Sunday, May 2, 2010

Το κύρος του ευρώ έχει πληγεί σοβαρά/ kathimerini
Τα διδάγματα από την κρίση

Η ενδεχόμενη διάχυση του ελληνικού προβλήματος σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, με τη μορφή του ντόμινο, ήταν που ενεργοποίησε τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση της εθνικής μας οικονομίας. Και μπορεί στο «παρά πέντε» ο στόχος να επετεύχθη, όμως το κύρος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έχει πληγεί σοβαρά.

Κατ' άλλους ανεπανόρθωτα, καθώς αποκαλύφθηκε, για μία ακόμα φορά, η αδυναμία των Βρυξελλών να παρεμβαίνουν άμεσα και να λύνουν πάραυτα προβλήματα που απειλούν την κοινοτική συνοχή. Αυτό είναι ένα από τα κρισιμότερα συμπεράσματα που εξάγονται από την τρέχουσα κρίση, η οποία αποκάλυψε, βεβαίως, σε όλο τους το μεγαλείο τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες της Ελλάδας.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν πολύ δύσκολες μέρες για τη Ζώνη του Ευρώ, που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Ζητούμενο, τώρα, αποτελεί το πότε θα ξεπερασθεί η κρίση και αν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο και να συνεχίσει την πορεία του. Εν προκειμένω, το στοίχημα δεν είναι απλά ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.


No comments:

Post a Comment