Saturday, May 8, 2010

Παρέμβαση Ομπάμα για τη στήριξη της Ελλάδας

«E» 8/5
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Σε στήριξη της Ελλάδας προχώρησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά το προχθεσινό «βύθισμα» των αμερικανικών χρηματαγορών και την παρέμβαση βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εναντίον της παραχώρησης βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς τη χώρα μας. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απέρριψαν εισηγήσεις για επιβολή ταξιδιωτικής οδηγίας εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρέμβαση Ομπάμα για τη στήριξη της Ελλάδας

Ο κ. Ομπάμα συνομίλησε ξανά με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία συμφώνησε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί πάση θυσία η κρίση, καθώς διαφαίνεται ο κίνδυνος επέκτασής της και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Συμφωνήσαμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, «για τη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των πληγεισών χωρών και μιας ισχυρής οικονομικής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο», προσέθεσε ο κ. Ομπάμα.

Επίσης, ο εκπρόσωπος τους Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς ένιωσε την ανάγκη να απορρίψει δημόσια τις αιτιάσεις των Ρεπουμπλικάνων που ζήτησαν να μη δοθούν τα 39 δισεκατομμύρια της ετήσιας αμερικανικής εισφοράς στο ΔΝΤ, διότι -όπως ισχυρίστηκαν- «θα τα πάρει η Ελλάδα». Αλλος αξιωματούχος τόνισε εμφαντικά ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υποστηρίζει σθεναρά τη διάσωση της Ελλάδας. Στηρίζοντας επίσημα τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει μείζονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν την υποστήριξη της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδώσει αποτελέσματα εντός των επόμενων ετών».

Οι ΗΠΑ, κατέληξε, «υποστηρίζουν σθεναρά αυτή την προσπάθεια για την ανάκτηση της σταθερότητας στην Ελλάδα και της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα». Ο κ. Γκιμπς δήλωσε ότι ο Αμερικανός ηγέτης ενημερώνεται συνέχεια για την ελληνική κρίση και την κατάσταση της οικονομίας της τόσο από τον υπουργό του των Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και από τον πρόεδρο του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Λόρενς Σάμερς. Υπενθύμισε, επίσης, ότι την περασμένη Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, είπε, ο πρόεδρος «καλωσόρισε το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη σημαντική υποστήριξη που συμφώνησαν να παράσχουν το ΔΝΤ και οι χώρες της ευρωζώνης». Ο κ. Γκιμπς τόνισε ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους ομολόγους τους για την παρακολούθηση της κατάστασης. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις διαδηλώσεις δήλωσε στο «Εθνος» ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για να εκδώσουμε ταξιδιωτική οδηγία ή ταξιδιωτική προειδοποίηση».

ΜΙΧ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

No comments:

Post a Comment