Friday, February 21, 2014

Κινήσεις σε σκακιέρα ψυχρού πολέμου

Κινήσεις σε σκακιέρα ψυχρού πολέμου

Σε κινήσεις τακτικής πάνω σε «μια σκακιέρα ψυχρού πολέμου» προβαίνουν ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία, στην προσπάθειά τους να παρέμβουν στην Ουκρανία που διολισθαίνει επικίνδυνα προς το χάος.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο κέντρο του Κιέβου. Απόγνωση και φρίκη για τους νεκρούς, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών από τα πυρά των αστυνομικών και των στρατιωτών είναι ανυπολόγιστος
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο κέντρο του Κιέβου. Απόγνωση και φρίκη για τους νεκρούς, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών από τα πυρά των αστυνομικών και των στρατιωτών είναι ανυπολόγιστος
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που από το Μεξικό κατηγόρησε τον Πούτιν πως δεν σέβεται βασικές δημοκρατικές ελευθερίες στην Ουκρανία.
Στις παράλληλες διπλωματικές διεργασίες που πραγματοποιούνται, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία, αποφάσισαν «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία.
Αυτές αφορούν αφενός την απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων για αξιωματούχους και αφετέρου το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό όσων ευθύνονται για τη βία και την υπέρμετρη άσκησή της στο Κίεβο. Επίσης, αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές για την καταστολή κινητοποιήσεων.
Κινήσεις σε σκακιέρα ψυχρού πολέμου
Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, που συνομιλούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων» θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την έκβαση των συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Θα λογοδοτήσουν
«Εξοργισμένοι από τις εικόνες των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν με αυτόματα όπλα κατά του ίδιου του λαού τους» είναι οι Αμερικανοί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, που κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και τις αρχές της Ουκρανίας να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.
Κινήσεις σε σκακιέρα ψυχρού πολέμου
Ακόμη η προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος, πάντως, έχει ήδη ανακοινώσει την απαγόρευση ταξιδιωτικής βίζας για περίπου 20 Ουκρανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στη βίαιη καταστολή, ωστόσο αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω κυρώσεις σε συνεργασία με την ΕΕ. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι ρώσικες δηλώσεις, με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ξεκαθαρίζει πως η Ρωσία δεν θα συνεργαστεί στην Ουκρανία, παρά μόνο «με μια εξουσία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κράτους και πάνω στην οποία δεν σκουπίζει κανείς τα πόδια του».
Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί υπαινιγμό από τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα χορηγηθεί -τουλάχιστον όσο η κατάσταση είναι χαοτική- η δεύτερη δόση (2 δισ. δολάρια) της οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων που είχε υποσχεθεί η Μόσχα στο Κίεβο. Είναι επίσης και δείγμα της άποψης που αρχίζει να διαμορφώνεται στη Μόσχα ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς «είναι καμένο χαρτί» και δεν θα μπορεί να κυβερνάει για μεγάλο διάστημα.
Διαμεσολαβητής
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε πάντως να στείλει διαμεσολαβητή στο Κίεβο ύστερα από αίτημα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε για ακόμα μία φορά την ανησυχία της Μόσχας για τον τρόπο με τον οποίο η Δύση επιχειρεί να εμπλακεί στις εξελίξεις στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή «έχει ερμηνευτεί λάθος».
«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι από το πώς οι κυβερνήσεις της Δύσης προσπαθούν να σχολιάσουν και να επηρεάσουν την κατάσταση», ανέφερε ο Λαβρόφ.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ      ETHNOS

No comments:

Post a Comment