Tuesday, February 18, 2014

Έμπρακτη στήριξη Σαμαρά σε Β. Μιχαλολιάκο


Έμπρακτη στήριξη Σαμαρά σε Β. Μιχαλολιάκο

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Συνάντηση με τον νυν δήμαρχο του Πειραιά είχε σε ουζερί της περιοχής ο Πρωθυπουργός σε μία κίνηση έμπρακτης στήριξης προς τον αμφισβητούμενο, εκ των έσω, Δήμαρχο της πόλης κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο.
Μάλιστα αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Δεν αλλάζεις έναν επιτυχημένο δήμαρχο. Αν θα πει “ναι” ο κ. Μιχαλολιάκος είναι δικό του θέμα. Εύχομαι να πει “ναι” για το καλό του Πειραιά μας».
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη του Πειραιά, το θέμα των παραχωρήσεων των εκτάσεων που ανήκουν στον δήμο και οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, σε ερώτηση νωρίτερα σήμερα για το αν θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν θα ήθελε να ανακοινώσει κάτι επισήμως και να βάλει την πόλη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
«Το αν θα είμαι υποψήφιος θα το πω εγώ και όχι τα κόμματα», είπε και τόνισε ότι «κόμμα μου είναι ο Πειραιάς». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει τελικά ένα τέλος στην τόσο ασφυκτική κομματικοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του αντιδημάρχου Γιάννη Μελά, ο οποίος ήταν στον συνδυασμό του, είπε ότι σέβεται το δικαίωμα του καθενός να θέτει τη φιλοδοξία του στην κρίση των πολιτών, αλλά και το δικαίωμα των κομμάτων, όσο και αν έχουν αποδυναμωθεί και αποσυνδεθεί από την ίδια την κοινωνία, να θέλουν να επιβάλουν δημάρχους. Και πρόσθεσε ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας θέλει επειγόντως επανίδρυση για να ξανασυνδεθεί με την κοινωνία και τις νέες γενιές.
Η Ν.Δ. βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός νέου μετώπου, μετά από αυτά της Αθήνας και της Κεντρικής Μακεδονίας, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας καθώς ο κ. Γιάννης Μελάς (πρώτος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μιχαλολιάκου και υιός του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και νυν των ΑΝΕΛ Παν. Μελά) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί νέου σχήματος, το οποίο θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό του συνδυασμού Μιχαλολιάκου. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει σαφή εικόνα των αντιθέσεων στον Πειραιά, ωστόσο στηρίζει απόλυτα τον νυν Δήμαρχο, ο οποίος άλλωστε διατηρεί μακρά πολιτική σχέση με τον κ. Σαμαρά, ήταν επικεφαλής του αυτοδιοικητικού αγώνα το 2010 και κέρδισε το μόνο από τα τρία «μεγάλα αστικά κέντρα» που βάφτηκε γαλάζιο στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η αντιπαράθεση στον Πειραιά έχει έντονο οπαδικό χαρακτήρα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο ανδρών. «Από την προσπάθεια δεν μπορεί να λείπει ο “Ολυμπιακός Πειραιώς”, η ομάδα που μεταφέρει το όνομα “Πειραιάς” σε όλο τον κόσμο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μελάς. «Ο Δήμος Πειραιά δεν αποτελεί μετοχή κανενός επιχειρηματία... κάποιοι δεν με θέλουν για δήμαρχο. Ας πάψουν να κρύβονται. Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να είμαι κάτω από 40% και ο δεύτερος πάνω από 15%», απάντησε, σε συνέντευξή του, ο κ. Μιχαλολιάκος.
Αρης με Καραμανλή
Εν τω μεταξύ, στα «χαρακώματα» παραμένουν οι Αρης Σπηλιωτόπουλος και Νικήτας Κακλαμάνης στην Αθήνα, με τον τελευταίο να μην κρύβει την πικρία του για την άρνηση του κ. Σαμαρά να τον στηρίξει.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ξεκίνησε κύκλο επαφών με τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., αρχής γενομένης, χθες, από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Τη συνάντηση, που είχε στόχο να υπογραμμιστούν οι «καραμανλικές» αναφορές του κ. Σπηλιωτόπουλου έναντι όσων λέγονται στο παρασκήνιο αλλά και των «στηρίξεων» που αναζητούν οι κ.κ. Σπηλιωτόπουλος και Κακλαμάνης από τους γαλάζιους βουλευτές της Α’ Αθήνας. θα ακολουθήσουν διαδοχικά τετ α τετ του υποψήφιου δημάρχου με τους Ντόρα Μπακογιάννη και Δημ. Αβραμόπουλο.
Εναντίον του κ. Κακλαμάνη έβαλε χθες ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι παρέλαβε τον δήμο στη χειρότερη φάση του μετά την Κατοχή. Πάντως, ο κ. Κακλαμάνης προσδοκά πλέον τη στήριξη της «Ενωσης» των κ. Πολύδωρα και Ζώη, μετά τη χθεσινή αρνητική απάντηση της κ. Αλεξίας Εβερτ στην «τιμητική και ενδιαφέρουσα», όπως φέρεται να τη χαρακτήρισε, πρόταση να ηγηθεί ψηφοδελτίου στην Αθήνα.
Στο γαλάζιο «μακεδονικό μέτωπο», η Ν.Δ. ανεβάζει τους τόνους έναντι του κ.Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος και παραμένει στην κούρσα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στον εκλεκτό της Ν.Δ. Γιάννη Ιωαννίδη.
Η υποστήριξη που προσέφερε, με δηλώσεις του, προς τον νεαρό περιφερειάρχη ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης («εύχομαι να είναι και πάλι περιφερειάρχης ο Απόστολος, σήκωσε κεφάλι στην κομματοκρατία», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης), αλλά και η υπεκφυγή του κ. Τζιτζικώστα σε ερώτηση (ΣΚΑΪ) αν στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Καλαφάτη για τον δήμο, προκάλεσε μπαράζ επιθέσεων εκ μέρους της Ν.Δ. που επιδιώκει σαφώς να περιχαρακώσει τη γαλάζια βάση. «Βλέποντας την υποστήριξη Τζιτζικώστα σε Μπουτάρη -και το αντίστροφο- νομίζω πως έκανε όλους τους νεοδημοκράτες να καταλάβουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο», σχολίασε υπαινικτικά μέσω Διαδικτύου ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτης, ενώ για «υπόγεια συμφωνία» των δύο ανδρών έκαναν λόγο γαλάζια στελέχη της Θεσσαλονίκης.  kathimerini

No comments:

Post a Comment