Thursday, May 20, 2010

Οργιο φημών περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Reuters, AP, Bloomberg

Οι φήμες της αγοράς, που μετέφερε το πρακτορείο Reuters, περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, επηρέασαν χθες τη διακύμανση του ευρώ, προτού διαψευσθούν αρμοδίως. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε στα 1,23 δολάρια λόγω αυτής της προοπτικής, που φαίνεται ότι... ενθάρρυνε τους χρηματιστές. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 1,2 δολάρια εξαιτίας της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων κρατικών ομολόγων εκ μέρους της Γερμανίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη, ή την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Θετικά για το ευρώ λειτούργησαν και οι φήμες για ενδεχόμενες συναντήσεις ή και πρωτοβουλίες των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) για παρέμβαση υπέρ του κοινού νομίσματος. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες για νέα παρέμβαση στην αγορά εν όψει της σημερινής της συνεδρίασης. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη έχει λάβει πολλά μέτρα στήριξης του ευρώ, όπως επισήμαιναν αναλυτές.

Πριν από τη χθεσινή άνοδό του, το ευρώ είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας εξαιτίας των μέτρων που έλαβε το Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναστάτωσε τους επενδυτές, όταν δήλωσε πως το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο και ζήτησε επειγόντως δράση για να ανασχεθούν η υπερβολή και ο εκβιασμός της αγοράς. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αιφνίδιες μεταβολές στο ευρώ δείχνουν πως όσοι αγοράζουν το κοινό νόμισμα περιμένουν μία ένδειξη πως αυτό άγγιξε ένα βραχυπρόθεσμο ναδίρ, και πλέον ενδείκνυται για επενδύσεις.

Απαντώντας στον «πόλεμο κατά των κερδοσκόπων», που κήρυξε η Γερμανία, οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως οι Ευρωπαίοι λειτουργούν σαν να «βρίσκονται προ των πυλών οι βάρβαροι». Αλλωστε, όπως τονίζει ο Στέφεν Τζεν της Bluegold Hedge Fund, οι μεγαλύτεροι πωλητές ευρωπαϊκών ομολόγων είναι τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία όχι τα αμερικανικά hedge fund. Ο δε Σάιμον Τίλφορντ του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων τονίζει πως οι Γερμανοί δεν αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα δεν είναι οι αγορές, και πως επιμένουν να κάνουν μονομερώς ό,τι θα έφερνε αποτέλεσμα, μόνο εάν γινόταν από όλες τις πλευρές.

Εγγυήσεις 111 δισ. από τη Γαλλία

Χθες έγινε γνωστό ότι η Γαλλία θα προσφέρει μια εγγύηση 111 δισ. ευρώ στο νέο ταμείο βοήθειας της Ευρωζώνης, υψηλότερη από τα 88 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά βάσει του μεριδίου της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ευρωζώνης. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στο να εξαλείψει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, ενώ όπως διαβεβαίωσε η χώρα, η συνεισφορά της δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, καθώς πρόκειται για εγγύηση. Οι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Κριστίν Λαγκάρντ και Φρανσουά Μπαρουάν, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο νόμου για την οικονομική ανόρθωση, που προβλέπει αυτήν την εγγύηση στον προϋπολογισμό του 2010. Το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φτάσει φέτος για πρώτη φορά το 8% του ΑΕΠ. Το Παρίσι έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.

Παρά τη θυελλώδη συνεδρίαση στην Κάτω Βουλή της Γερμανίας, η Επιτροπή Προϋπολογισμού έδωσε το «πράσινο φως» στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Ευρωζώνης και αποφάσισε να εισηγηθεί στο σώμα να εγκρίνει τη συμφωνία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατηγορήθηκε ότι άγεται και φέρεται από τις αγορές, την Ε.Ε., τους Φιλελεύθερους αλλά και το ίδιο το κόμμα της. Οπως ωστόσο αντέτεινε, το σχέδιο στήριξης της Ευρωζώνης προστατεύει το ευρώ και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα τα καταφέρει, και ότι οι ΗΠΑ απλώς θέλουν να δουν την Ευρώπη να προχωρά με το σχέδιο στήριξης της Ευρωζώνης ώστε να αποτρέψει τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης.


No comments:

Post a Comment