Tuesday, June 22, 2010

Σε 2 δισ. το κόστος μέχρι σήμερα για την BP
Για καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας και αποζημίωση θυμάτων
Kατηγορίες για βαριά αμέλεια

Σοφια Σκουλικαρη

Το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας και η αποζημίωση των θυμάτων στον Κόλπο του Μεξικού έχουν ανέλθει στα 2 δισ. δολάρια μέσα σε δύο μήνες, ενώ η καταστροφή συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος. Αυτό ανακοίνωσε χθες η ΒΡ, ζητώντας πλέον να μοιραστεί την ευθύνη με τους εταίρους της στην πετρελαιοπηγή Macondo, εταιρείες όπως η Anadarko Petroleum, στην οποία απάντησε με τον τρόπο αυτό στην κατηγορία που της απηύθυνε η τελευταία προχθές για βαριά αμέλεια. Την ίδια ώρα, ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία αγνόησε προειδοποιήσεις μηχανικών για σοβαρό πρόβλημα στον εξοπλισμό ασφαλείας: χθες, άλλος ένας εργαζόμενος στη μοιραία εξέδρα γεωτρήσεων Deepwater Horizon δήλωσε στο BBC ότι είχε εντοπίσει διαρροή εβδομάδες πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα δεν επιδιορθώθηκε, αφού αυτό θα απαιτούσε διακοπή της παραγωγής σε εποχή που η άντληση του αργού κόστιζε 500.000 δολάρια ημερησίως, και χρησιμοποιήθηκε άλλο εξάρτημα στη θέση του ελαττωματικού. Υπενθυμίζεται ότι η ΒΡ ισχυρίζεται πως η ιδιοκτήτρια της εξέδρας, Transocean, ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του μηχανισμού πρόληψης εκρήξεων (BOP).

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΒΡ, στα προαναφερθέντα 2 δισ. δολάρια περιλαμβάνονται 105 εκατ. που έχει προς το παρόν καταβάλει για τη διευθέτηση 32.000 απαιτήσεων από τις 65.000 και πλέον που έχουν κατατεθεί. Το ποσό υπολογίζεται πέραν των 20 δισ. δολαρίων που συμφώνησε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα να πληρώσει για τη δημιουργία ταμείου αντιμετώπισης της καταστροφής. Η ΒΡ επανέλαβε χθες ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιορίσει άλλα δυνάμει κόστη και υποχρεώσεις, διεξάγει πάντως συνομιλίες με τράπεζες για νέα δάνεια 20 δισ. δολαρίων, εκτός από το ομολογιακό δάνειο 10 δισ. αυτής της εβδομάδας. Επιπλέον 20 δισ. δολάρια φέρεται πως αναμένεται να εισπράξει από την πώληση περιουσιακών στοιχείων εντός της ερχόμενης διετίας.

O διευθύνων σύμβουλος της BP, Τόνι Χέιγουορντ, προετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Ρωσία, όπου θα επιχειρήσει να πείσει ότι η ΒΡ δεν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Γνωστός για τις τουλάχιστον άστοχες αντιδράσεις του στην υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας, ο κ. Χέιγουορντ απαλλάχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον χειρισμό καθημερινών ζητημάτων που σχετίζονται με την κρίση και επέστρεψε στο Λονδίνο. Παρότι το Σάββατο εθεάθη να συμμετέχει σε αγώνα ταχύπλοων, εκπρόσωπός του διέψευσε χθες τις φήμες περί παραίτησης.

kathimerini.

No comments:

Post a Comment