήποτε πέραν του Μνημονίου. Οι πολίτες ενδεχομένως να μην ψηφίσουν με το θυμικό και το κριτήριο της διαμαρτυρίας γιατί καταλαβαίνουν ότι το δίλημμα Μνημόνιο ή όχι είναι βλακώδες. Εχουν, όμως, κάθε δικαίωμα να θυμώνουν με έναν πολιτικό ηγέτη στον οποίο έχουν δείξει ανοχή, κατανόηση, στήριξη στα πιο δύσκολα κι εκείνος με τα πρώτα σημαδάκια δυσφορίας γυρνάει και τους λέει «α, έτσι, δεν με θέλετε; Θα δείτε τι θα πάθετε».Πείσμα χωρίς σχέδιοTου Αλεξη ΠαπαχελαΑποφάσισε ο κ. Παπανδρέου να αυτοκτονήσει και πάει σε εκλογές; Αυτό ρωτούν πολλοί Ελληνες πολίτες που δεν κατάλαβαν το νόημα της διακαναλικής συνέντευξης του πρωθυπουργού. Το ζήτημα είναι ότι λίγο μας ενδιαφέρει το αν ο σημερινός πρωθυπουργός αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά ή όχι. Δικό του θέμα είναι να αποφασίσει αν αντέχει την πίεση, ειδικά την πίεση όσων ακόμη πιο δύσκολων έρχονται. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν μαζί του καλείται να αυτοκτονήσει και μια ολόκληρη χώρα, γιατί αυτό πια αφορά εμάς, τα παιδιά μας και πολύ πιο σημαντικά, τέλος πάντων, πράγματα από το μέλλον ενός συγκεκριμένου πολιτικού...Ολοι μας συμμεριζόμαστε το πόσο αφόρητη πρέπει να είναι η πίεση πάνω στον κ. Παπανδρέου. Θα έπρεπε, βεβαίως, να το περιμένει, να έχει ένα σαφές σχέδιο και ένα λαμπρό επιτελείο. Προφανώς δεν καταλάβαινε τι του έλεγαν οι διάφοροι συνομιλητές του πριν από τις εκλογές και γι’ αυτό δεν έκανε τίποτα για να προετοιμασθεί ή για να μας προετοιμάσει. Κάθε άλλο. Από την ώρα πάντως που υπεγράφη το Μνημόνιο έχει όντως δείξει ότι αγνοεί το πολιτικό κόστος και πως λειτουργεί με πείσμα. Σε αυτό, βεβαίως, βοηθά το γεγονός ότι έχει φτιάξει ένα πολύ θετικό προφίλ στο εξωτερικό, κερδίζοντας σχεδόν τον θαυμασμό ενός διεθνούς κατεστημένου. Και η αλήθεια είναι πως πολλές φορές ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από έναν ναρκισσισμό σε σχέση με την εικόνα του εκτός Ελλάδος. Οι συνεργάτες του συχνά λένε μεταξύ τους πως πολύ πιο σοβαρά θα πάρει κάτι που θα του πει ένας λέκτορας του Χάρβαρντ παρά ένας υπουργός του.Ισως και αυτό να έπαθε ο κ. Παπανδρέου. Οταν έστρεψε το βλέμμα του εντός Ελλάδος, έπαθε βέρτιγκο. Από τα μπράβο της Μέρκελ ή του Στρος-Καν έπεσε πάνω στο «φαινόμενο Δημαρά» και στον τυφλό θυμό του κόσμου που μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης. Αυτός όμως δεν ήταν λόγος να βάλει τη χώρα σε μια περιπέτεια. Ας έκανε ένα διάγγελμα που θα έβαζε το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» αλλά χωρίς να θέτει θέμα εκλογών. Είναι απίστευτα ανεύθυνο, μάλιστα, να κατηγορεί τώρα τον κ. Σαμαρά επειδή ανέβηκαν τα spreads, όταν ξέρει καλά ότι οι αγορές αντέδρασαν στο φάσμα της αβεβαιότητος το οποίο ο ίδιος έφερε στο μυαλό τους.Τι θέλει εν πάση περιπτώσει ο κ. Παπανδρέου; Ο λαός τού έδωσε μια άνετη πλειοψηφία βασισμένος σε ψευδείς υποσχέσεις. Ο λαός τού έχει δώσει ένα μεγάλο τράτο, ανέχθηκε τη στροφή 180 μοιρών από το «λεφτά υπάρχουν» στο Μνημόνιο, υπέμεινε μεγάλες τομές όπως στο ασφαλιστικό και έχει δείξει μέχρι τώρα μεγάλη ωριμότητα. Στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν τον αμφισβητεί ευθέως, όλοι έχουν ανεχθεί τις «πριγκιπικές» επιλογές νεοσσών της πολιτικής σε κρίσιμες θέσεις και αρκετοί υπουργοί έβγαλαν πέρα μόνοι τους δύσκολες αποστολές χωρίς να ανοίξει μύτη. Σοβαροί άνθρωποι στους οποίους ανέθεσε εξαιρετικά λεπτές αποστολές επίσης έχουν ανεχθεί το γεγονός ότι δεν έχουν με ποιον να συνεννοηθούν, πνίγονται από τις συνεχείς διενέξεις των πρωθυπουργικών συμβούλων, οι οποίοι ξεμαλλιάζονται με κάθε ευκαιρία και δαιμονίζονται από την παντελή έλλειψη συστήματος και πειθαρχίας στο προσωπικό του περιβάλλον.Ολοι λοιπόν, ο λαός, το ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί του τον στηρίζουν και ανέχονται όλες τις ιδιορρυθμίες γιατί καταλαβαίνουν ότι διακυβεύεται η τύχη της χώρας. Και ξαφνικά επειδή ο ίδιος δεν κατάλαβε ότι έρχονταν αυτοδιοικητικές εκλογές, επειδή έβαλε τον Καμίνη ή τον Σγουρό χωρίς να σηκώσει το δαχτυλάκι του να τους πάρει τηλέφωνο ή να τους βοηθήσει, έπρεπε να μας βάλει το δίλημμα των εκλογών με μια τηλεοπτική εμφάνιση που μας έπεισε ότι υπάρχει πείσμα, αλλά ούτε ίχνος σαφούς οράματος ή σχεδίου για οτιδήποτε πέραν του Μνημονίου. Οι πολίτες ενδεχομένως να μην ψηφίσουν με το θυμικό και το κριτήριο της διαμαρτυρίας γιατί καταλαβαίνουν ότι το δίλημμα Μνημόνιο ή όχι είναι βλακώδες. Εχουν, όμως, κάθε δικαίωμα να θυμώνουν με έναν πολιτικό ηγέτη στον οποίο έχουν δείξει ανοχή, κατανόηση, στήριξη στα πιο δύσκολα κι εκείνος με τα πρώτα σημαδάκια δυσφορίας γυρνάει και τους λέει «α, έτσι, δεν με θέλετε; Θα δείτε τι θα πάθετε».kathimerini.

