Wednesday, May 19, 2010

Πολιτική | 19.05.2010

ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία συμφωνούν σε κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο κύβος ερρίφθη. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Αυτό επιβεβαίωσαν οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την αρχή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ήταν σαφής. Ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν στηριζόταν σε ένα μίνιμουμ συναίνεσης. «Η συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα κατέληξε σε μια συμφωνία για ένα ψήφισμα με ισχυρή βάση», δήλωσε η κυρία Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Xίλαρι Κλίντον Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Xίλαρι ΚλίντονΤις δηλώσεις αυτές έκανε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας. Γιατί ακριβώς είναι ισχυρό αυτό το ψήφισμα και ποιές είναι συγκεκριμένα οι κυρώσεις που προβλέπει, δεν είπε τίποτα.

Το κείμενο επεξεργαζόταν εδώ και εβδομάδες η ομάδα με την επωνυμία 5+1. Πρόκειται για τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Κίνα, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τη Γερμανία. Η τελευταία δεν ανήκει στους 5, συμμετείχε όμως στην ομάδα και δραστηριοποιήθηκε έντονα για τη διατύπωση του κειμένου.

Ψύχραιμη η Τεχεράνη

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ ΑχμαντινετσάντΟ Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ ΑχμαντινετσάντΟι έξι χώρες δεν εντυπωσιάστηκαν από τις ιρανικές παραπομπές στην διαμεσολαβητική πρόταση της Βραζιλίας που προβλέπει τη μεταφορά 1,2 τόνων χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου στην Τουρκία και την ανταλλαγή του με πυρηνικά καύσιμα.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Βραζιλίας και της Τουρκίας να βρεθεί μια λύση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ομπάμα διαπιστώνει πως η Τεχεράνη πολλές φορές υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει σε συμβιβασμό, αλλά δεν κράτησε το λόγο της.

Τις προτάσεις αυτές είναι πιθανόν πως θα αποδεχθούν τα 15 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Εάν πραγματικά, όμως, θα έχουν αποτέλεσμα είναι μάλλον αμφίβολο. Όπως αμφίβολο παραμένει εάν το Ισραήλ επί μακρόν δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτικό χτύπημα εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Προς το παρόν οι ΗΠΑ καθημερινά μεταβιβάζουν για πετρέλαιο 100 εκατομμύρια δολάρια σε ιρανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Τεχεράνη πάντως με σημερινή της ανακοίνωση δηλώνει ψύχραιμη και παρατηρεί σκωπτικά πως θα περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις, αν και με ένα ψήφισμα δεν θα καταφέρουν πολλά.

Ralf Sina / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

No comments:

Post a Comment