Wednesday, May 19, 2010

Επισκόπηση τύπου | 19.05.2010

Θα προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της;

Στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου ο έλεγχος των hedge funds, αλλά και των επιχειρηματικών κεφαλαίων κινδύνου. Αρκετά όμως και σήμερα τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος

Δηλώσεις για την ελληνική κρίση του νομπελίστα οικονομολόγου Γιόσεφ Στίγκλιτς φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger.

Στο ερώτημα εάν η ελληνική κρίση εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους ο κ. Στίγκλιτς υπογραμμίζει: «Δεν πιστεύω καν ότι η ελληνική κρίση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, βλέπω μάλλον μια γενική κρίση της χρηματοπιστωτικής αγοράς και τις ανεπάρκειες στο ευρωπαϊκό σύστημα ρύθμισης.»

Πόσο εποικοδομητικό είναι το πακέτο εξυγίανσης;

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόσεφ ΣτίγκλιτςΟ νομπελίστας οικονομολόγος Γιόσεφ ΣτίγκλιτςΒασικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Αμερικανό νομπελίστα, είναι η εγκατάλειψη της ισοτιμίας και των επιτοκίων στην ΟΝΕ χωρίς να αντικατασταθούν από νομικές ρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: «Έτσι έλειπε και λείπει ένα Ταμείο Σταθεροποίησης για τα νέα μέλη της ΟΝΕ, το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση κρίσης. Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης τα περισσότερα προβλήματα είναι συνέπειες της βραδύτητας με την οποία ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία. Η περίπτωση της Ισπανίας έχει εντελώς διαφορετικές αιτίες: Η Ισπανία είχε πριν από την κρίση πλεόνασμα και διέθετε καλύτερο σύστημα ρύθμισης για τις τράπεζες, αλλά η οικονομία της περιήλθε σε κρίση γιατί έπεσε θύμα της ‘φούσκας’ των ακινήτων.»

Ο διάσημος οικονομολόγος εκφράζει επίσης τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον είναι εποικοδομητικό το πακέτο εξυγίανσης, το οποίο ετέθη ως προϋπόθεση για την ευρωβοήθεια προς την Ελλάδα και για το κατά πόσον είναι επαρκή τα ποσά που τέθηκαν στη διάθεσή της. Τέλος δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, εάν η αντίδραση της ΕΕ είχε έρθει νωρίτερα.»

Αισιοδοξεί ο πρόεδρος της Commerzbank για την Ελλάδα

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Μάρτιν Μπλέσιγκ, πρόεδρος του ΔΣ της Commerzbank δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της: «Όχι μόνον δεν το περιμένω, αλλά αναμένω να αποδώσει το πακέτο ευρωβοήθειας. Ταυτόχρονα περιμένω να ψηφίσουν όλα τα εθνικά κοινοβούλια το πακέτο διάσωσης που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι άλλες χώρες της ΟΝΕ τα διαρθρωτικά τους προβλήματα.»

Όσον αφορά τις επιφυλάξεις του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν για την επιτυχία των περικοπών στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Commerzbank δήλωσε πως «αρνείται να κάνει εικασίες».

Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας;

«Το τέλος μιας προαιώνιας έχθρας;» είναι ο τίτλος άρθρου της η εφημερίδα FrankfurterAllgemeine Zeitung στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.Παπανδρέου - Ερντογάν Παπανδρέου - Ερντογάν

Ο αρθρογράφος αναφέρεται διεξοδικά στην ιστορία αυτής της έχθρας, από την εποχή της πτώσης της Κων/πολης μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους και την ανεξαρτησία της Κύπρου και παρατηρεί: «Εάν ξεκινά μια νέα εποχή με τις συμφωνίες και τα μνημόνια που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών θα δείξει το μέλλον. Όλοι όμως, ελληνικά και τουρκικά μίντια, κάνουν λόγο για ιστορικής σημασίας συνάντηση και εκφράζουν τη διάθεση και την πρόθεση να δρομολογήσουν από κοινού μια πορεία προσέγγισης και όχι έχθρας. Το δυσκολότερο πρόβλημα αλλά και το πρόβλημα-κλειδί φαίνεται να είναι το κυπριακό.

Εάν καταφέρουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να προσεγγίσουν η μία την άλλη και να βρουν διέξοδο για την επίλυση του κυπριακού, τότε όντως οι συμφωνίες και τα μνημόνια των δύο ηγετών θα έχουν ευοδωθεί.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments:

Post a Comment