Tuesday, February 4, 2014

Οδύσσεια των σεισμόπληκτων στην Κεφαλονιά - Κατεδαφιστέα 600 σπίτια

Οδύσσεια των σεισμόπληκτων στην Κεφαλονιά - Κατεδαφιστέα 600 σπίτια

Σαν να μην έφταναν όλες οι κακουχίες που περνούν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, σήμερα υπήρξε και η φήμη ότι επίκειται νέος ισχυρός σεισμός και ότι δόθηκε εντολή για να εκκενωθεί το Ληξούρι.

Οδύσσεια των σεισμόπληκτων στην Κεφαλονιά - Κατεδαφιστέα 600 σπίτια
Οι φήμες αυτές ήταν αρκετές για να προκληθεί πανικός στους κατοίκους της πόλης, που μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και επιχείρησαν να φύγουν προς το Αργοστόλι, από τον ίδιο δρόμο που έχει κλείσει στο μεγαλύτερο τμήμα του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξαν μάλιστα και κάποιοι οι οποίοι φώναζαν στους δρόμους με ντουντούκες να βγουν όλοι οι κάτοικοι από τα σπίτια τους και να εκκενώσουν την πόλη. Οι φήμες διαδόθηκαν μέχρι το Αργοστόλι, όπου κι εκεί, αρκετοί πολίτες έσπευσαν στα αυτοκίνητα τους και στις τράπεζες για ανλήψεις χρημάτων.
Το περιστατικό αυτό ερευνάται ήδη από τη δικαιοσύνη, καθώς ζητήθηκε εισαγγελική έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι της διάδοσης αυτών των φημών, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του Δήμου της Κεφαλονιάς.
«Καλούμε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπ' όψιν τους αποκλειστικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Συντονιστικό Όργανο , το Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Οδύσσεια των σεισμόπληκτων στην Κεφαλονιά - Κατεδαφιστέα 600 σπίτια
» Κάθε άλλη δήθεν πηγή πληροφόρησης και κάθε άλλη διάδοση είναι είτε προϊόν πανικού είτε προϊόν κακοπιστίας. Είναι κρίσιμο αυτές τις δύσκολες στιγμές να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η λογική και να αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων.
» Κανένα σήμα, κανένα έγγραφο, τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου Κεφαλονιάς.
Οδύσσεια των σεισμόπληκτων στην Κεφαλονιά - Κατεδαφιστέα 600 σπίτια
Είχε προηγηθεί, εξάλλου, η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που τόνιζε ότι ουδέποτε εξέδωσε εντολή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την εκκένωση της περιοχής του Ληξουρίου.
Κι ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στο Ληξούρι, οι ένοπλες δυνάμεις έδιναν μια άλλη μάχη για την ανακούφιση των πληγέντων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο στρατός, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, στήνει σκηνές στα γήπεδα του νησιού για να φιλοξενηθούν άστεγοι.
Οδύσσεια των σεισμόπληκτων στην Κεφαλονιά - Κατεδαφιστέα 600 σπίτια
Ενα δεύτερο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού, το «Ικαρία», κατέπλευσε στο λιμάνι της Σάμης και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκφόρτωσης των μηχανημάτων που μεταφέρει και προορίζονται για το Ληξούρι.
Στο Ληξούρι βρίσκονται οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με δεύτερο C-130 που έφθασε στο νησί σήμερα το πρωί, ενώ ένα τρίτο C-130 φορτωμένο με διάφορα υλικά από υπηρεσίες επρόκειτο να φτάσει εντός της ημέρας.
Ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη με τον χρόνο για την ανακούφιση των πληγέντων, με προτεραιότητα τη σίτιση και τη στέγαση όσων δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί την ένταξη της Κεφαλονιάς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για να αντληθούν χρήματα για την αποκατάσταση ζημιών και τη συνδρομή των σεισμόπληκτων.
Ευρεία υπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο επιχειρησιακό κέντρο που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Αργοστόλι. Αμέσως μετά, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς.
  • Η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα
  • Προχωρά η αποκατάσταση των κτιρίων με χρηματοδοτικό πρόγραμμα
  • Θα δημιουργηθεί οικισμός, με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών και με όλες τις απαραίτητες υποδομές για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι
  • Προωθείται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα
Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.
Ακόμη είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης.
Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός, κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.
Είπε ακόμη, ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.
Σε κατάσταση γενικής ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της Κεφαλονιάς, ενώ στο σεισμόπληκτο νησί έχουν, ήδη, μεταβεί δύο ομάδες του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Πάτρας, για να συνδράμουν, όπου κρίνεται αναγκαίο, στο έργο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Κλειστά έως και την Παρασκευή θα μείνουν τα σχολεία του νησιού, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κτιρίων, ενώ 40 προκατασκευασμένες αίθουσες θα εγκατασταθούν στο νησί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.   ETHNOS

No comments:

Post a Comment