Εξοργισμένοι οι Τσερκέζοι με τους Ολυμπιακούς
Πριν από 150 χρόνια οι Τσερκέζοι υπέφεραν από την καταπίεση των Ρώσων. Οι σημερινοί απόγονοι του καυκάσιου αυτού λαού στην Τουρκία είναι εξοργισμένοι με τη συμμετοχή της Άγκυρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δύο με πέντε εκατομμύρια Τούρκοι υπολογίζεται ότι κατάγονται από πρόσφυγες από τον Καύκασο. Δεν είναι μόνο Τσερκέζοι αλλά και Τσετσένοι, Αμπχάζιοι και κάτοικοι της Οσετίας και του Νταγκιστάν. Οι 60 ενώσεις που ανήκουν στην κεντρική ένωση καυκάσιων στην Τουρκία ζητά από την Άγκυρα την αναγνώριση της γλώσσας και του πολιτισμού τους.
Μέχρι πρόσφατα οι δραστηριότητες της ένωσης περιορίζονταν στη διατήρηση των χορών και των εθίμων, όπως λέει στην Deutsche Welle o ακτιβιστής Ετσκιούρ Ακτεκίν. Από τότε όμως που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε το Σότσι ως τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων η ατμόσφαιρα με τους Τσερκέζους ηλεκτρίστηκε.
Το μοιραίο έτος 1864
Για τους απογόνους των Καυκάσιων στην Τουρκία οι αγώνες στο Σότσι είναι μια πρόκληση. Τον Μάιο του 1864 ολοκληρώθηκε η κατάκτηση του Καυκάσου από τη Ρωσία. Χιλιάδες έγιναν δεκτοί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και χιλιάδες σφαγιάστηκαν. Οι Τσερκέζοι κάνουν λόγο για γενοκτονία. Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια.
Εδώ και μήνες Τσερκέζοι που ζουν στην Τουρκία διαμαρτύρονται μπροστά από ρωσικές αρχές ζητώντας να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να «πουν την αλήθεια για το Σότσι», συγκρίνοντας τους Ολυμπιακούς στο Σότσι με τους Ολυμπιακούς των Ναζί το 1936.
Οι τσερκέζικες ενώσεις στην Τουρκία μάταια πάντως καλούν την τουρκική κυβέρνηση να μποϋκοτάρει τους αγώνες στο Σότσι. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει αυτή την Παρασκευή στο Σότσι και θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έξι τούρκοι αθλητές παίρνουν μέρος στους αγώνες. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει όμως καμία διένεξη με τη Μόσχα. Εκτός του ότι είναι μια υπερδύναμη στη γειτονιά της, είναι και ένας σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ωστόσο ο Ετσικιούρ Ακτεκίν είναι αισιόδοξος και θεωρεί πως οι Τσερκέζοι στην Τουρκία ήδη έχουν καταφέρει πολλά. Μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι να αναγνωριστεί η συγκεκριμένη γενοκτονία εις βάρος τους καθώς και η επιστροφή τους στη γη των πατέρων τους.
Thomas Seibert / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment