Friday, September 3, 2010


Οι βουλευτές Carolyn Maloney και Timothy Bishop υψώνουν την φωνή τους υπέρ του Αγίου Νικολάου

Το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου δίπλα στους Δίδυμους Πύργους, πριν απο τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου δίπλα στους Δίδυμους Πύργους, πριν απο τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μοιραστείτε το

Δύο Αμερικανοί βουλευτές, η Carolyn Maloneyκαι o Timothy Bishop, πρόσθεσαν τις φωνές τους στην συνεχώς διευρυνόμενη ομάδα προσωπικοτήτων που παροτρύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανοικοδόμηση του Ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001.

Σε επιστολή που απηύθυναν στον ChristopherWard, Διευθυντή της Λιμενικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης, υπό την δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται το λεγόμενο Σημείο Μηδέν, οι δύο Νεοϋορκέζοι βουλευτές, υπενθυμίζουν ότι περιλαμβάνονται στους παράγοντες που έχουν εργαστεί ακούραστα για να ξαναφτιαχτεί η περιοχή του Κάτω Μανχάταν, που πλήγηκε από τις τρομοκρατικές εκείνες επιθέσεις. Οι βουλευτές Carolyn Maloney και Timοthy Bishop, ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και φημίζονται για την πολύχρονη δράση τους για την βελτίωση του επιπέδου ζωής στην μεγαλούπολη και την προώθηση της ανάπτυξης και προόδου της. Γι αυτό και ενέχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα το γεγονός ότι τάχθηκαν τώρα υπέρ των προσπαθειών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας να ξαναχτίσει την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία, κατά την έκφρασή τους, αποτελούσε έναν μακρόβιο κοινοτικό θεσμό στην περιοχή του Κάτω Μανχάταν.

Στην συνέχεια της επιστολής τους, οι δύο νομοθέτες υπενθυμίζουν στον επικεφαλής της Λιμενικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης, ότι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει τις καταβολές της στο 1916, οπότε έλληνες μετανάστες αγόρασαν το οικόπεδο πάνω στο οποίο και την έχτισαν 6 χρόνια αργότερα, το 1922. Οι βουλευτές Maloney και Bishop επισημαίνουν ότι ο Άγιος Νικόλαος στο Κάτω Μανχάταν ήταν σημαντικός όχι μόνον για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα αλλά και για άλλους Νεοϋορκέζους, δεδομένου ότι χρησίμευσε ως τόπος ανάπαυσης και περισυλλογής, ηρεμίας και προσευχής για άτομα κάθε θρησκεύματος που περνούσαν από εκεί.

Carolyn MaloneyCarolyn Maloney

Το ιστορικό των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, τουλάχιστον όπως το έχουν αντιληφθεί και το περιγράφουν οι δύο νομοθέτες της Νέας Υόρκης, έχει με απλά λόγια ως εξής:

Μετά την καταστροφή του ναού από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν συνομιλίες μεταξύ παραγόντων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του Αγίου Νικολάου από την μία πλευρά και της Λιμενικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης από την άλλη. Οι συνομιλίες εκείνες είχαν επικεντρωθεί σε μια πρόταση να ξαναχτιστεί η εκκλησία αλλά σε άλλο γειτονικό οικόπεδο προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα ευρύτερο σχέδιο για καλύτερη αξιοποίηση του χώρου που έκτοτε αποκαλούμε «Σημείο Μηδέν». Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας έμειναν με την εντύπωση πως τους προσφέρθηκε το οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Λίμπερτι αριθμός 130 και ότι εκεί θα μπορούσαν να χτίσουν τον Άγιο Νικόλαο σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο για την περιοχή που είχε ήδη εγκριθεί από την Λιμενική Υπηρεσία. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν το 2008 και έκτοτε δεν υπήρξε καμία συζήτηση επί του θέματος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Tim BishopTimothy Bishop

Οι βουλευτές Maloney και Bishop λένε επίσης πως αντιλαμβάνονται ακόμα ότι η Λιμενική Υπηρεσία κάνει τώρα εκσκαφές στο οικόπεδο στο οποίο μέχρι πριν εννέα χρόνια βρίσκονταν ο ναός του Αγίου Νικολάου, με στόχο την κατασκευή μιας υπόγειας εγκατάστασης για τα οχήματα των ομάδων ασφαλείας του Σημείου Μηδέν, χωρίς όμως να έχει ζητήσει ή λάβει άδεια από τους εκπροσώπους του ναού ή την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Εν όψει του ότι του χρόνου θα συμπληρωθεί μια δεκαετία από τις τραγικές επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου, που όταν κατέρρευσαν καταπλάκωσαν τον ναό του Αγίου Νικολάου, οι βουλευτές Maloney και Bishop ζητούν από την Λιμενική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης να επαναλάβει τον διάλογο με την Αρχιεπισκοπή και την Εκκλησία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τηρώντας παράλληλα όλους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Οι δύο Νεουορκέζοι νομοθέτες καταλήγουν την επιστολή τους εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα σχέδια για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου θα έχουν μπει στο στάδιο της υλοποίησης μέχρι την 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Carolyn Maloney είναι, μεταξύ άλλων, συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο μαζί με τον Ρεπουμπλικανό νομοθέτη Gus Bilirakis από την Φλόριντα, ο οποίος επίσης έχει ζητήσει από τις αρχές της Νέας Υόρκης να εκδώσουν δίχως άλλη καθυστέρηση άδεια για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.

No comments:

Post a Comment