Tuesday, February 11, 2014

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου

Το ξεκίνημα της νέας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού έγινε σήμερα με τη συνάντηση του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Έρογλου. «Φιλικό και εγκάρδιο το κλίμα», σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.
Η αυλαία της πιο αποφασιστικής ίσως προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού άνοιξε σήμερα στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου στεγάζονται τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, επισημοποίησαν το κοινό ανακοινωθέν που είχε συμφωνηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο παρασκήνιο, με καταλυτική παρέμβαση και των Αμερικανών. Το ανακοινωθέν ανέγνωσε η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κ. Λίζα Μπαντενχάιμ, υπό την προεδρία της οποίας έγινε η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πληροφορίες πλέον συγκλίνουν στο ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ εγκαταλείπει οριστικά το Κυπριακό.

Εντός της εβδομάδας η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών
Οι Αναστασιάδης και Έρογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους στη Λευκωσία
Οι Αναστασιάδης και Έρογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους στη Λευκωσία
Με βάση το κοινό ανακοινωθέν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η παρούσα κατάσταση και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Ως εκ τούτου, αποφάσισαν από κοινού να εμπλακούν σε ένα διάλογο για την εξεύρεση, το συντομότερο δυνατό, λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Η κ. Λίζα Μπαντενχάιμ δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση, η οποία κράτησε μιάμιση περίπου ώρα, διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα. Αποφασίστηκε ότι η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα και σε αυτή θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Θεωρείται βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση και ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής στην Αθήνα για ανάλογες συζητήσεις.

Δηλώσεις στήριξης της νέας προσπάθειας αναμένονται τις αμέσως επόμενες ώρες από τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και τον ειδικό του σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, καθώς και από την ΕΕ.

Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής   dw de

No comments:

Post a Comment