Tuesday, September 21, 2010

Στροφή Σαμαρά στην αναμέτρηση των Δημοτικών
Ικανοποίηση Ν.Δ. από τις απαντήσεις του για την οικονομία στη ΔΕΘ

Της Ελλης Tριανταφυλλου

Να κεφαλαιοποιήσει τη διήμερη παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης και να σημάνει την έναρξη της προεκλογικής, σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου για την Αυτοδιοίκηση, επιδιώκει ο αρχηγός της Ν.Δ. Το σήμα θα δοθεί την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατά την οποία, ο κ. Σαμαράς θα κλιμακώσει την προσπάθεια αποδόμησης προσωπικά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, την οποία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο ζητούμενο για τον αρχηγό της Ν.Δ. είναι να «εμπεδώσει» η γαλάζια Κ.Ο. τα επιχειρήματα με τα οποία θα δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη μάχη κατά του Μνημονίου, αλλά και υπέρ των υποψηφίων του κόμματος σε δήμους και περιφέρειες.

Στο επιτελείο της Ρηγίλλης επικρατεί ικανοποίηση για τον απόηχο της παρθενικής εμφάνισης του κ. Σαμαρά ως αρχηγού της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, η οποία αποτελεί τη βάση της επιθετικής στρατηγικής που υιοθετεί εφεξής η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης. Οι συνεργάτες του αρχηγού της Ν.Δ. εκτιμούν ότι κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στο προφίλ του πρωθυπουργού -τον οποίον κατηγόρησε ευθέως ότι εξαπάτησε τον λαό- και παράλληλα ανέδειξε με πειστικό τρόπο την εναλλακτική οικονομική πρότασή του, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα την κριτική που του έχει ασκηθεί για το «όχι» του κόμματός του στο Μνημόνιο. «Το βίντεο με τις προ έτους δηλώσεις του πρωθυπουργού (π.χ. λεφτά υπάρχουν) όπως και εκείνες για το Μνημόνιο ήταν η πιο πειστική απάντηση στους επικριτές μας», έλεγαν χθες στελέχη της Ρηγίλλης. Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν ότι ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να ξεδιπλώσει όλο το σκεπτικό της φιλοσοφίας που διέπει την οικονομική του πρόταση, χωρίς να υποπέσει σε λάθη που θα τον έφεραν αντιμέτωπο με νέο κύμα κριτικής.

Κεντρικό στοιχείο τόσο της ομιλίας του, όσο και της συνέντευξής του, ήταν οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους είπε όχι στο Μνημόνιο η Ν.Δ.

Το Μνημόνιο

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν θα ψήφιζε το Μνημόνιο ακόμη και αν απαιτούνταν πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής. «Αν χρειάζονταν 180 ψήφοι σημαίνει ότι έμπαινε θέμα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Υπήρχε περίπτωση να το έκανε αυτό, ειδικά η Ν.Δ.;» διερωτήθη. Ο αρχηγός της Ν.Δ. δεσμεύτηκε ότι με το μείγμα πολιτικής που προτείνει η Ν.Δ. μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση με δύο χρόνια όταν με το Μνημόνιο θα πέσει στο 2,6% μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών θυσιών. Επίσης, με τις προτάσεις του θα ήταν δυνατόν να μειωθεί το χρέος (με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας) ενώ με το Μνημόνιο θα είναι πολύ υψηλότερο απ' ό,τι σήμερα. Στην αιχμή της παρέμβασής του ήταν η πρόταση για σταδιακή, δραστική μείωση της φορολογίας, αλλά και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επίσης σταδιακά. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε με θέρμη την απόφασή του να δώσει το χρίσμα για την περιφέρεια Αττικής στον κ. Β. Κικίλια και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την επιλογή αυτή η οποία υπήρξε η δική του ανταπόκριση, όπως είπε, στο μήνυμα που του εστάλη στις εσωκομματικές εκλογές, να «τα αλλάξει όλα». Οταν ρωτήθηκε αν θα ζητήσει εκλογές στην περίπτωση που οι πολίτες ανταποκριθούν στο μήνυμά του για καταψήφιση του Μνημονίου, ο κ. Σαμαράς είπε «εγώ δεν μετράω κουκιά εν μέσω κρίσης», και πρόσθεσε «Εγώ, είμαι υπεύθυνος. Δεν είμαι Παπανδρέου».

1 comment:

  1. να και ένα άρθρο λογικευμένο που διαβάζεται και που τέμνει τα της συνέντευξης του κ.Σαμαρά σωστά.

    ReplyDelete