Friday, October 29, 2010

Πολιτισμός | 29.10.2010

Αναστασίου αποκατάσταση

Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αναστάσιος υποτιμήθηκε από την ιστοριογραφία της εποχής του προς όφελος του Ιουστινιανού. Ο Γερμανός ιστορικός Mischa Meier με μια νέα βιογραφία τον παρουσιάζει ως τον πρώτο ρεαλιστή πολιτικό.

Τι παράξενο πράγμα, αυτός ο αυτοκράτορας ήταν δίκορος, το λέει ξεκάθαρα ο Μαλάλας στο Πασχάλιο Χρονικό του, το δεξί του μάτι ήταν «γλαυκό» και το αριστερό «μέλαν». Και ο άλλος ιστορικός της εποχής, ο Μαρκελλίνος ο Ιλλυρικιανός στο δικό του Χρονικό εξηγεί πόσο δόλιο χαρακτήρα είχε και πως αθετούσε συστηματικά το λόγο του. Κι ακόμα πιο ξεκάθαρα ο μέγας Προκόπιος τον περιγράφει ως ασήμαντο προκάτοχο του τρανού Ιουστινιανού. Ο λόγος για τον καθ’ όλα παραγνωρισμένο αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Αναστάσιο Ι που βασίλευσε στην Κωνσταντινούπολη από το 491 ως το 518, στο πέρασμα από την ύστερη αρχαιότητα στον πρώιμο μεσαίωνα. Τον θυμηθήκαμε με αφορμή μια καινούργια βιογραφία του που έγραψε ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στην Τυβίγγη Μίσα Μάιερ, ένας σαραντάρης χαρισματικός επιστήμονας με συναρπαστικό ύφος.

Στη σκιά του Ιουστινιανού Ο ιστορικός Μίσα ΜάιερΟ ιστορικός Μίσα Μάιερ

Αναστασίου αποκατάστασις, θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί επίσης το βιβλίο. Είναι μια θαυμάσια σπουδή εκείνης της μεταβατικής περιόδου, λίγο μετά την κατάρρευση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με νέους ηγεμόνες να εγκαθίστανται στα ερείπιά της, με βάρβαρα φύλα να επιτίθενται στα ανατολικά, με θρησκευτικές έριδες και επιδημίες και χίλια μύρια κακά. Ο Μίσα Μάιερ αντικρούει τους ιστορικούς της εποχής και προσπαθεί να αναδείξει το πραγματικό πρόσωπο του Αναστασίου χωρίς τις λοιδορίες και τις βολές και τις κακίες των ιστορικών που έγραφαν υπό τη σκέπη, ακόμα και μέσα στην αυλή, του τρανού Ιουστινιανού. Μέσα από τη γερμανική του βιογραφία ο Αναστάσιος αναδύεται όχι σαν μεγαλοφυής προσωπικότητα, αλλά σαν ρεαλιστής πολιτικός της εποχής που οι ενέργειες και οι αποφάσεις του συνέπλεαν με τη φορά της ιστορίας και ορισμένες φορές προϊδέαζαν για τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Δεν έκανε περιττούς πολέμους, συμπεριφέρθηκε διπλωματικά στους νέους δυτικούς ηγεμόνες, οχύρωσε την Κωνσταντινούπολη, έρεπε στον μονοφυσιτισμό που είχε και τη μεγαλύτερη απήχηση στους πληθυσμούς της Ανατολής, του χώρου όπου θα κυριαρχούσε τελικά το Βυζάντιο, γέμισε τον δημόσιο κορβανά με χρήμα, που στη συνέχεια σπατάλησε με τις εκστρατείες του ο Ιουστινιανός.

