Saturday, February 22, 2014

Economist: Ντροπή για τον Παπανδρέου το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ[Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014] A Μικρότερη Γραμματοσειρά Μεγαλύτερη Γραμματοσειρά | Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print Share on favorites More Sharing Services 0 Τo νέο σκάνδαλο με τις ΜΚΟ που ξέσπασε στην Ελλάδα, το οποίο και χαρακτηρίζει «πολιτικό ναρκοπέδιο» παίζοντας με τις λέξεις, σχολιάζει σε άρθρο του ο Economist. Αυτό που τονίζει δε, είναι η πολιτική ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου. «Δεν περνά σχεδόν ούτε μια εβδομάδα στην Ελλάδα χωρίς κατηγορίες για διαφθορά στο Δημόσιο» γράφει η εφημερίδα. Αυτή τη φορά «ήταν η σειρά του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς έπειτα από 20 μήνες αστυνομικής έρευνας, βρέθηκαν αποδείξεις για εκτεταμένη κακοδιαχείριση σε περίπου 600 ΜΚΟ οι οποίες έδρευαν στα Βαλκάνια, από το 2000 μέχρι το 2008». «Οι περισσότερες ΜΚΟ συστάθηκαν με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου κάτω από την αιγίδα της Hellenic Aid, το τμήμα ενίσχυσης στο εξωτερικό. Μέρος του προγράμματος ήταν να ενισχυθούν οι δεσμοί με τις αναδυόμενες δημοκρατίες στα δυτικά Βαλκάνια. Η τότε πλούσια Ελλάδα έδωσε 600 εκ. ευρώ σε πακέτα ανάπτυξης στους γείτονες της. Περίπου 87 εκατ. ευρώ πήγαν σε ΜΚΟ την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός από το 2000 μέχρι το 2004, ενώ περίπου 30 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί που πήγαν σύμφωνα με τους ανακριτές» γράφει ο Economist. Αναφερόμενο στην ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», το άρθρο επισημαίνει ότι είναι άγνωστο πόσα από τα οκτώ προγράμματα που είχε αναλάβει τελικά εκτέλεσε, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε «σκληροπυρηνικούς ακτιβιστές οι οποίοι ήταν υποστηρικτές των Σέρβων στο Γιουγκοσλαβικό». Παράλληλα, σημειώνει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου παρείχε «τεχνική και οικονομική βοήθεια στο καθεστώς του Σλόβονταν Μιλόσεβιτς», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου απομακρύνθηκε από τη φιλοσερβική φατρία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και καταλήγει: «Το σκάνδαλο είναι ντροπιαστικό για τον Παπανδρέου, ο οποίος τώρα βρίσκεται στον ''πάγκο'' του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές του για πολιτική επιστροφή. Και θα υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις από έλληνες φοιτητές που θα παρακολουθούν τις ομιλίες του σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Αμερικής. Θα πρέπει να προσέχει τα βήματά του». (Πηγή: economist.com

Economist: Ντροπή για τον Παπανδρέου το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ
Τo νέο σκάνδαλο με τις ΜΚΟ που ξέσπασε στην Ελλάδα, το οποίο και χαρακτηρίζει «πολιτικό ναρκοπέδιο» παίζοντας με τις λέξεις, σχολιάζει σε άρθρο του ο Economist. Αυτό που τονίζει δε, είναι η πολιτική ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου. «Δεν περνά σχεδόν ούτε μια εβδομάδα στην Ελλάδα χωρίς κατηγορίες για διαφθορά στο Δημόσιο» γράφει η εφημερίδα. Αυτή τη φορά «ήταν η σειρά του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς έπειτα από 20 μήνες αστυνομικής έρευνας, βρέθηκαν αποδείξεις για εκτεταμένη κακοδιαχείριση σε περίπου 600 ΜΚΟ οι οποίες έδρευαν στα Βαλκάνια, από το 2000 μέχρι το 2008».

«Οι περισσότερες ΜΚΟ συστάθηκαν με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου κάτω από την αιγίδα της Hellenic Aid, το τμήμα ενίσχυσης στο εξωτερικό. Μέρος του προγράμματος ήταν να ενισχυθούν οι δεσμοί με τις αναδυόμενες δημοκρατίες στα δυτικά Βαλκάνια. Η τότε πλούσια Ελλάδα έδωσε 600 εκ. ευρώ σε πακέτα ανάπτυξης στους γείτονες της. Περίπου 87 εκατ. ευρώ πήγαν σε ΜΚΟ την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός από το 2000 μέχρι το 2004, ενώ περίπου 30 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί που πήγαν σύμφωνα με τους ανακριτές» γράφει ο Economist.

Αναφερόμενο στην ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», το άρθρο επισημαίνει ότι είναι άγνωστο πόσα από τα οκτώ προγράμματα που είχε αναλάβει τελικά εκτέλεσε, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε «σκληροπυρηνικούς ακτιβιστές οι οποίοι ήταν υποστηρικτές των Σέρβων στο Γιουγκοσλαβικό». Παράλληλα, σημειώνει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου παρείχε «τεχνική και οικονομική βοήθεια στο καθεστώς του Σλόβονταν Μιλόσεβιτς», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου απομακρύνθηκε από τη φιλοσερβική φατρία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και καταλήγει: «Το σκάνδαλο είναι ντροπιαστικό για τον Παπανδρέου, ο οποίος τώρα βρίσκεται στον ''πάγκο'' του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές του για πολιτική επιστροφή. Και θα υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις από έλληνες φοιτητές που θα παρακολουθούν τις ομιλίες του σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Αμερικής. Θα πρέπει να προσέχει τα βήματά του».


(Πηγή: economist.com                        E. TIPOS

No comments:

Post a Comment