Wednesday, September 1, 2010

Σημαντική άνοδος στη Wall Street
Ώθηση από τον αμερικανικό βιομηχανικό δείκτη.

Σχετικά θέματα

Τόσο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όσο κι η Wall Street, γνώρισαν σήμερα πολύ μεγάλη άνοδο, ευθύς ως γνωστοποιήθηκε ο αμερικανικός βιομηχανικός δείκτης τον Αύγουστο (+56,3%), που καθησύχασε τους επενδυτές για τη ρωμαλεότητα της ανάκαμψης της ομοσπονδιακής οικονομίας.

«Αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα οι επενδυτές, που διακατέχονται από μία απαισιοδοξία που ποτέ δεν γνώρισα στη μακρά σταδιοδρομία μου», σχολίασε ο χρηματιστής Γκρέγκορι Βολοχίν, του οίκου «Μεσάερτ» της Νέας Υόρκης. «Έτοιμοι για την καταστροφή, αύριο το πρωί, τώρα οι επενδυτές γνωρίζουν πως δεν επαληθεύεται το καταστροφικό σενάριο», υπογράμμισε.

«Μπορεί, λοιπόν, να αποφύγουμε τη νέα ύφεση», πρόσθεσε αισιόδοξα ο Τζόσουα Ρέϊμοντ, της «Σίτι Ιντεξ» του Λονδίνου. «Δηλώνω ότι εφόσον η δυναμική των βιομηχανικών παραγγελιών είναι αυτή που είναι, και δεν 'απογειώνεται' πραγματικά, η κατάσταση στις ΗΠΑ παρουσιάζεται ευάλωτη», μετριάζει αυτήν την αισιοδοξία από την πλευρά του ο Φίλιπ Βέκτερ, της «Natixis», επίσης στο Λονδίνο.

Εξάλλου, οι αναλυτές της «Natixis» σχολιάζουν ότι «το δολάριο ΗΠΑ θα κρατήσει καλά τις θέσεις του στο άμεσο μέλλον, ενόσω η κατάσταση στην ευρωζώνη δεν αποσαφηνίζεται, ενώ το μέλλον της διεθνούς οικονομίας παραμένει άδηλο».

Ειδικά στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο εντάθηκε ιδιαίτερα η ήδη καλή βιομηχανική δραστηριότητα, φθάνοντας στο 56,3% από 55,5% τον Ιούλιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ένωση αγοραστών βιομηχανικών προϊόντων. Τούτο μάλιστα, την ώρα που οι αναλυτές προεξοφλούσαν για τον μήνα Αύγουστο μείωση -στο 52,9%. -Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση του Αυγούστου είναι η 13η διαδοχική και άνω του 50%, κάτι που σημαίνει ότι διανύεται αναπτυξιακή κι όχι υφεσιακή περίοδος για την αμερικανική οικονομία.

Σ' αυτό το κλίμα, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διεξάγονται με κέρδη ακολουθώντας την άνοδο των ευρωπαϊκών και, νωρίτερα, των ασιατικών αγορών.

Το θετικό κλίμα στηρίχθηκε και από τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Τελικά, σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μεγάλη άνοδο κατά 2,54%, ενώ ο δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας ενισχύθηκε σημαντικά κατά 2,97%. Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poor's 500 κατέγραψε μεγάλα κέρδη της τάξης του 2,95%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment