Friday, May 28, 2010

Ομόθυμη καταδίκη αλλά και περίσκεψη
σε ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Του Γιωργου Π. Τερζη

Μούδιασμα στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η προχθεσινή ομολογία του Τάσου Μαντέλη για χρηματισμό του από τη Siemens, με την κυβέρνηση να «οχυρώνεται» πίσω από τις αποφάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου να διαγράψει προληπτικά τον κ. Μαντέλη το 2008 και, εν συνεχεία, να επιμείνει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, που στο παρελθόν είχε αρνηθεί η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή.

Η Ν.Δ. ναι μεν ανεβάζει τους τόνους, αλλά παραμένει ιδιαιτέρως διστακτική ως προς την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και, κυρίως, έναντι του ενδεχομένου να ζητήσει κλήτευση του κ. Κ. Σημίτη στην εξεταστική της Βουλής, κάτι που βεβαίως παρασκηνιακά αποκλείει ήδη η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχθεί και ο πρώην πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικό των κραδασμών που προκάλεσε η ομολογία Μαντέλη είναι και το γεγονός ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και της επιρροής του κ. Σημίτη, ουσιαστικά κάλεσαν τον πρώην πρωθυπουργό να προσέλθει στην εξεταστική. Αντιθέτως, η Ρηγίλλης έσπευσε να χαρακτηρίσει «καλοδεχούμενη, αν και κατόπιν εορτής, την οργή του κ. Σημίτη για τα όσα έπραξαν οι συνεργάτες του κ. Τσουκάτος και Μαντέλης».

Νωρίτερα, από τη Βουλή, ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει πώς «μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί συνεχώς τη Ν.Δ. για σκάνδαλα, όμως οι αποδείξεις βαραίνουν μόνο το ίδιο. Η ομολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ θα μείνει στην Ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια», σημείωσε.

Για το ΠΑΣΟΚ, οι υποθέσεις Μαντέλη - Τσουκάτου, επιχειρείται να περιορισθούν στα όποια αρνητικά των κυβερνήσεων Σημίτη. Για τη Ν.Δ., πάλι ο χειρισμός της υπόθεσης προκαλεί «πονοκεφάλους» καθώς πολλά κομματικά στελέχη θεωρούν ότι ενδεχόμενη πρόταση για κλήτευση του κ. Σημίτη στην εξεταστική θα προκαλούσε κλιμάκωση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με κλήτευση του κ. Κ. Καραμανλή όχι μόνον στην εξεταστική για τη Siemens αλλά και σε αυτές για την οικονομία και το Βατοπέδι.

Πυρ κατά Μαντέλη

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε χθες σφοδρά πυρά από πολιτικά στελέχη του κόμματος, με τα βέλη να φθάνουν και στο περιβάλλον του κ. Σημίτη. «Δεν είναι όλοι Μαντέληδες», είπε στο Κανάλι 1 ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος, προσθέτοντας ότι «ο κ. Σημίτης θα πρέπει να πάρει θέση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητείται η ακεραιότητά του». «Χειρότερη από τη δημοσιονομική κρίση είναι η ηθική χρεοκοπία», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ενώ ως προς το σενάριο κλήσης του κ. Σημίτη στην εξεταστική σημείωσε «δεν θα δώσω συμβουλές στο πρώην πρωθυπουργό, είμαι σίγουρη ότι, όπως άμεσα αντέδρασε σήμερα (σ.σ. χθες), έτσι θα λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο».

Ο κ. Π. Ευθυμίου τόνισε ότι «αν δεν είχε επιμείνει το ΠΑΣΟΚ για τις εξεταστικές, πώς θα μιλούσαμε σήμερα όλοι για τον κ. Μαντέλη;» και προσέθεσε πως «στο ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανέναν κλέφτη». Λίγο αργότερα στη Βουλή, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Παντούλας και Ευ. Αργύρης ζήτησαν αντίστοιχα την κατάσχεση της περιουσίας και την κάθειρξη του πρώην υπουργού.

Προσεκτικές ήταν οι δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ. «Δεν μου αρέσει να ρίχνω λάσπη σε πρωθυπουργούς της χώρας. Απλώς επισημαίνουμε ότι οι κ. Τσουκάτος και Μαντέλης, είναι πρόσωπα που προέρχονται από το λεγόμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ...», σημείωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος (Real) ενώ ο Ν. Δένδιας (Κόκκινο) δήλωσε «δεν είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι ο κ. Σημίτης ή ο εκάστοτε πρωθυπουργός χρηματίστηκε ή ήταν εν γνώσει χρηματισμού υπουργού του».

Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά να μην εξελιχθεί η πολιτική ζωή του τόπου σε μια λειτουργία εξεταστικών επιτροπών, που θα θέσουν σε δεύτερη μοίρα τα πραγματικά προβλήματα του λαού, ζήτησε, εξάλλου, χθες η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, Δ. Παπαδημούλης, ανέφερε ότι ο κ. Μαντέλης «θα κελαηδήσει περισσότερο αν φοβηθεί ότι μπορεί να πάει φυλακή». Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο κ. Αστ. Ροντούλης «έδειξε» τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη: «Τσουκάτος και Μαντέλης ήταν οι Ηρακλειδείς μιας συγκεκριμένης αυλής. Και το ερώτημα είναι τούτο: για τους Ηρακλειδείς της αυλής θα μιλήσουμε. Γι’ αυτόν που φορούσε το στέμμα δεν θα μιλήσουμε»;

Στο περιστύλιο, σε συζήτησή της με δημοσιογράφους η κ. Μπακογιάννη μεταξύ άλλων έλεγε: «Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο κυνισμό. Εχω βγει από τα ρούχα μου. Από την άλλη ευτυχώς που προσωποποιούνται οι ευθύνες για να μην πέφτει λάσπη στον ανεμιστήρα για όλους τους πολιτικούς».

No comments:

Post a Comment