Monday, September 13, 2010

Πολιτική | 13.09.2010

"Ναι" στις συνταγματικές τροποποιήσεις είπαν οι Τούρκοι πολίτες

"Ναι" στη συνταγματική μεταρρύθμιση είπε η πλειοψηφία των Τούρκων στο χθεσινό κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας

Έξαλλοι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων οπαδών του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται για νίκη οποιουδήποτε κόμματος, αλλά για νίκη της τουρκικής δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία της 12ης Σεπτεμβρίου, ημέρας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980, πριν από ακριβώς 30 χρόνια, έγινε το πραξικόπημα των στρατιωτικών που οδήγησε στο λεγόμενο "σύνταγμα των πραξικοπηματιών". Το συγκριμένο σύνταγμα ισχύει σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα και πρόκειται να αλλάξει τώρα μετά την επιτυχή έκβαση του χθεσινού δημοψηφίσματος.

"Η ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου είχε αμαυρωθεί από το σύνταγμα των πραξικοπηματιών. Με το δημοψήφισμα αυτό που πραγματοποιείται επίσης την 12η Σεπτμεβρίου, σηματοδοτείται η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη δημοκρατία. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα και καθαρίζουμε την κόπρο του Αυγείου".

Μεγάλη συμμετοχή

Το αποτέλεσμα θεωρείται μεγάλη νίκη για τον Τ. ΕρντογάνΤο αποτέλεσμα θεωρείται μεγάλη νίκη για τον Τ. ΕρντογάνΗ συνταγματική μεταρρύθμιση, που προώθησε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερψηφίστηκε σε ποσοστό 58% από τους πολίτες της Τουρκίας. Το ποσοστό μάλλον εντυπωσιάζει, δεδομένου ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μια οριακή επικράτηση του "ναι". Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η συμμετοχή έφθασε το 78%.

Ιδιαίτερα χαμηλή ήταν η συμμετοχή στα ανατολικά της χώρας, στις κουρδικές περιοχές. Κουρδικά κόμματα και ομάδες συμφερόντων είχαν καλέσει τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα. Στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, το 57 % των πολιτών είπε "ναι" ενώ στην Κων/πολη το 56 % τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Το δημοψήφισμα αυτό θα μείνει στην ιστορία, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, για να προσθέσει, "θα σας θυμούνται, θα μας θυμούνται".

Τι προβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις

Το 78 % έφτασε η συμμετοχήΤο 78 % έφτασε η συμμετοχήΜεταξύ άλλων ενισχύονται σημαντικά τα ατομικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των παιδιών και των εργαζομένων αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στον αντίποδα η μεταρρύθμιση περιορίζει την εξουσία του δικαστικού σώματος και του στρατού, ενώ ενισχύεται ο ρόλος του κοινοβουλίου στην εκλογή των ανώτατων δικαστών. Το τελευταίο σημείο επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση που έκανε λόγο για επίθεση σε βάρος της διάκρισης των εξουσιών. Οι εν ζωή πραξικοπηματίες του 1980 μπορούν μελλοντικά να δικαστούν, ενώ την ίδια ώρα περιορίζονται σημαντικά οι εξουσίες των στρατοδικείων. "Από αύριο θα συζητήσουμε στα όργανά μας και θα επεξεργαστούμε ένα χρονοδιάγραμμα για επιπρόσθετες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το "ναι" των Τούρκων συνιστά ήττα για τον νέο πρόεδρο του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος είχε καλέσει τους πολίτες να πουν "όχι" στέλνοντας ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός εισέρχεται - μετά τη σαφή νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) - ενισχυμένος στον επικείμενο προεκλογικό αγώνα ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2011.

Steffen Wurzel (SWR) / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments:

Post a Comment