Επισκόπηση τύπου | 26.05.2010
"Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Αθήνα…"
«Οι πελάτες προτιμούν τα ελληνικά νησιά και αποφεύγουν την Αθήνα»
Στον ελληνικό τουρισμό αναφέρεται ρεπορτάζ της Badische Zeitung με τίτλο «Λιγότερες κρατήσεις». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Φράιμπουργκ και θέτει το ερώτημα εάν οι κάτοικοι της γερμανικής πόλης πείθονται από τις χαμηλές τιμές να επισκεφτούν την Ελλάδα ή εάν τους αποτρέπει η κρίση στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται το ταξιδιωτικό γραφείο Forum Reisen, το οποίο προσφέρει στους πελάτες του πακέτα last minute προς Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, η ζήτηση έχει περιοριστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Οι πελάτες προτιμούν πτήσεις προς τα ελληνικά νησιά και αποφεύγουν την Αθήνα. Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο συμφέρουσες οι προσφορές για τα ελληνικά νησιά», υπογραμμίζει υπάλληλος του γραφείου. Η ιδιοκτήτρια ενός άλλου ταξιδιωτικού γραφείου στην ίδια πόλη επισημαίνει στο ρεπορτάζ ότι έχει μειωθεί η ζήτηση για πακέτα προς την Ελλάδα, καθώς οι τουρίστες φοβούνται ότι οι άνθρωποι στην χώρα μας δεν θα είναι φιλικοί εξαιτίας της κρίσης. Αντίθετα, o τουριστικός όμιλος L`tour που εξειδικεύεται στα πακέτα last minute, διαπιστώνει αύξηση της ζήτησης για Ελλάδα κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο εκπρόσωπος της Thomas Cook, υπογραμμίζει ότι ένα μέρος των τουριστών που δεν επιλέγουν την Ελλάδα κατευθύνονται στην Τουρκία και την Ισπανία.
Αντιδράσεις στον «Καλλικράτη»
Ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Οι Έλληνες είναι αντίθετοι στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης» φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις διαμαρτυρίες και στις αντιδράσεις πολλών στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πολλών πολιτών ενάντια στην εφαρμογή του σχεδίου ‘Καλλικράτης’, για μεταρρύθμιση στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι «Για τον Παπανδρέου η διοικητική αναμόρφωση της χώρας αποτελεί σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Γκερτ Χέλερ «με το σχέδιο Καλλικράτης η κυβέρνηση επιδιώκει περισσότερη διαφάνεια, κατάργηση της γραφειοκρατίας, γρήγορες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μείωση του κόστους κατά 1,2 δις Ευρώ ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του».
Στα μέτρα που καλούνται να πάρουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων αναφέρεται σχόλιο της βελγικής εφημερίδας DeStandaard, η οποία παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Η ελληνική κρίση μετέτρεψε τις υφέρπουσες ρωγμές της ΕΕ σε βαθιά χάσματα. Εάν οι χώρες μέλη δεν επιδείξουν τη δέουσα προσοχή θα προκαλέσουν μόνες τους την επόμενη ύφεση. Αναμφίβολα, είναι απαραίτητα τα μέτρα εξυγίανσης των δημοσιονομικών, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πνιγεί η ανάπτυξη. Η εξόφληση χρεών χωρίς ανάπτυξη είναι ένα δολοφονικό κοκτέιλ, τονίζει η εφημερίδα.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
No comments:
Post a Comment