Ο πρώτος ρεαλιστής πολιτικός

Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος, εικόνα του 6ου αιώνα © The Bohdan and Varvara Khanenko Museum of Arts, Kiev Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος, εικόνα του 6ου αιώνα © The Bohdan and Varvara Khanenko Museum of Arts, Kiev«Ο Μίσα Μάιερ», γράφει η Neue Zürcher Zeitung, «ανακαλύπτει εκ νέου έναν ξεχασμένο αυτοκράτορα για χάρη του μεγάλου κοινού αλλά και των ιστορικών». «Μια γριά αλεπού στον θρόνο του Καίσαρα», επιγράφει την κριτική της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που ανακηρύσσει τον Αναστάσιο στον πρώτο ρεαλιστή πολιτικό της ύστερης αρχαιότητας. Και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εξαίρει τη σαγηνευτική διήγηση του Μάιερ. Μέσα στα τόσα και τόσα που γράφονται καθημερινά για την Ελλάδα, τις ιδιαιτερότητες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, δυσνόητες κληρονομιές του βυζαντινισμού, το αξιανάγνωστο ιστορικό σύγγραμμα ενός Γερμανού καθηγητή που κάθισε και καταπιάστηκε με την αληθινή ιστορία ενός πρώιμου βυζαντινού αυτοκράτορα έχει μεταξύ άλλων και μια δόση πνευματικής ευγένειας.

Σπύρος Μοσκόβου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Wednesday, October 27, 2010

Πολιτική | 27.10.2010

‘Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες αβοήθητους στο θέμα των λαθρομεταναστών’

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF για τη λαθρομετανάστευση, την FRONTEX, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει επικριθεί επανειλημμένως από τα ΗΕ αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους λαθρομετανάστες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν. Δεν υπάρχουν γιατροί, μεταφραστές, κοινωνικοί λειτουργοί. Παράλληλα, λόγω της λεγόμενης συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, επαναπροωθούνται στην Ελλάδα πρόσφυγες από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ γιατί βάση της συμφωνίας επαναπροωθούνται στη χώρα από την οποία εισήλθαν παράνομα στην ΕΕ. Όμως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και δεν έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Στην ερώτηση εάν προσωρινά τουλάχιστον θα πρέπει να σταματήσει αυτή η διαδικασία, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) απαντά:

Ιρανοί πρόσφυγες στην ΕλλάδαΙρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα«Αποφασίσαμε στην ΕΕ ότι όταν ένας πρόσφυγας ή ένας αιτών άσυλο φθάνει σε μια χώρα της ΕΕ, η χώρα αυτή είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία. Θα ήταν λάθος να αλλάξουμε την απόφασή μας μόνο και μόνο επειδή σε ένα ορισμένο σημείο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υπάρχουν αδυναμίες».

Οι ευθύνες της Τουρκίας

Το πρόβλημα βέβαια δεν εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά αφορά γενικότερα την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Ο κ. Βέμπερ:

«Ναι, η Ελλάδα σήμερα είναι το πρόβλημά μας. Τα τελευταία χρόνια ασχοληθήκαμε πολύ και με άλλες περιοχές όπως τη Μάλτα και την Κύπρο, την Ιταλία και ιδιαίτερα την Λαμπεντούζα αλλά και άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Καταφέραμε με την επέμβαση της FRONTEX να σταματήσει αυτό το πείραμα θανάτου, να προσπαθούν να έρθουν δηλαδή οι άνθρωποι στην Ευρώπη με βάρκες και να πνίγονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νέα κύματα μεταναστών συγκεντρώνονται στα ηπειρωτικά σύνορα, όχι πλέον στα νησιά. Κάτι τέτοιο είναι καταρχάς μια επιτυχία. Αυτές οι φρικτές εικόνες που είχαμε στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν πια. Τώρα υπάρχουν άλλα προβλήματα, τα οποία πρέπει να λύσουμε από κοινού και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες αβοήθητους».

'Ανδρες της FRONTEX 'Ανδρες της FRONTEXΟ κ. Βέμπερ υποστηρίζει πως είναι δικαίωμα της ΕΕ αλλά και των χωρών - μελών να αποφασίζουν πόσους μετανάστες μπορούν να δεχθούν στο έδαφός τους και ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες λόγων των πολέμων και της φτώχειας στην πατρίδα τους. Εάν υπάρξουν σταθερές συνθήκες διαβίωσης, δεν θα αναγκάζονται να φεύγουν. Και η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, σχετικά με την ευθύνη της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση των λαθρομεταναστών στα σύνορα με την Ελλάδα και δεδομένων των προσπαθειών της για ένταξη στην ΕΕ, λέει:

«Ναι, περιμένουμε περισσότερα από την Τουρκία. Είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και πραγματικά εκπλήσσομαι που δεν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προστατεύονται τα κοινά σύνορα.»

DLF / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

28η-10-1940.πέρασαν 70 χρόνια ζωής και λές στον εαυτό σου πως ήταν χτές…..
Δημοσιεύθηκε: Δευ Οκτ 25, 2004 11:03 pm Θέμα δημοσίευσης: H 28η Οκτωβρίου του 1940 στα ΧΑΥΔΑΤΑ.

