Saturday, September 4, 2010

Κοινωνία | 04.09.2010

Εκδήλωση της DW για τα ΜΜΕ, την Ελλάδα και την κρίση του ευρώ

Τα μέσα ενημέρωσης και ο ρόλος τους στην κρίση του ευρώ βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης της DW στις Βρυξέλλες. Στη συζήτηση συμμετείχαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αλλά και εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Πώς τα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν τις ειδήσεις για την κρίση του ευρώ; Έριχναν λάδι στη φωτιά ή μήπως παρέμεναν αποστασιοποιημένα και ουδέτερα; Είναι τελικά εμπρηστές ή πυροσβέστες;

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ρόλος της γερμανικής εφημερίδας Bild και ο τρόπος χειρισμού της κρίσης στην Ελλάδα. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης είπε μεταξύ άλλων: «Ορισμένοι τίτλοι - λογοπαίγνια που αφορούσαν την Ελλάδα και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν αποτέλεσαν πρόβλημα. Πρόβλημα όμως δημιουργείται εκεί όπου δεν υπάρχει πλέον ο απαραίτητος αλληλοσεβασμός, εκεί όπου παρουσιάζονται απόψεις και θέσεις μονομερώς».

Έκανε απλά το καθήκον της η Bild;

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΟ ευρωβουλευτής του κόμματος των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΣτη συζήτηση συμμετείχε και ο Νίκολαους Μπλόμε από την εφημερίδα Bild. Απέρριψε την κατηγορία ότι η Bild χειρίστηκε ανεύθυνα την κρίση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι με πρωτοβουλία της εφημερίδας του συζητήθηκε δημόσια ένα θέμα, το οποίο οι πολιτικοί ήθελαν να αποσιωπήσουν: «Η Bild έκανε απλά το καθήκον της καταγράφοντας τα ερωτήματα του κόσμου. Πώς φθάσαμε στην κρίση; Ποιός τα έκανε χάλια; Τι σημαίνει η κρίση για το ευρώ; Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής; Νομίζω η εφημερίδα ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω».

Οι απλοποιήσεις αλλοιώνουν τις ειδήσεις…

Εμπρηστές ή πυροσβέστες τα ΜΜΕ;Εμπρηστές ή πυροσβέστες τα ΜΜΕ;Η Μανουέλα Κάσπερ-Κλέριτς επικεφαλής της οικονομικής σύνταξης στην τηλεόραση της Deutsche Welle πιστεύει ότι η κάλυψη ειδήσεων δεν είναι απλά υπόθεση στυλ ή του κοινού στο οποίο απευθύνεσαι: «Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όπως παρουσιάζονταν συχνά. Από τη στιγμή που το μέσο ενημέρωσης προχωρά σε απλοποιήσεις οι ειδήσεις παύουν να είναι ορθές. Απαιτείται συνεπώς επαρκής χώρος για ανάλυση. Δεν αρκεί ένας παχύς τίτλος, ένας υπότιτλος και ένα συναισθηματικό ξέσπασμα».

Από την συζήτηση ήταν δύσκολο να εξαχθεί ένα και μόνο συμπέρασμα. Ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες για τον γενικότερο ρόλο των μέσων ενημέρωσης. Σίγουρο είναι πάντως ότι η εκδήλωση παρουσίασε ενδιαφέρουσες πτυχές, τόσο για τα κίνητρα, όσο και τη στάση των εφημερίδων, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου απέναντι στην οικονομική κρίση.

Christoph Hasselbach/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

No comments:

Post a Comment