Monday, May 10, 2010

Επισκόπηση τύπου | 10.05.2010

«Τιτανομαχία» πολιτικής και χρηματαγορών

«Πολλά χρήματα και ανοιχτά ερωτήματα», «Το μεγάλο τεστ», «Μπορεί όμως να σωθεί η Ελλάδα;», «Η αμυντική ζώνη της ΕΕ» είναι μερικοί από τους σημερινούς τίτλους στις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η γαλλική Le Figaro με τίτλο «Το μεγάλο τεστ» γράφει: «Η νέα χρηματοπιστωτική αλληλεγγύη της ΕΕ, που προέκυψε από την κρίση, υποστηρίχθηκε από τα κράτη -μέλη σαν αντίβαρο στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, η οποία θα ενίσχυε την επιρροή των μεγάλων χωρών, όπως της Γαλλίας και ιδιαίτερα της Γερμανίας.»

Και η εφημερίδα εκτιμά: «Όμως η Ευρώπη και το ευρωπαϊκό όραμα οικοδομήθηκαν πάντα σε εποχές κρίσης. Παρά τις ενδοευρωπαϊκές διαφορές οι Ευρωπαίοι συμφωνούν στα ουσιώδη. Έτσι έγινε το 2008 όταν αντιμετώπισαν τελικά από κοινού την τραπεζική κρίση, έτσι έγινε και τώρα, αυτό το Σαββατοκύριακο, για τη διαφύλαξη της σταθερότητας του ευρώ.»

Τα πολιτικά ταμπού και το πακέτο στήριξης του ευρώ

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σε σχόλιο με τίτλο «Η ΕΕ σφυρηλατεί μια αμυντική ζώνη προστασίας» παρατηρεί: «Αυτό που έγινε χθες ήταν το σπάσιμο μια σειράς από ταμπού. Όπως την εποχή της κορύφωσης της τραπεζικής κρίσης, έτσι και τώρα τόσο η ΕΕ όσο και η ευρωζώνη είναι διατεθειμένες να παραγκωνίσουν τις όποιες αμφιβολίες τους για να εμποδίσουν τα χειρότερα. Πίσω από αυτές τις υποχωρήσεις είναι ο φόβος ότι η ελληνική κρίση μπορεί να προκαλέσει ντόμινο και να συμπαρασύρει χώρες, όπως την Πορτογαλία και την Ισπανία, και τελικά και την ίδια την ευρωζώνη.»

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard με τίτλο «Αχώριστοι πλέον» σημειώνει ότι από εδώ και στο εξής οι χώρες της ΕΕ πρέπει να λειτουργούν με σύμπνοια, διότι η απόφαση που ελήφθη δεν είναι απλώς τεχνικής φύσεως, αλλά μια βόμβα στα μέχρι τώρα πολιτικά δεδομένα: «Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να μην φέρουν το παραμικρό εμπόδιο, ώστε να αντεπεξέλθουν στον παγκόσμιο πόλεμο των αγορών κατά του ευρώ.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο καθένας θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι για τα λάθη και τις ανάγκες των άλλων εταίρων μπόλικο χρήμα από τον εθνικό του κορβανά. Να δούμε εάν θα λειτουργήσει.»

Η ισπανική ABC συνδέει το χθεσινό πακέτο στήριξης του ευρώ με το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και παρατηρεί ότι οι τακτικισμοί της κ. Μέρκελ μάλλον κακό έκαναν διότι: «η κωλυσιεργία της κ. Μέρκελ για το ναι στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ήταν ένα σοβαρό λάθος γιατί πήραν το πάνω χέρι οι κερδοσκόποι. Επιπλέον η στάση της δεν έπεισε τους Γερμανούς ψηφοφόρους στη Ρηνανία-Βεστφαλία να ψηφίσουν το κόμμα της. Αντίθετα η καγκελάριος έσπειρε τον σκεπτικισμό στον γερμανικό λαό έναντι της Ευρώπης και του ευρώ.»

Η ελληνική κρίση και ο κίνδυνος επέκτασής της

Τέλος το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Η τιτανομαχία της ευρωζώνης» αναλύει διεξοδικά σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη σχέση της ελληνικής κρίσης με τον κίνδυνο που ελλοχεύει αν εξελιχθεί αυτή σε νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Στην ελληνική κρίση μάχονται τα ευρωπαϊκά κράτη εναντίον της βιομηχανίας του χρήματος. Πρόκειται για την ευημερία ολόκληρων χωρών, για το ευρώ και την ευρωπαϊκή συνοχή. Αν καταρρεύσουν και η Πορτογαλία και η Ισπανία, σύντομα θα κινδυνεύσει και η Γερμανία.»

«Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 η καγκελάριος έχει εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή πολιτική των προκατόχων της και οδηγεί σε δικό της, ξεχωριστό δρόμο τη Γερμανία. Η κωλυσιεργία της στην ελληνική κρίση τροφοδότησε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και έκανε δυσκολότερη τη διάσωση της Ελλάδας.

Το σύνολο των ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών βρίσκεται υπό την αυστηρή παρακολούθηση της βιομηχανίας του χρήματος. Πρόκειται για μια τιτανομαχία πολιτικής και χρηματαγορών, στην οποία η πολιτική δεν φαίνεται να διαθέτει τα κατάλληλα όπλα.»

«Οι χρηματαγορές δεν πιστεύουν ότι θα πετύχει το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα…Κυρίαρχος είναι ο φόβος μήπως επαναληφθεί η παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, μόνον που αντί για τράπεζες οι πρωταγωνιστές του δράματος θα είναι πια κράτη.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments:

Post a Comment