Φθινοπωρινό και κρύο το χάραμα της μέρας, σαν και προμηνούσε ο βορινός του χωριού ορίζοντας, μαντάτα σκούρα. Πρωί πρωί ώρα 6 το τηλέφωνο στο κοινοτικό γραφείο κτυπούσε δαιμονισμένα, τόσο που ακουότανε στα απουκάτουθε σπίτια. Σε κάποια στιγμή που ο παπά Γιάννης ξύπνησε, αφού ανέβηκε τα σκαλιά γρήγορα -γρήγορα μπήκε στο γραφείο για να δει τι συμβαίνει μέσα στο χάραμα – χάραμα.

Από την άλλη άκρη του σύρματος, ο Δ/τής Χ/κής Ληξουρίου τον πληροφορούσε τα καθέκαστα Πόλεμος Δέσποτα -πόλεμος, κτυπήστε τις καμπάνες να το μάθει ο κόσμος, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν γιατί θα ρθεί στρατός στο χωριό, και να αναμείνετε νέες οδηγίες αφού στο μεταξύ ειδοποιηθεί ο σταθμός χ/κής και ο πρόεδρος. Έτσι μουδιασμένοι από το ξάφνισμα της είδησης, σιγά σιγά και κάτω από τους ήχους του σημανταριού, στις πρώτες παρέες και στις πρώτες κουβέντες τους, άρχισε να διαφαίνεται η δύναμη του θάρρους και της ψυχής των χωριανών μας. Δεν είδα πουθενά απελπισία τουναντίον Καρτερία και σοβαρότητα Ύστερα από λίγο σε ξανακτύπημα του τηλεφώνου, μαθαίναμε πως είχε διαταχθεί γενική επιστράτευση. Ψιλά γράμματα, για μας που είμαστε παιδιά.

Με το τέλος του δεύτερου τηλεφωνήματος άρχισε να μαζεύεται όλο και πιο πολύς κόσμος, και κει πού όλοι ανακατωμένοι στα κοντινά μαγαζιά και το προαύλιο με τους χ/κες τον Τσουλέα, τον πρόεδρο και τους προεστούς ακούοντας τις κουβέντες τους καταλάβαινες πως βλέπανε τα πράγματα. Στο μεταξύ, φάνηκαν κατά τη μεριά του αγραδιού, σιλουέτες στρατιωτικές που δεν ήταν άλλοι από τον λοχαγό Γαβριελάτο με τον Υπ/γό Μαρούλη, που κινιόντουσαν προς το κτίριο του σχολειού. Αμέσως ο κόσμος κινήθηκε προς τα κει, για να μάθει επίσημα, πως στο χωριό θα είναι έδρα λόχου. Εγκατασταθήκανε στα γραφεία του σχολειού, ανοίξαν κάτι χαρτιά και καταλόγους και ύστερα από λίγο, όλη αυτή η κοσμοπλημμύρα ήτανε ντυμένη στο χακί.

Δεν πέρασε λίγος χρόνος, που όλοι είχανε βαρύ και ελαφρό οπλισμό, και που σύμφωνα με οδηγίες περιπολούσαν αργότερα από το Γέρο Γόμπο μέχρι Αθέρα. Μου έμεινε ανεξήγητη η ταχύτητα και η μεθοτικότητα της επιστράτευσης. Αργότερα έμαθα πως όλοι τους είχαν ατομικές προσκλήσεις από το ΓΕΣ. Στο στράτευμα κει στο χωριό, λέγανε με βεβαιότητα πως θα τους κερδίσουμε τούς Ιταλούς και το πιστεύανε, το βλεπες στην δύναμη των ματιών τους και στην σταθερότητα της φωνής τους. Το απόγιομα 5-6 αεροπλάνα του εχθρού πετούσανε πολύ ψηλά στον ήλιο, μέχρι που ο απόηχος στο διάβα τους ακούστηκε αφού χαθήκαν. Το βράδυ και μετά το άκουσμα του πρώτου πολεμικού ανακοινωθέντος και αφού οι σιλουέτες των φαντάρων έκαναν τις περιπολίες τους, πήγαμε για ύπνο στα σκοτάδια περνώντας την πρώτη μέρα του πολέμου. Κλασική φυσιογνωμία της πρώτης του πολέμου μέρας ο στρατιώτης ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ από τα Κουβαλάτα.. Γ.Μοσχονάς.

