Thursday, September 2, 2010

Πολιτική | 02.09.2010

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην πρεμιέρα των συνομιλιών για το μεσανατολικό

Έτοιμος για «ιστορικό συμβιβασμό», δηλώνει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκκληση για τερματισμό της βίας έκανε ο Μαχμούτ Αμπάς. Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών εμφανίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα.

Για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια και έπειτα από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου αρχίζουν σήμερα στην Ουάσιγκτον άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς θα έχουν την πρώτη απευθείας συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία θα εγκαινιάσουν έναν νέο κύκλο συνομιλιών με στόχο την ειρήνευση.

Χθες ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο άνδρες σε κλίμα αισιοδοξία, με τον Ισραηλινό πρόεδρο να δηλώνει ότι είναι έτοιμος για έναν «ιστορικό συμβιβασμό» και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή και να καταδικάζει την πρόσφατη δολοφονία τεσσάρων εποίκων στη Δυτική Όχθη. «Πρόεδρε Αμπάς, είστε ο εταίρος μου στην υπόθεση της ειρήνευσης», τόνισε ο Μπέντζαμίν Νετανιάχου σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι στόχος των συνομιλιών δεν είναι ένα προσωρινό διάλειμμα, αλλά μια συνεπής και διαρκής ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν εντός ενός έτους, είχε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χοσνί Μουμπάρακ και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

AFP/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου?/ dw

No comments:

Post a Comment