Οι Έλληνες της Καππαδοκίας
«Πέτρες από τον Θεό» είναι ένα νέο θεατρικό έργο που εκτυλίσσεται την εποχή της Μικρασιατικής εκστρατείας και απεικονίζει τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Φωτογραφία VOA
Μοιραστείτε το
Η ζωή στα χωριά της Καππαδοκίας, όπως εκτυλίσσονταν στην ενδοχώρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τις αρχές του περασμένου αιώνα, είναι το θέμα ενός καινούργιου θεατρικού έργου με τίτλο «Πέτρες από τον Θεό» (Stones from God), που έγραψαν από κοινού δύο διακεκριμένες προσωπικότητες του Πανεπιστημίου Stockton της Αμερικανικής Πολιτείας New Jersey, η θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης και καθηγήτρια δραματικής τέχνης Pamela Hendrick και ο ειδικός σε θέματα Οθωμανικής Ιστορίας καθηγητής Tom Papademetriou.
Το έργο ανεβαίνει στα μέσα του Απρίλη, με σκηνοθεσία της Hendrick, από φοιτητικό θίασο υπό την αιγίδα του Διεπιστημονικού Κέντρου για Ελληνικές Σπουδές της Σχολής Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο θέατρο Stockton Performing Arts Center, στην πανεπιστημιούπολη Pomona, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγα χιλιόμετρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η νέα δραματική προσφορά αναβιώνει μια περίοδο που τείνει να ξεχαστεί εντελώς με το πέρασμα του χρόνου. Μας μεταφέρει στην εποχή λίγο πριν την Μικρασιατική εκστρατεία του 1919-1922 και μας δείχνει, με αυθεντικά ιστορικά τεκμήρια, την ζωή του ελληνορθόδοξου στοιχείου που ήτανε έντονο τις μέρες εκείνες σε χωριά της Καππαδοκίας. Μπροστά από τα μάτια μας παρελαύνουν οι χαρές και τα πανηγύρια τους, ακούμε τα τραγούδια τους, μοιραζόμαστε τις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους, διαισθανόμαστε την ακλόνητη θρησκευτική πίστη τους αλλά παράλληλα γινόμαστε και μάρτυρες της προσήλωσής τους στην αρχή της ειρηνικής συμβίωσης με τους Αρμένιους και τους Μουσουλμάνους γείτονές τους.
Πρόκειται για μια δραματοποιημένη έκθεση των βασικών στοιχείων τα οποία συνέθεταν την κοινωνία ενός πληθυσμού τουλάχιστον ενάμισι εκατομμυρίου που έμελλε λίγο αργότερα, να ξεριζωθεί από τον τόπο του. Οι ήρωες και οι ηρωίδες του έργου είναι οι απλοί άνθρωποι των οποίων η ζωή αιφνίδια άλλαξε ριζικά με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, ιδιαίτερα με το ξεχωριστό πρωτόκολλο που παράλληλα με την συνθήκη υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για υποχρεωτική ανταλλαγή μειονοτήτων από τις δύο χώρες. Απόρροια του πρωτοκόλλου ήταν να γίνουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Εκατοντάδες χιλιάδες ελληνορθόδοξοι που ζούσαν στην Μικρά Ασία μετακινήθηκαν στην Ελλάδα και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμανικού θρησκεύματος έλληνες υπήκοοι μετακινήθηκαν στην Τουρκία, αν και συγκριτικά, από άποψη μεγεθών, η δεύτερη αυτή ομάδα αριθμούσε περίπου το ένα τρίτο των μελών της πρώτης.
Η συνεργασία της Hendrick με τον Papademetriou ξεκίνησε από το κοινό ενδιαφέρον τους να ερευνήσουνε την ιστορία των εκκλησιών και των κοινοτήτων της Καππαδοκίας. Το σχετικό πρόγραμμα που διευθύνει ο Papademetriou επιχορηγείται από το Εθνικό Κληροδότημα για Ανθρωπιστικές Μελέτες (National Endowment for the Humanities) των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα πλαίσιά του ο Ελληνικής καταγωγής καθηγητής επισκέπτεται κάθε χρόνο την Τουρκία όπου ψάχνει, βρίσκει και καταγράφει χριστιανικές εκκλησίες της Καππαδοκίας από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι οποίες εγκαταλείφτηκαν από το ελληνικό στοιχείο, που υποχρεώθηκε να φύγει από εκεί πριν από σχεδόν ένα αιώνα, και που τώρα παραμένουν ξεχασμένες, ξεγραμμένες και καταστραμμένες.
Η σκηνοθέτης Hendrick μεταφέρει στην θεατρική σκηνή αυθεντικές ιστορίες που συγκέντρωσε ο Papademetriou από τα αρχεία του Ελληνικού Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, στην Αθήνα.
Τον Ιούνιο που μας έρχεται, το συγκρότημα της θεατρικής παραγωγής Πέτρες από τον Θεό θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να παρουσιάσει το έργο στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού συμποσίου που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Stockton υπό την διεύθυνση του καθηγητού Tom Papademetriou με θέμα την συμβολή του Ελληνοχριστιανικού στοιχείου στην ζωή της Οθωμανικής Ανατολής. Το συμπόσιο αυτό του Διεπιστημονικού Κέντρου για Ελληνικές Σπουδές θα γίνει στο ειδυλλιακό νησί της Χάλκης, ή Heybeliada, όπως έχει μετονομαστεί τώρα στα Τουρκικά, όπου τα αμαξάκια με τα άλογα εξακολουθούν να είναι το μόνο μεταφορικό μέσο των κατοίκων του.
Αυτή είναι η δεύτερη διεθνής εξόρμηση του Διεπιστημονικού Κέντρου του Stockton για Ελληνικές Σπουδές. Το 2008 άλλο φοιτητικό θεατρικό κλιμάκιο του ίδιου πανεπιστημιακού κέντρου είχε παρουσιάσει το έργο του Ευγένιου Ο’Νήλ Πόθοι Κάτω από τις Λεύκες στους Δελφούς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια σεμιναρίου που απέβλεπε στην εξοικείωση των Αμερικανών φοιτητών με τους Δελφούς και την Κλασσική Ελλάδα. VOA
No comments:
Post a Comment