δημοσιεύτηκε στον http://www.kefalonitis.com 25-10-2004

———————————

24. Χαρμοσύνα Νέα του Πολέμου.
Περνούσαν μουδιασμένες οι πρώτες μέρες, και -κεί που όλα ήταν στην αναμονή, -δεν ξέραμε πως πάνε οι επιχειρήσεις-, κεί που ανάμεσα στην φτώχεια και την ανέχεια, τον αγώνα για επιβίωση και την προσπάθεια για την ανεύρεση λίγης τροφής, κεί που ο σκεπτικισμός για το αύριο ήτανε μπερδεμένος γρίφος, σε κάποια στιγμή οι καμπάνες των εκκλησιών διαλαλούσαν στης γης τα πέρατα, πως τα ελληνικά στρατά μπήκαν στην Κορυτσά, πως πολεμούσαμε τους Ιταλούς μέσα στην Αλβανία. Εδώ πρεπούμενο είναι να πώ πως ο Φράνγκο της Ισπανίας ατενίζοντας την ελληνική αντίσταση αποφάσισε να μην προσχωρήσει στον Αξονα παρά τις πιέσεις που εδέχετο από τον Χίτλερ. 22 Ν/βρίου 1940 .Ο ελληνικός σtρατός μπαίνει στην Κορυτσά.
Ηταν απίστευτο, ασύνηθες, αναπάντεχο, μα αληθινό. Τα μάτια τρέχαν δάκρυα και οι ψυχές μας ζωντανεμένες έπαιρναν την εκδικητική ικανοποίηση τους. Σφίγγανε οι γροθιές μας γιατί έτσι ξεσπούσε η δικαίωσή μας.Ηταν ο διθύραμβος της Ελλάδος, γιατί χάριζε την πρώτη νίκη κατά του άξονα, δώρο ναι, στην όλη ανθρωπότητα. Ο συνταγματάρχης Δαβάκης στα στενά της Πίνδου, πιο πάνω από τον Πεντάλοφο με δυό Τάγματα δύναμη αντεπιτιθέμενος πλαγιοκόπησε τους Ιταλούς αναγκάζοντας την μεραρχία ΤΖΟΎΛΙΑ σε Υποχώρηση. Στην προσπάθειά του τραυματίστηκε κι ΄ο ίδιος. Αργότερα στης κατοχής την περίοδο συνελήφθη από τους Ιταλούς, για να οδηγηθεί όμηρος στην Ιταλία. Το πλοίο όμως τορπιλίστηκε με αποτέλεσμα να πνιγεί. Το πτώμα του ετάφη στη Αυλώνα . Από την δυτική μεριά του μετώπου στο Καλπάκι, πούχει γύρω – γύρω βουνά και πρόσβαση προς τα Γιάννινα από τα νοτιοανατολικά ,ένας στρατηγός, ένας σύγχρονος φωτισμένος ηγέτης, ερμηνεύοντας τις διαταγές των Αθηνών για σύμπτηξη σε νέες γραμμές , θεωρώντας οτι η γραμμή Ελαίας –Καλπακίου ηταν η ενδεδειγμένη, αψήφισε τα πάντα και οργανώνοντας την άμυνα του, διέταξε τους άνδρες της VIII μεραρχίας να υπερασπιστούν την γραμμή ,λέγοντας ότι ουδεμία σκέψη για υποχώρηση υπάρχει γιατί είναι η τελευταία γραμμή αμύνης και ο αγώνας είναι μέχρις εσχάτων. Ηταν ο Χαράλαμπρος Κατσιμήτρος,. Ο Κατσιμήτρος ήθελε να υπερασπιστεί την Ηπειρο, την θεωρούσε μόνη γραμμή αμύνης, γι’αυτό και στάθηκε στην πρώτη γραμμή. Το πυροβολικό του εύστοχο τσάκισε τον εχθρό σφυροκοπώντας τον μέσα στο πλατώ, αχρήστευσε άρματα μάχης με πετρέλαια και φωτιά κλείνοντας ούτω τον δρόμο προς Γιάννινα πολέμησε και γύρισε τους Ιταλούς πίσω στον Καλαμά! Οχι μόνον κράτησε τον εχθρό στην περιοχή που γνώριζε καλά , αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες προήλαυνε μέσα στην Αλβανία. Ο Κατσιμήτρος και οι άνδρες του δεν φύλαξαν μόνον Θερμοπύλες, αλλά έτρεψαν τον εισβολέα εκτός της χώρας. Αυτός ο άνθρωπος, έπεσε στη λήθη – η μνήμη του ενοχλούσε. Πέθανε μόνος και ξεχασμένος από όλους στα 1962. Διαφωνία τακτικής στο αμύνεσθαι περί πάτρης ανακύπτει, μα νομίζω εγκυρότερη την γνώμη του ηγέτη που διεξάγει την επιχείρηση από κείνην του κεντρικού σχεδιασμού.Ειδικά αυτό ακριβώς φάνηκε εδώ. Όλα κείνες τις ώρες όλα ήταν αποφάσεις σωστής στρατιωτικής εκτίμησης, αλλά και της ψυχής πολύ μεγάλα. Δεν ήταν θέμα η υπακοή η οχι στις διαταγές του ΓΕΣ. Επρεπε να σωθεί η χώρα και η Ηπειρος. Ηδη η τύχη της εκστρατείας της Ιταλίας κατά της χώρας κρίθηκε και εκεί. Το ΟΧΙ του ΕΘΝΟΥΣ που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό Ι. ΜΕΤΑΞΑ και εκτελέστηκε από τους φαντάρους μας και τους δυό φωτισμένους στρατιωτικούς ηγέτες, πούτυχε νάχουν την ευθύνη της σωτηρίας της πατρίδας, είναι χαραγμένο πάνω στο βουνό του Καλπακίου, λαμπερό τις νύχτες για να δείχνει την ιερότητα του χώρου. Τότες ο Μεταξάς διεκήρυττε “ Υπέρ την νίκην η Δόξα”Κι’αυτό έλεγε “ πως πολεμήσαμε γιατί έπρεπε”. από το βιβλίο kefalonia-kai-kosmos

Tuesday, October 26, 2010

Επισκόπηση τύπου | 25.10.2010

Το 90% των λαθρομεταναστών περνούν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη

Οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στη δραστηριοποίηση της FRONTEX στα ελληνικά σύνορα. Το κυρίαρχο θέμα όμως σήμερα είναι οι νέες αποκαλύψεις της διαδικτυακής πλατφόρμας Wikileaks για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Όλες οι γερμανικές εφημερίδες σήμερα δημοσιεύουν την είδηση ότι η Κομισιόν απάντησε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για παρέμβαση της ομάδας FRONTEX στην προστασία των συνόρων της από τους λαθρομετανάστες.

