Sunday, June 6, 2010

Οικονομία | 06.06.2010

Όχι σε παγκόσμια φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών

Οι γερμανικές προτάσεις για μια παγκόσμια φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των τραπεζών προκειμένου να συμμετέχουν στο κόστος μελλοντικών κρίσεων δεν έπεισαν τελικά τα υπόλοιπα μέλη του G20

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών που διεξήχθη στο Μπουσάν της Νοτίου Κορέας, η γερμανική πρόταση δεν εμφανίζεται ως σημείο συμφωνίας. Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δεν φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος ή απογοητευμένος. Ζήτησε όμως να υπάρξει σχετική απόφαση κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των "20" στο Τορόντο του Καναδά.

Ενθαρρυντικά μηνύματα

Δεν πέρασαν τελικά οι προτάσεις της ΓερμανίαςΔεν πέρασαν τελικά οι προτάσεις της ΓερμανίαςΤο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών ξεκινά πάντως με μια αρκετά αισιόδοξη διαπίστωση: η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμένετο. Οι πρόσφατες απότομες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες όμως έδειξαν, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι οι μεγάλες προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Οικονομικών Γιον:

"Τα πρόσφατα γεγονότα στη Νότια Κορέα υπογράμμισαν τη σημασία ισοσκελισμένων δημοσιονομικών. Είναι απαραίτητο να λάβουμε αξιόπιστα μέτρα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη. Κράτη με σοβαρές οικονομικές προκλήσεις θα πρέπει να επιταχύνουν την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους".

Επικρίσεις κατά ΕΕ

Η κρίση στις χώρες της νοτίου Ευρώπης ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις των 20 υπουργών. Στο προοίμιο της συνάντησης η Βραζιλία αλλά και η Κίνα είχαν χαρακτηρίσει ανεπαρκείς της προσπάθειες της ΕΕ, τονίζοντας ότι έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο άμεσα ενώ οι "προβληματικές" χώρες όφειλαν να εφαρμόσουν ακόμη πιο δραστικά προγράμματα περικοπών. Στο τελικό ανακοινωθέν ωστόσο οι 20 υπουργοί Οικονομικών του G20 χαιρετίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ.

Με επιστολή του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ καλούσε χώρες όπως τη Γερμανία και την Ιαπωνία να μειώσουν τα εμπορικά τους πλεονάσματα Με επιστολή του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ καλούσε χώρες όπως τη Γερμανία και την Ιαπωνία να μειώσουν τα εμπορικά τους πλεονάσματαΜολονότι δεν υπάρχει αναφορά στη συμμετοχή τραπεζών στο κόστος μελλοντικών κρίσεων, οι 20 φάνηκε να συμφωνούν ότι ο οικονομικός κλάδος θα πρέπει να καταβάλει μια "δίκαιη και ουσιαστική συνεισφορά στα κόστη μελλοντικών κρατικών παρεμβάσεων". Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ιδιαίτερες συνθήκες.

Κοινά στάνταρ

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας απαιτείται σαφώς μεγαλύτερη διαφάνεια καθώς και αυστηρότεροι κανόνες για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Μέχρι το Νοέμβριο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ορισμένα κοινά στάνταρ.

Έκπληξη είχε προκαλέσει επιστολή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Γκάιτνερ με την οποία καλούσε χώρες όπως τη Γερμανία και την Ιαπωνία να μειώσουν τα εμπορικά τους πλεονάσματα και να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτηση προκειμένου να συμβάλουν σε μια βιώσιμη και ισορροπημένη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Γερμανός ομόλογός του Σόιμπλε από την πλευρά του απάντησε ότι η ΕΕ ή τουλάχιστον η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σύνολό και πως υπό αυτό το πρίσμα δεν υπάρχουν ανισορροπίες.

Peter Kujath (NDR) / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

1 comment:

  1. παραλογισμοί οι ιδέες για επιβολή φόρων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό συστημα . Ευφυέστερον τούτου δεν άκουσα, παρεκτός την σωστότερη κανονιστική λειτουργικότητα.

    ReplyDelete