Tης Ελλης Τριανταφυλλου
Μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση προκειμένου, αφενός να λάβει άμεσα μέτρα που θα λειτουργήσουν ως δίχτυ προστασίας της αγοράς αλλά και του κοινωνικού ιστού και αφετέρου να προωθήσει ταχύτατα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα ασκήσει το επόμενο κρίσιμο διάστημα η Νέα Δημοκρατία. Ο αρχηγός της, κ. Αντ. Σαμαράς, παραμένει πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να απεγκλωβιστεί από τον «φαύλο κύκλο» της ύφεσης, αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει άμεσα μία πολιτική, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως και τα δύο βασικά προβλήματα της οικονομίας, δηλαδή το χρέος και την ανταγωνιστικότητα. Φοβάται, δε, ότι όσο μεγαλύτερο θα είναι το διάστημα παραμονής της χώρας υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ε.Ε, τόσο θα διευρύνονται οι επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία. «Πρέπει να φροντίσουμε να εξουδετερώσουμε έγκαιρα τις παρενέργειες του φαρμάκου, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο επικίνδυνες και από τις ίδιες τις αιτίες που σήμερα νοσεί βαριά η ελληνική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μνημονεύοντας τα όσα συνέβησαν σε χώρες, εντός και εκτός Ε.Ε, όπου ενεπλάκη το ΔΝΤ και στις οποίες η λήψη σκληρών μέτρων επιβάρυνε περαιτέρω την ύφεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα ασκήσει στην Αθήνα αφόρητες πιέσεις για το δημοσιονομικό μας πρόβλημα και εκτιμά ότι η απάντηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής που μεσοπρόθεσμα, έστω, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Οπως αφήνει να εννοηθεί σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Σαμαράς θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για περιστολή του ελλείμματος και των δαπανών όπως επίσης και για τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Δεν συμμερίζεται, ωστόσο, στο ελάχιστο την εκτίμηση κυβερνητικών και άλλων στελεχών ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ θα λειτουργήσει από μόνη της εξυγιαντικά για την ελληνική οικονομία. Για τον λόγο αυτό θα επαναφέρει με ένταση τα 23 μέτρα «ανάσες» που είχε παρουσιάσει προ καιρού, θα ζητήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων μεσοπρόθεσμης απόδοσης για την ενίσχυση των ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και μία δέσμη μέτρων για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας - χωρίς την οποία, κατά την άποψή του δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξέλθει η Ελλάδα από τον «φαύλο κύκλο». «Για να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα μόνο μέσω αποκρατικοποιήσεων, αύξηση του ΑΕΠ και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας», λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
Με δεδομένο ότι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου υπολογίζεται σε αντικειμενική αξία στα 300 δισ. και σε πραγματική πολύ υψηλότερη, ο αρχηγός της Ν.Δ. θεωρεί ότι η αξιοποίησή της μπορεί να λύσει το συνολικό πρόβλημα του χρέους. Συνεργάτες του, μάλιστα, διευκρινίζουν ότι η αξιοποίηση δεν σημαίνει αναγκαστικά πώληση και ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα αποβούν προσοδοφόρες, όπως π.χ. το μακροχρόνιο leasing κ.ά. Αν και σφόδρα πολέμιος της προοπτικής του ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς προτίθεται να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση, καθώς εκτιμά ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη θέση. Ενα πρώτο δείγμα έδωσε με την ξεκάθαρη καταδίκη των κινητοποιήσεων στο λιμάνι και σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, οι οποίες επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση της χώρας, αλλά και με τη σπουδή του την Τετάρτη να διαψεύσει τις καταστροφικές για τη χώρα φήμες περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Ο αρχηγός της Ν.Δ. παρακολουθεί με προβληματισμό τα σενάρια επί χάρτου που εκπονούνται για τυχόν αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που θα μας επιβληθούν. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά επώδυνοι και θα δοκιμάσουν συνολικά τις αντοχές του πολιτικού συστήματος - το οποίο, άλλωστε και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι έχει χρεοκοπήσει. kathimerini.
No comments:
Post a Comment