«Η Ελλάδα ζητά βοήθεια για τη προστασία των συνόρων της από τους λαθρομετανάστες», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit και υπογραμμίζει: «Η Κομισιόν κάνει λόγο για δραματική κατάσταση διότι το ρεύμα των λαθρομεταναστών διογκώνεται και ενδέχεται να προκαλέσει πραγματική ανθρωπιστική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από όπου σύμφωνα με την Κομισιόν περνά το 90% των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι δεν μπορεί πια να αντεπεξέλθει και γι’ αυτό ζήτησε την παρέμβαση της ομάδας ταχείας επέμβασης FRONTEX για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς διογκούμενο κύμα προσφύγων.

Είναι η πρώτη φορά που χώρα-μέλος της ΕΕ ζητά την συνδρομή της ομάδας FRONTEX από την εποχή της σύστασής της το 2007.»

Η εφημερίδα αναφέρεται σε παλαιότερες έρευνες και καταγγελίες της ανθρωπιστικής οργάνωσης PRO ASYL για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και για τη συστηματική επαναπροώθησή τους προς την Τουρκία.

Σύμφωνο Σταθερότητας και τα διδάγματα από την ελληνική κρίση

Β. Σόιμπλε: Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Β. Σόιμπλε: "Αντλήσαμε σωστά διδάγματα από την ελληνική περίπτωση"Στην κυριακάτικη έκδοση της Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του αναφέρεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και την ελληνική περίπτωση.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, εάν το νέο σύμφωνο Σταθερότητας εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη περίπτωση σαν της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός απαντά: «Αντλήσαμε σωστά διδάγματα από την ελληνική περίπτωση. Πρώτον, με τον διαρκή μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων επιδιώκουμε να οδηγήσουμε την αγορά, δηλαδή τους επενδυτές ομολόγων, στην ανάληψη των ευθυνών τους. Δεύτερον, καθιστούμε αυστηρότερο τον μηχανισμό επιβολής κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Διότι οι κυρώσεις επιβάλλονται νωρίτερα, ταχύτερα και είναι αυστηρότερες. Εξάλλου για πρώτη φορά επιβάλλονται όχι μόνον πρόστιμα, αλλά ακυρώνονται και επιδοτήσεις που αφορούν τις χώρες-παραβάτες. Αυτές οι κυρώσεις τερματίζονται μόνον με πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επομένως δημιουργήσαμε έναν ημιαυτόματο μηχανισμό.»

Στην ιστοσελίδας της η ίδια εφημερίδα Bild ανακαλύπτει τώρα το σκάνδαλο για την μονή Βατοπεδίου και με τίτλο «Μοναχοί διαπλέκονται σε σκάνδαλο εκατομμυρίων» γράφει: «Τώρα αναταράζει την ηρεμία ένα νέο σκάνδαλο: ο ηγούμενος της μονής του Αγίου Όρους Βατοπέδι φέρεται να αντάλλαξε μια λίμνη, η οποία φαίνεται να μην ανήκε στην περιουσία του μοναστηριού, με εκτάσεις στην περιοχή της Αθήνας και άλλες τουριστικές περιοχές. Πρόκειται για κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ.»

Πόση αλήθεια αποκαλύπτουν οι νέες αποκαλύψεις της Wikileaks;

Ο Τζούλιαν Ασάνζ από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Wikileaks σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο (23.10.10)Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Τζούλιαν Ασάνζ από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Wikileaks σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο (23.10.10)Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν σήμερα τις νέες αποκαλύψεις της διαδικτυακής πλατφόρμας Wikileaks για τον πόλεμο στο Ιράκ μέσω απόρρητων εγγράφων.

Οι βρετανικοί The Times υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια δημοσίευση είναι αμφιλεγόμενη: «Στη δημοκρατία η ευρυθμία του κράτους εξαρτάται από το πόσο καλά ενημερωμένος είναι ο λαός. Ουδείς ψηφοφόρος δεν θα στήριζε μια στρατιωτική επέμβαση στο εξωτερικό, εάν δεν ήξερε ακριβώς πόσο κινδυνεύει, πόσο θα κοστίσει και κυρίως ποιο θα είναι το τίμημα σε ανθρώπινο δυναμικό.

Είναι σωστό επομένως και αναγκαίο να έχει πρόσβαση η κοινή γνώμη στα απαραίτητα στοιχεία για το πώς διαμορφώνεται και ασκείται η εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς όμως η δημοσίευση των 400.000 στρατιωτικών ντοκουμέντων συνιστά κακό παράδειγμα ενημέρωσης.»

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι το υλικό δεν αλλάζει τη γνωστή μέχρι τώρα εικόνα για τον πόλεμο του Ιράκ, αλλά: «Τα έγγραφα είναι υλικά από το μέτωπο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγησή τους. Διότι δεν μπορούμε να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό ο Ιρακινός πληροφοριοδότης λέει την αλήθεια ή μήπως λέει αυτά που οι περισσότεροι Αμερικανοί ήθελαν να ακούσουν.»

Η ισπανική El Mundo εκτιμά ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα έχει συνέπειες: «Τα εγκλήματα που πληροφορούμεθα έγιναν επί διακυβέρνησης Μπους, αλλά συνιστούν πρόβλημα για τον Ομπάμα. Διότι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν.»

Η γαλλική Liberation κάνει λόγο για τις ευθύνες της διαδικτυακής πλατφόρμας Γουίκιλικς: «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιεύει τα ονόματα των πληροφοριοδοτών. Μπορούμε επομένως να του προσάψουμε την κατηγορία ότι προκαλεί έτσι τις ίδιες παράπλευρες απώλειες και ζημίες που προκάλεσαν και οι στρατηγοί του Πενταγώνου.»

Τέλος η ιταλική Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι το υλικό επιβεβαιώνει την ουσία του πολέμου στο Ιράκ: «Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν γεγονότα ενός αποτυχημένου πολέμου, μιας ασυντόνιστης κατοχής που προκάλεσε εκατόμβες θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό. Ένα πρόβλημα όμως παραμένει: πόση αλήθεια μας αποκαλύπτει όλο αυτό το υλικό που δεν μπορεί να επαληθευτεί τόσο εύκολα;»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου/ dw

Πολιτική | 26.10.2010

‘Έπιασε πάτο η Ελλάδα στη διαφθορά’

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο η έκθεση της Διεθνoύς Διαφάνειας για τη διαφθορά. Στη 78η θέση η Ελλάδα. Ο Μίκλος Μάρσαλ, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ευρώπη μιλάει στην DW.

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση όσον αφορά τη διαφθορά σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το πρωί στο Βερολίνο στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια. Τα τρία τέταρτα των 178 χωρών που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της οργάνωσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαφθοράς. Η πρώτη χώρα σε διαφθορά είναι η Σομαλία, ενώ στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Δανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η θέση και η Γερμανία στην 15η θέση.

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης στο Βερολίνο μιλήσαμε με τον κ. Μίκλος Μάρσαλ, ο οποίος είναι περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Το πρώτο σχόλιό του για τη διαφθορά στην Ευρώπη και κυρίως στις χώρες - μέλη της ΕΕ είναι ότι «γενικά το πρόβλημα της διαφθοράς παραμένει υψηλό στην Ευρώπη, ακόμα και στην ΕΕ. Η διάκριση που θα μπορούσα να κάνω είναι ότι στις πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες η διαφθορά είναι συνήθως η εξαίρεση, αλλά στις χώρες με μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα η διαφθορά είναι κυρίως ο κανόνας».

Υπεύθυνοι οι πολιτικοί

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο κ. Μίκλος Μάρσαλ σπεύδει να μας διευκρινίσει ότι οι έρευνες της οργάνωσης βασίζονται στην αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά μια και η διαφθορά, όπως τονίζει, δεν μπορεί να μετρηθεί. Οι έρευνες γίνονται ωστόσο βάσει ερωτηματολογίων που απευθύνονται στον πληθυσμό και τις διενεργούν εξειδικευμένες εταιρείες. Βάσει αυτών των μετρήσεων κατά τη γνώμη του κ. Μίκλος η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση: «Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα έχει πιάσει πάτο. Υπάρχει διέξοδος, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο κ. Μάρσαλ επισημαίνει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle πως οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και βρέθηκαν στο επίκεντρο των σχολίων των ΜΜΕ πλήττονται περισσότερο από τη διαφθορά με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τον διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, είναι οι πολιτικοί:

«Σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ουγγαρία η πολιτική ελίτ δεν ανταποκρίθηκε στα στάνταρτ που αναμενόταν από αυτή. Οι τεράστιες δαπάνες, οι αλόγιστες δαπάνες και η ανευθυνότητα αποδεικνύουν πως το σύστημα ελέγχου δεν λειτουργεί. Είναι υποχρεωμένες να προβούν σε μεταρρυθμίσεις και πληρώνουν ένα υψηλό κόστος, αλλά συνήθως εκείνος που πληρώνει το κόστος είναι ο κόσμος».

Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου dw

Monday, October 25, 2010

Ισχυρά διλήμματα για πρόωρες εκλογές
Ο πρωθυπουργός φέρεται για πρώτη φορά να συζητάει το ενδεχόμενο, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στις 7 Νοεμβρίου

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Σε μεγάλη δοκιμασία, που θέτει ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ισχυρά διλήμματα, περιλαμβανομένης της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της 7ης Νοεμβρίου. Καθώς τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις που φθάνουν καθημερινά στο νέο «στρατηγείο» του κ. Γ. Παπανδρέου στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν είναι ενθαρρυντικά για την πορεία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές, ο πρωθυπουργός φέρεται για πρώτη φορά να συζητά το ενδεχόμενο, σε περίπτωση αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, να ζητήσει την άμεση ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Βεβαίως, στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αρνούνται επιμελώς να προσδιορίσουν τον «πήχυ» του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αφήνουν, όμως, σαφώς να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσουν να συγκρίνουν τα ποσοστά που θα λάβουν οι «πράσινοι» υποψήφιοι, έναντι εκείνων της Ν. Δ. στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, προκειμένου να προβάλουν το επιχείρημα πως παρά τα σκληρά μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει η κυβέρνηση το 2010, το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα. Είναι όμως προφανές ότι εκ των πραγμάτων θα εγερθεί ζήτημα δυσαρμονίας μεταξύ της παρούσας Βουλής και της λαϊκής ετυμηγορίας, εάν η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά των δέκα ποσοστιαίων μονάδων στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 έχει μειωθεί σε οριακό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ.

Οι λόγοι της αιφνίδιας μεταστροφής του κ. Παπανδρέου, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες απέρριπτε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, είναι δύο.

Πρώτον, αντιλαμβάνεται ότι εάν η κυβέρνηση περάσει τον σκόπελο των αυτοδιοικητικών εκλογών με μειωμένη πολιτική νομιμοποίηση θα είναι πρακτικά πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να «περάσει» τα δύσκολα μέτρα που απαιτεί το Μνημόνιο με την τρόικα για το 2011, ενώ δεν θα είναι σε θέση να δώσει από θέση ισχύος τις σκληρές μάχες που απαιτούνται για μια σειρά από επιβεβλημένες πλέον -λόγω Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- διαρθρωτικές αλλαγές, από την εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ μέχρι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Δεύτερον, στην περίπτωση κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ «αποδοκιμαστεί» στις επικείμενες κάλπες, ο κ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίζεται ως πρωθυπουργός «περιορισμένης ισχύος» και στο εξωτερικό της χώρας. Ομως, η ισχυρή προσωπική εικόνα του κρίνεται από τον ίδιο απολύτως απαραίτητη, προκειμένου η Αθήνα να αντεπεξέλθει με επιτυχία στη συνεχή διαπραγμάτευση που απαιτείται με την τρόικα για την προσαρμογή του Μνημονίου στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά και για άλλα κρίσιμα θέματα. Τον πρωθυπουργό φέρεται να επηρέασε και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος σε σύσκεψη που έγινε, μετέφερε στον πρωθυπουργό μια ανησυχητική εικόνα η οποία -όπως φέρεται να είπε- θα μπορούσε να παραπέμψει σε Γαλλία, λόγω της κυοφορούμενης δυσαρέσκειας στον κόσμο.

Η σημασία που αποδίδει αίφνης το Μέγαρο Μαξίμου στην εκλογική αναμέτρηση είναι ορατή από μια σειρά κινήσεων στις οποίες κατέληξε η υπό τον κ. Γ. Ραγκούση ομάδα του πολιτικού σχεδιασμού. Η αρχή έγινε με την ανάδειξη του διακυβεύματος της εκλογικής αναμέτρησης που συνοψίζεται στο δίλημμα εάν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΠΑΣΟΚ ή θα επιστρέψει σε τροχιά πτώχευσης. Παράλληλα, ορατή είναι η πλήρης ενεργοποίηση του κ. Παπανδρέου. Θα σηκώσει το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. εν αντιθέσει με γνωστά κυβερνητικά ονόματα που δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ενώ πυκνό προβλέπεται το συνολικό πρόγραμμα των προσωπικών του εμφανίσεων. Βαρύτητα δίδεται στην περιφέρεια Αττικής, όπου το φάσμα της ήττας του κ. Γ. Σγουρού από τον κ. Γ. Δημαρά είναι ορατό, γεγονός που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προβληματίζει τον κ. Παπανδρέου.

Το επίδομα δίχασε την Ιπποκράτους

Το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να «παγώσει» κάθε νέα επώδυνη απόφαση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή μέχρι και τον β΄ γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ετσι μετατίθενται για αργότερα οι όποιες αποφάσεις για τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ πιο διαλλακτική εμφανίζεται η κυβέρνηση και στο πεδίο των αλλαγών στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο ίδιο πλαίσιο του «κατευνασμού» των ψηφοφόρων εντάσσεται και η εξαγγελία για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος από 100 έως 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους έως το τέλος του χρόνου. Πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο λέγεται ότι δίχασε σε πολλά επίπεδα το επιτελείο του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν ένθερμοι θιασώτες του επιδόματος αλλά και σφοδροί πολέμιοι, με δύο βασικά επιχειρήματα. Πρώτον, ότι πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό καθώς εμφανίζεται να διολισθαίνει σε παροχές, και δεύτερον, ότι στο εσωτερικό η κυβερνητική πρωτοβουλία θα ερμηνευθεί ως «ψηφοθηρική» και κίνηση πανικού. Θα πρέπει να επισημανθεί, τέλος, ότι ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης, παραμένει βαρύ. Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν πως μετά τις 14 Νοεμβρίου και στην πορεία προς την ψήφιση του προϋπολογισμού το κυβερνών κόμμα αναμένει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στον οποίο δεν θα πρωταγωνιστήσουν μόνο δυσφορούντες βουλευτές που τηρούν στάση αναμονής, αλλά και ορισμένοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί.----------- πηγή καθημερινή.